Теми статей
Обрати теми

«Вранці — гроші, увечері — стільці», або Зведена накладна на передоплату

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 06.10.15 р. № 21159/6/99-99-19-03-02-15

З 29.07.15 р. платникам ПДВ надано законне право складати зведені податкові накладні (ПН) при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ритмічний характер (див. «БТ», 2015, № 32, с. 33). При цьому якщо товари відвантажуються (послуги надаються) ( п. 201.4 ПКУ):

• покупцям — платникам ПДВ, то зведені ПН складають на кожного контрагента з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;

• покупцям — неплатникам ПДВ, то складають одну зведену ПН на всіх покупців, з якими постачання мають ритмічний характер, протягом цього місяця і враховують увесь обсяг постачання товарів/послуг таким покупцям.

Постачання має ритмічний характер, якщо відбувається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць. Тобто визначним фактором для віднесення операцій до ритмічних є прив’язка до кількості поставок товарів чи наданих послуг за місяць одному покупцю.

Водночас якщо станом на дату складення зведених ПН сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається ПН у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Як бачимо, при оформленні зведеної ПН можна знехтувати загальними правилами складання ПН, відповідно до яких ПН складається за першою подією (отримання передоплати чи відвантаження товарів).

Враховуючи це, податківці у листі, що коментується, роблять висновок, що навіть якщо спочатку місяця відбувається отримання авансу (передоплати), а ритмічне відвантаження товарів (надання послуг) відбудеться протягом місяця, то постачальник має повне право не складати ПН при отриманні авансу. Він може скласти в кінці місяця дві ПН:

• на ритмічні поставки — зведену ПН;

• на суму невикористаних коштів — окрему ПН.

Зверніть увагу! У п. 201.4 ПКУ згадується про те, що ПН на неотоварені аванси потрібно скласти у загальному порядку. Але тут же вказано, що її можна скласти не пізніше останнього дня місяця.

Контролери розвивають цю думку і говорять про одну ПН на загальну суму невикористаних коштів. По суті, це теж буде зведена ПН, адже невикористані кошти могли надійти в різні дні. А те, яка частина таких оплат залишилась неотовареною, можна встановити лише в кінці місяця. Звісно, немає сенсу в останній день місяця складати декілька однотипних ПН на аванси, отримані в різні дні.

Крім того, контролери наголошують, що і зведена ПН, і ПН, яка складена на суму невикористаних коштів, дають право отримувачу товарів/послуг на включення сум ПДВ до складу податкового кредиту за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту.

На наш погляд, такий висновок податківців має право на життя.

Обережно! Обов’язковою умовою для складання таких ПН в кінці місяця є два і більше постачань товарів/послуг покупцю. Тільки в цьому випадку операції матимуть ритмічний характер. Кількість оплат не впливає на надання операції ритмічного характеру (див. «БТ», 2015, № 41, с. 43).

Якщо ви не виконаєте умову щодо двох постачань, то операція не потрапить до когорти ритмічних. А тому вам доведеться складати ПН за загальними правилами, тобто за датою першої події (оплати чи відвантаження).

Неритмічність взаємин із покупцем може стати неприємним сюрпризом в кінці місяця. І якщо від першої події вже минуло 15 днів, відведених для реєстрації ПН в ЄРПН, то постачальник потрапить під штраф за ст. 1201 ПКУ.

Тому, якщо ви не впевнені, що протягом місяця зможете здійснити два і більше відвантажень товарів, радимо дотримуватися загальних правил складання ПН, а не розраховувати на складання зведених ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі