Теми статей
Обрати теми

Роздрібний акциз: ФОП та єдиноподатники включають до доходу

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Листи ДФСУ від 01.09.15 р. № 8299/В/99-99-17-02-02-14, від 07.08.15 р. № 16757/6/99-95-42-03-15

Чи впливає роздрібний акциз на доходи фізосіб-єдиноподатників і витрати підприємців-загальносистемників? Позицію контролюючих органів з цього питання ми довели до вас у «БТ», 2015, № 10, с. 45.

Єдиноподатники включають суму «роздрібного» акцизу до ЄП-доходу. Адже в  п. 292.11 ПКУ серед сум, що не включаються до доходу, акцизу немає. На розмір ЄП у ППЄПів груп 1 і 2 це ніяк не вплине (ставка податку розраховується виходячи з мінзарплати). Але вони відіграватимуть роль при визначенні граничної суми виручки для перебування на ЄП. А ось для єдиноподатників групи 3 це означає, що сума акцизу входить до бази обкладення ЄП.

Нагадаємо, що єдиноподатниками з числа «акцизників» можуть бути тільки ті, хто займається роздрібною торгівлею паливно-мастильними матеріалами в ємностях до 20 л і діяльністю, пов’язаною з роздрібним продажем пива та столових вин ( п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ).

ФОП-загальносистемники, у свою чергу, не можуть включити до витрат суму «роздрібного» акцизу, уключеного до вартості товару, який ним отримується з метою подальшої реалізації (див. консультацію з підкатегорії 104.05 ЗІР ДФСУ).

У цьому випадку йдеться не про акциз, який підприємець сплатить до бюджету, а про акциз у ціні придбання товару, якого в принципі бути не повинно (див. «БТ», 2015, № 9, с. 31).

А ось у Книзі обліку доходів і витрат вони вказують суму доходу з урахуванням акцизу. Отже, суми отриманого акцизу обкладаються ПДФО.

На жаль, ці фіскальні висновки відповідають нормам ПКУ. Запровадивши роздрібний акциз, законодавець просто «забув» встановити порядок обліку його у складі доходів/витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі