Теми статей
Обрати теми

Відрядження до зони АТО: хто заробив підвищену зарплату

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики України від 17.08.15 р. № 12443/0/14-15/13

На жаль, на сході України все ще неспокійно. Водночас багато хто з госпсуб’єктів співпрацює з місцевими контрагентами, а тому працівника можуть відрядити до зони АТО.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики роз’яснило, що така поїздка для робочих цілей є чистої води відрядженням, а тому працюють усі правила, встановлені для відрядження (оплата проїзду, проживання, добові тощо).

Але тут цікавим є інший момент. Кабмін своєю постановою від 22.07.15 р. № 522 встановив: працівникам установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, які беруть участь у забезпеченні проведення АТО, за фактичний час перебування в таких районах підвищується зарплата на 50 % (за наявності підтвердних документів).

А керівникам інших (тобто небюджетних) госпсуб’єктів слід передбачити в колективних договорах норму щодо виплати їх працівникам підвищеного розміру зарплати за участь у забезпеченні проведення АТО, тобто суму підвищення можна визначити самим.

Нагадаємо: за відрядженим працівником зберігається зарплата, і її розмір не повинен бути менше середнього заробітку ( ст. 121 КЗпП). Тобто за період відрядження до зони АТО працівнику потрібно виплатити підвищену зарплату.

Підвищена зарплата виплачується після повернення працівника з відрядження та надання підтвердних документів. У листі, що коментується, вказали на посвідчення про відрядження. Однак нагадаємо: його форма на сьогодні не діє. Тому можна надати й інші документи: іменні документи на проїзд, рішення Антитерористичного центру при СБУ, довідки сторони, що приймає.

Будьте уважні! З постанови № 522 випливає, що підвищена зарплата відрядженому виплачується, тільки якщо він прибув до зони бойових дій для забезпечення проведення АТО. Якщо ж працівник виконує функції, не пов’язані з АТО, то про підвищення не йдеться (зберігається та виплачується заробіток у звичайному розмірі).

Пам’ятайте! Працівник може відмовитися від відрядження до зони бойових дій.

З одного боку, відрядження — це одна з форм виконання його трудових обов’язків. Це означає, що якщо працівник відмовиться від відрядження, то, за загальним правилом, він порушить трудову дисципліну, що загрожує доганою або навіть звільненням за п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Однак, з іншого боку, людина, її життя, здоров’я та безпека визнаються в Україні найвищими соціальними цінностями ( ст. 3 Конституції України). Крім того, ст. 43 Конституції України гарантує кожному безпечні умови праці.

Очевидно, що відрядження до населеного пункту, розташованого в зоні АТО, пов’язане з ризиком для життя та здоров’я працівника. Ураховуючи це, вважаємо, що роботодавець не має права вимагати від працівника виконання такого доручення. А якщо навіть і вимагає, то працівник може відмовитися. Підтвердження цьому ви можете знайти в  абз. 5 ст. 153 КЗпП.

Ще один аргумент. Відмова від відрядження вважається порушенням трудової дисципліни, але тільки тоді, коли працівник не має на це поважних причин (див. лист Мінсоцполітики від 14.12.11 р. № 350/06/186-11).

При цьому Мінсоцполітики в листі від 08.07.14 р. № 7302/3/14-14/13 зазначає: якщо працівник не вийшов на роботу в зоні АТО, то, ураховуючи необхідність збереження його життя та здоров’я, такий невихід вважається відсутністю з поважних причин і звільнити працівника за прогул не можна. У випадку з відрядженням причини для відмови від відрядження ті самі (це необхідність збереження життя та здоров’я), а тому їх слід також вважати поважними. Це, у свою чергу, означає, що така відмова не є порушенням трудової дисципліни (див. «БТ», 2014, № 29, с. 7).

У листі від 02.03.15 р. № 51/06/186-15 Мінсоцполітики зазначає: в табелі обліку робочого часу потрібно ставити позначку «НЗ» (нез’явлення з нез’ясованих причин). Зарплату за цей період не нараховують («БТ», 2015, № 16, с. 11).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі