Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток: версія 2.0

Дар’я КРАВЧЕНКО та Сергій ДЕЦЮРА

Наказом, що коментується, Мінфін привів у відповідність до норм діючого законодавства форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджену наказом Мінфіну від 20.10.15 р. № 897.

Коротко розглянемо основні зміни.

1. У рядку 2 «Звітний (податковий) період 20___ року» шапки декларації тепер окремо «красується» графа для поміток про базовий звітний період, за який звітує платник податку, а саме: «Базовий звітний період квартал» і «Базовий звітний період рік». Ці графи потрібні для того, щоб податківцям було легше розпізнати, яку декларацію подають квартальні платники податку, а яку — річні.

2. У табличній частині декларації знайшли місце для відображення разового авансового внеску з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку, нарахованого за три квартали відповідного року ( п. 38 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Дані про розмір такого внеску слід указувати в рядку 26, який було відповідним чином і названо. Раніше там вказували дані про щомісячні авансові внески.

При цьому цей же рядок буде слугувати для виправлення помилок, допущених за періоди, коли сплачувалися авансові внески, тобто помилки за 2013 — 2014 рр. (нове посилання 8 до табличної частини декларації).

3. Викладено в новій редакції додаток АВ до рядка 20 АВ декларації та додаток ЗП до рядка 16 ЗП декларації. Основні зміни в цих додатках:

• у додатку АВ дещо підкориговано порядок відображення сплати різних видів дивідендів, а також виправлено формулу, якою будуть користуватися платники податку на прибуток при розрахунку дивідендного авансового внеску;

• у додатку ЗП відтепер виділено місце для відображення податків, сплачених за кордоном (ряд. 16.1).

Крім того, змінено черговість відображення показників, які зменшують нарахований податок на прибуток. Так, податок на майно «загнали» на передостанній щабель цього додатка (ряд. 16.5). Якщо враховувати те, що податківці рекомендують зменшувати нарахований податок у черговості відображення їх у декларації, то напевно вони хочуть, щоб на сплачений податок на нерухомість зменшували податок на прибуток у останню чергу.

У цьому додатку реалізовано алгоритм зменшення податку на прибуток у квартальній декларації на суму дивідендних авансових внесків, сплачених за поточний рік (ряд. 16.4.1). Також виокремлено розмір дивідендних авансових внесків, що не були враховані у попередньому році (ряд. 16.3).

4. Доповнено таблицю 1 додатка ПН до рядка 23 ПН декларації новими рядками (ряд. 22, 23 та 24). У цих рядках платник, який виплатив доходи нерезиденту, буде вказувати розмір доходів (проценти, дохід (дисконт) на державні цінні папери, або облігації місцевих позик, або боргові цінні папери), які звільнені від оподаткування п.п. 141.4.10 ПКУ.

5. Підкориговано назви рядків 3.2.2 і 3.2.3 додатка РІ до рядка 03 декларації. Це сугубо коректурні правки, тому на правила заповнення цих рядків це не вплине.

6. Доповнено рядками 4.2.15, 4.2.14, 4.1.18, 4.2.13, 4.1.175 додаток РІ до рядка 03 декларації. Уведення таких рядків викликано введенням в дію Закону про фінансову реструктуризацію (див. «БТ», 2016, № 31, с. 4).

Наказ, що коментується, чинний з дня опублікування. Навіть якщо його опублікують, як планується, 19.08.16 р., то подавати звітність за три квартали 2016 року потрібно буде за старою формою ( п. 46.6 ПКУ). Однак контролери можуть рекомендувати використати нові форми з урахуванням цих нововведень, адже вони більш пристосовані до сучасних умов.

Почекаємо офіційних роз’яснень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі