Теми статей
Обрати теми

Складова «суперформули» ΣПеревищ: як вона впливає на реєстраційний ліміт

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Остання і найзагадковіша складова формули розрахунку РЛ — ΣПеревищ. Причому настільки, що на початку функціонування СЕА самі податківці не знали, як її розрахувати. Згодом вона все ж запрацювала. Але як саме — для багатьох все ще залишається секретом. Сьогодні ми виправимо цю ситуацію.

Що ми знаємо про Перевищ

Якщо зазирнути до ПКУ, а точніше, до його п. 2001.3, то ми знайдемо лише короткий опис цього показника та зразок алгоритму його розрахунку. Для того щоб дізнатися більше, доведеться підключити ще й Порядок № 569. На жаль, на сьогодні це всі джерела, що дозволяють нам зробити хоча б якісь висновки про суть показника ∑Перевищ (податківці ж зі свого боку уперто відмовчуються).

Отже, ∑Перевищ — це сума перевищення ПЗ, які платник зафіксував у ПДВ-декларації (з урахуванням УР до неї), над загальною сумою ПДВ, яка вказана в складених таким платником ПН/РК і зареєстрованих в ЄРПН (п. 2001.3 ПКУ).

Тобто в розрахунку ∑Перевищ беруть участь два показники:

• сума ПЗ, вказана в ПДВ-деклараціях та в УР до них;

• сума ПДВ з ПН/РК, виданих таким платником ПДВ і зареєстрованих ним у ЄРПН.

Першим показником буде сумарне значення ряд. 9.1 ПДВ-декларації та гр. 6 ряд. 9.1 УР до такої декларації. Другим — показник «суперформули» ∑НаклВид.

Чому саме вони — роз’яснює п. 9 Порядку № 569.

Дві складові

Згідно з п. 9 Порядку № 569Перевищ — це показник, який враховує:

1) ПЗ за операціями постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких є митна територія України, здійсненими після 01.02.15 р.

Увага! Тут маються на увазі ПЗ за операціями, здійсненими після запуску роботи СЕА (з «нульової» точки). Після прийняття Закону № 643 така точка відліку перенесена — на 01.07.15 р. (детальніше в «БТ», 2015, № 32, с. 33). Просто Порядок № 569 ще не відкоригували. Але цей факт суті показника не змінює;

2) дані коригувань таких ПЗ згідно зі ст. 192 ПКУ.

Важливо! До прийняття Закону № 643 для того, щоб виділити дані за операціями, здійсненими після 01.02.15 р., і відповідно коректного розрахунку ∑Перевищ, у ПДВ-декларації передбачили окремі рядки. Підсумок таких обчислень потрапляв до ряд. 9.1 ПДВ-декларації. Саме це значення, та ще й з урахуванням УР* до ПДВ-декларації такого періоду, брало участь у розрахунку складової ∑Перевищ.

* Маються на увазі усі УР, які ви подали в поточному звітному періоді незалежно від того, подавали ви їх як самостійний документ чи як додаток до ПДВ-декларації.

З прийняттям Закону № 643 дата 01.02.15 р. перестала бути актуальною. Тому і рядки ПДВ-декларації (уперше за липень) довелося заповнювати вже з урахуванням останніх змін. Тобто розділяти операції на здійснені до 01.07.15 р. та після цієї дати.

Відповідно, і коригування до них у декларації довелося зазначати окремо:

• у ряд. 8.2 (а саме ряд. 8.2.1 і 8.2.2), 8.3 та 8.4.2 — РК, які беруть участь у розрахунку РЛ. Йдеться про РК до ПН, складених з 01.07.15 р. та РК до ПН, складених до 01.07.15 р., які видавалися покупцям платникам ПДВ (абз. сьомий п. 2001.3 ПКУ);

• у ряд. 8.1 — дані з решти РК, які не впливають на розмір РЛ (складені до ПН, датованих до 01.07.15 р., які не видавались покупцям).

Але, незважаючи на всі ці зміни, дані, які беруть участь у розрахунку РЛ, як і раніше, беруться з ряд. 9.1 ПДВ-декларації. Тобто якщо ви заповнили декларацію з урахуванням вище наведених особливостей, то показники РК правильно відобразяться в ряд. 9.1 декларації та в  ∑Перевищ. Якщо ж ні, то ви допустили помилку, яку потрібно виправити.

Що стосується другого показника (∑НаклВид), тут усе просто. Це загальна сума ПДВ (п. 9 Порядку № 569):

• за виданими ПН (тепер уже щодо постачань, датованих починаючи з 01.07.15 р.) і зареєстрованими в ЄРПН;

• і РК до таких ПН, також зареєстрованих в ЄРПН.

Важливо! Закон № 643 уніс ще одне доповнення. Так з 01.07.15 р. в розрахунку ∑НаклВид (як і ∑НаклОтр) беруть участь РК, складені починаючи з 01.07.15 р., до ПН, датованих до 01.07.15 р. та виданих покупцям —платникам ПДВ.

Розпізнати значення цієї складової легко. Досить подивитися:

• чи у Витяг із СЕА (за формою J1401205 — ряд. 6);

• чи у Витяг із СЕА в розрізі операцій (за формою J1401902 — гр. 9).

Перевищ — це сума перевищення одного показника над іншим.

Зверніть увагу, що в ПКУПеревищ позначена як сума перевищення одного показника над іншим, а не різниця між ними. З цього можна зробити висновок, що ∑Перевищ може бути лише додатною. Проте, на наш погляд, вона може бути як додатною, так і від’ємною.

По-перше, цей показник, як і всі інші показники «суперформули», розраховується наростаючим підсумком (тепер з 01.07.15 р.). В ідеалі він має бути нульовим. Однак, якщо враховувати лише додатні показники, то він буде тільки збільшуватись.

По-друге, в п. 9 Порядку № 569 (як і ПКУ) зазначено, що ∑Перевищ розраховується як різниця між двома показниками.

По-третє, якщо для ∑Перевищ залишити лише додатне значення, втратиться увесь його сенс, який полягає в тому, щоб нівелювати помилки, допущені платником ПДВ при складанні ПДВ-декларації та реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Приклад. Платник ПДВ забув зареєструвати ПН в ЄРПН. А в декларації показав таку ПН.

У такому разі показник ряд. 9.1 декларації (за умови, що УР до неї за звітний період не було) буде більший, ніж сума ПДВ, яка потрапила до ЄРПН. У результаті ∑Перевищ буде додатною, що дозволить скоригувати розмір РЛ. Якщо у наступному звітному періоді платник зареєструє цю ПН в ЄРПН (з порушенням строку реєстрації) та всі ПН, складені в цьому звітному періоді, то показник ∑Перевищ, розрахований наростаючим підсумком, знову стане нульовим.

Причини перевищення

Для платника ПДВ ідеально — коли в результаті розрахунку ∑Перевищ дорівнюватиме «0». Якщо ж цього не сталося, необхідно з’ясувати причину і в наступному звітному періоді скоригувати показник.

Залишати його без подальшого коригування не у ваших інтересах. Оскільки ∑Перевищ розраховується наростаючим підсумком, починаючи з 01.07.15 р. І до того моменту, доки ця складова не дорівнюватиме «0», вона зменшуватиме розмір вашого РЛ.

Поширеною причиною появи складової ∑Перевищ у житті платника ПДВ може стати його забудькуватість. Наприклад, якщо ви пропустили ПН/РК і випадково не зареєстрували ПН/РК в ЄРПН, або не зареєстрували їх з технічних причин, але відобразили такі ПН/РК у ПДВ-декларації звітного періоду.

У такому разі значення ряд. 9.1 декларації перевищить значення ∑НаклВид. У результаті ваш РЛ зменшиться. І для того, щоб його вирівняти, в наступному звітному періоді вам необхідно буде пройти реєстрацію забутої ПН/РК.

А от проблеми з ∑Перевищ через РК до ПН, складених до 01.02.15 р., або ряд. 9.1 січневої ПДВ-декларації у «квартальників» відійшли в минуле. Причиною того став Закон № 643, який обнулив РЛ на 01.07.15 р. і дозволив враховувати в розрахунку РЛ РК до «старих» ПН (до 01.07.15 р.), які видавалися покупцям.

Висновки

  • Показник ∑Перевищ розраховується як різниця між ряд. 9.1 ПДВ-декларації (з урахуванням УР) та показником ∑НаклВид.

  • Він може бути як від’ємним, так і додатним, але в ідеалі має дорівнювати нулю.

Документи та скорочення статті

Закон № 643 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПН — податкова накладна.

РЛ — реєстраційний ліміт.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі