Теми статей
Обрати теми

В одній податковій накладній зазначили і товари, і послуги: чи це можливо?

Кравченко Дар’я
Підприємство надає послуги та поставляє товари одному контрагенту. Чи можна ці операції відобразити в одній податковій накладній (ПН), якщо рахунки-фактури на них виписані різні, але ставка ПДВ одна — 20 %?

Зазначимо відразу: не завжди. Звичайно, прямої заборони на те, щоб у ПН вказувати одночасно і товари, і послуги, у нормативно-правових актах ви не знайдете. Однак поглянемо на цю проблему уважніше.

У п. 14 Порядку № 957* передбачений єдиний випадок, коли платник ПДВ при одночасному постачанні товарів/послуг просто зобов’язаний скласти дві різні ПН — при здійсненні оподатковуваних операцій та операцій, звільнених від обкладення ПДВ, оскільки не допускається заповнення в одній ПН графи 12 і граф 8 — 11.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

Інших заборон Порядок № 957 не містить. І навіть якщо до товарів/послуг, що поставляються, застосовуються різні ставки ПДВ (20 %, 7 % або 0 %), постачальник має право скласти одну ПН, в якій заповнити необхідні графи ( п. 14 Порядку № 957).

Однак поспішати з висновками не слід.

Річ у тім, що в  Порядку № 957 ідеться про одночасне постачання, тобто про постачання під час проведення однієї господарської операції.

Так, якщо за умовами договору, укладеного з вашим контрагентом, передбачено постачання товару, при цьому така операція неподільно пов’язана з наданням послуг, супутніх такому постачанню, то в ПН ви можете сміливо зазначити і товари, і послуги.

Наприклад, ви продаєте товар з доставкою своїм транспортом. При цьому вартість доставки не входить до вартості товару.

Якщо ж ви з покупцем уклали окремо договір на постачання товарів і окремо договір на надання послуг, то об’єднувати такі дані в одну ПН не слід, оскільки це дві різні господарські операції. Навіть якщо податкові зобов’язання за ними виникають одночасно (оплату здійснено однією платіжкою за двома рахунками).

І це навіть попри те, що Закон № 643** виключив з переліку обов’язкових такий реквізит, як «Вид цивільно-правового договору».

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Але і це також ще не остаточний вердикт.

Річ у тім, що в разі, коли постачання товарів/послуг має ритмічний характер, можна скласти зведену ПН раз на місяць ( п. 201.4 ПКУ). Досить демократичне визначення «ритмічний характер постачань» (постачання одному покупцю товарів/послуг два і більше разів на місяць) начебто дозволяє складати ПН раз на місяць. І до такої ПН можна «засунути» все що завгодно: і товари, і послуги. Головне — щоб операцій було декілька.

Але ми б не радили зловживати такою можливістю. Річ у тім, що, по суті, у  п. 201.4 ПКУ йдеться про постачання однорідних товарів/послуг, тобто одних і тих самих товарів або однакових послуг. Та й контролери в листі ДФСУ від 25.09.15 р. № 20377/6/99-99-19-03-02-15 // «БТ», 2015, № 41, с. 12 рекомендують періодичність складання зведених ПН установити в договорі. Тобто прив’язка йде до договору.

Крім того, зведену ПН можна скласти в ситуації, коли першою подією (подіями) є постачання (див. «БТ», 2015, № 41, с. 43). А в запитанні явно йдеться про передоплату.

Отже, можемо дійти висновку: на товари та послуги безпечніше складати окремі ПН. Тільки в разі постачання товарів і послуг під час однієї господарської операції їх можна об’єднати в одну «звичайну» ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі