Теми статей
Обрати теми

«Прибуткова» декларація: підказки для звіту за 2015 рік

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 04.01.16 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17

Лист, що коментується, присвячений основним змінам у законодавстві, які потрібно врахувати при складанні та поданні звітності з податку на прибуток (далі — ПНП) за 2015 рік. Його також розібрали на дрібні консультації в ЗІР ДФСУ.

Форма та строк подання за 2015 рік. Тут і до ворожки не ходи, а за 2015 рік потрібно звітувати за новою формою «прибуткової» декларації, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.15 р. № 897 («БТ», 2015, № 48, с. 5). Нехай це суперечить правилу з  п. 46.6 ПКУ, проте за старою формою правильно задекларувати ПНП уже не вдасться.

Подавати таку декларацію квартальники повинні не пізніше 09.02.16 р. Що з річниками? Місцеві податківці роз’яснюють — знову «у справі» 60-денний строк, тобто відзвітувати потрібно не пізніше за 29.02.16 р. Дату «1 червня» застосувати так і не встигли. Та й сенсу зволікати немає, адже річну фінзвітність, дані з якої потрібні для складання декларації з ПНП, подадуть уже в лютому.

Дивідендні аванси. Правила розрахунку авансових внесків зі сплати дивідендів у 2015 році дещо змінилися. Податківці акцентують увагу на тому, що залишок дивідендних авансів, не зарахованих у погашення річного ПНП, не переноситься на наступний рік (також див. консультацію з категорії 102.20.02 ЗІР ДФСУ). Зауважимо: така ситуація з неврахованими авансами можлива, якщо дивіденди виплачуються до кінця звітного року за підсумками прибуткових кварталів, а за результатом року прибуток вийшов малим і сума ПНП не доросла до суми авансів.

Виправлення помилок. У декларації багато оновлених додатків, у тому числі й для виправлення помилок (ВП). При цьому для самовиправлення за періоди до 01.01.15 р. є особливості заповнення додатка ВП і декларації:

• заповнюємо показники таблиці 2 додатка ВП, а в рядках таблиці 1 ставимо прокреслення . Це прямо сказано у виносці «8»;

• заповнюємо рядки 27 — 28, 30 — 31, 32, 34 — 35, 36 і 38 — 39 декларації.

Крім того, фіскали підказують, що можна подати доповнення в довільній формі з поясненням проведених виправлень ( п. 46.4 ПКУ).

Аналогічні роз’яснення розміщені в консультації з категорії 102.20.03 ЗІР ДФСУ.

Нові таблиці. Заключна частина декларації тепер містить два нових поля:

• про застосування коригувань на податкові різниці;

• про подання разом з декларацією фінансової звітності.

До речі, про фінзвітність. У консультації з категорії 102.20.02 ЗІР ДФСУ податківці нагадали таке: до податкової декларації за рік «великі» платники подають річну фінансову звітність, яка включає Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до звітів. А ось платники ПНП — малі підприємства і «нульовики» подають разом з річною податковою декларацією скорочену за показниками фінансову звітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати.

Підказки щодо заповнення річної фінзвітності ви можете знайти на с. 10 і 13 номера.

Неприбутківці, «нульовики» та нерезиденти. Неприбутківці та «нульовики» (платники ПНП за ставкою 0 %) у 2015 році отримали «дозу» змін: склад неприбутківців — неплатників ПНП змінювався декілька разів, а для «нульовиків» усього лише переїхала норма — до п. 16 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Нові форми звітності для цих двох груп платників податків не затверджені, тому за 2015 рік потрібно звітувати ще за старими формами. При цьому можна подати доповнення в довільній формі з поясненням розрахунків ( п. 46.4 ПКУ).

А для нерезидентів, які провадять діяльність через постійні представництва, правила розрахунку ПНП не змінилися. Тому і розрахунок вони подають за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 25.06.13 р. № 610.

Детальний матеріал щодо заповнення декларації з ПНП ви отримаєте в одному з наступних номерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі