Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник-турагент та одвічне «дохідне» питання

Біляєва Олена
ФОП-єдиноподатник надає посередницькі послуги у туристичній сфері — є турагентом, за що йому від туроператора належить винагорода. Що включати до єдиноподатного доходу: усю суму, отриману від туристів (з урахуванням транзитних коштів), чи все ж таки лише суму винагороди?

Такі запитання доволі часто надходять від наших читачів. І пов’язано це зі спірною позицією податківців, яку вони наполегливо відстоюють ось уже кілька років поспіль.

Давайте згадаємо, що доходом платника єдиного податку від здійснення операцій за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами є сума отриманої винагороди повіреного (агента) ( п. 292.4 ПКУ). У туристичній діяльності це найчастіше різниця між сумою грошових коштів, отриманих турагентом від туристів, і сумою, яку турагент перераховує туроператору.

Податківці вже давно наполягають на тому, що ФОП-єдиноподатники не можуть бути комерційними агентами та укладати агентські договори. Підстави для такого твердження вони знаходять у  ч. 3 ст. 295 ГКУ, згідно з якою підприємці, що діють в чужих інтересах, але від свого імені, не є комерційними агентами. Саме така точка зору міститься в консультації, розміщеній у підкатегорії 107.01 ЗІР ДФСУ. І хоча про дохід там не йдеться зовсім, загальну логіку простежити можна: оскільки ФОП не є комерційним агентом, то «посередницький» п. 292.4 ПКУ не діє і до доходу повинні включатися усі кошти, що надійшли.

Ми з таким підходом не згодні та вважаємо, що єдиноподатник-турагент має право визначати дохід за «агентськими правилами». Адже діє він від імені, в інтересах і за рахунок туроператора ( ч. 1 ст. 295 ГКУ). За посередницькі операції, здійснені в інтересах туроператора, турагент отримує агентську винагороду ( ст. 301 ГКУ).

Протягом доволі тривалого часу свою правоту платникам доводилося відстоювати в суді. І ось нещодавно на податківців зійшло просвітлення. У листі Головного управління ГФС у м. Києві від 06.05.15 р. № 1313/К/26-15-17-04-14 (коментар до нього див. у «БТ», 2015, № 30, с. 10) вони чітко вказали, що доходом фізособи-єдиноподатника, який є турагентом, є сума отриманої винагороди. Підтвердження кардинальної зміни підходу податківців можна знайти також у журналі ДФСУ «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2015, № 25, с. 15.

Таким чином, тепер єдиноподатники-турагенти спокійно можуть користуватися «посередницькою» нормою з  п. 292.4 ПКУ.

Дотримуючись цієї логіки, у Книзі обліку доходів (і витрат) і в єдиноподатній декларації* також слід показувати тільки суму отриманої винагороди, без урахування транзитних коштів. Але це якщо ФОП працює виключно за безготівкою.

* Нові форми книг обліку і ЄП-декларацій затверджені наказами Мінфіну від 19.06.15 р. № 578 і  № 579 (див. «БТ», 2015, № 30, с. 38 — 39; № 32, с. 27).

Якщо ж єдиноподатник-турагент отримує оплату від туристів готівкою, то у Книзі обліку безпечніше записати всю суму грошових коштів, що надійшли, і відразу в наступному рядку показати транзитні кошти зі знаком «мінус». Усі ці маніпуляції роблять у графі 2 Книги обліку доходів (графі 2 розділу I Книги обліку доходів і витрат). Такі дії допоможуть уникнути претензій з боку перевіряючих з приводу неоприбуткування (неповного оприбуткування) готівки в касі підприємця.

І пам’ятайте, що турагент надає послуги не туристам, а туроператору. Тому ФОП-турагент має право працювати в групі 2 єдиного податку за умови, що туроператор також є єдиноподатником. Якщо туроператор перебуває на загальній системі оподаткування, то ФОП-турагент може обрати тільки групу 3 єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі