Теми статей
Обрати теми

Заправка техніки на власній АЗС: коли підприємство стає платником роздрібного і паливного акцизу

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці узагальнили інформацію щодо обов’язку реєстрації платником паливного та роздрібного акцизу при заправці техніки через власні автозаправні станції.

Паливний акциз. Контролери прямо вказали, що у випадку, коли придбане суб’єктом господарювання пальне використовується виключно для власних потреб (у т. ч. у разі здійснення заправки власних транспортних засобів за відомостями через власний паливнозаправний пункт (ПЗП)), обов’язок реєструватися платником акцизного податку не виникатиме, оскільки така операція не є реалізацією пального у розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 ПКУ.

Водночас якщо підприємство планує заправляти не тільки власні транспортні засоби, а й транспортні засоби сторонніх організацій (інших осіб), то воно є платником паливного акцизу. Тому воно має зареєструватися платником паливного акцизу до початку здійснення таких операцій та складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації, а також на обсяги пального, що використовується для власного споживання.

Роздрібний акциз. Крім цього, податківці розглянути питання, чи вважається платником роздрібного акцизного податку підприємство, що заправляє через власний ПЗП пальним власну сільськогосподарську техніку та автотранспорт.

Проаналізувавши положення різних нормативно-правових актів, вони постановили: суб’єкт господарювання, який заправляє із власних ємностей (у т. ч. через власні внутрішні АЗС, ПЗП і т. д.) лише свою техніку, не належить до когорти платників роздрібного акцизу. Річ у тім, що в цьому випадку не здійснюється розрахункова операція у готівковій та/або безготівковій формі.

Водночас якщо, крім заправки своєї техніки, на автозаправній станції заправляють і транспорт сторонніх організацій за грошові кошти, то в цьому випадку роздрібно-акцизного ярма не уникнути (див. «БТ», 2016, № 25, с. 37).

Узагальнимо вищенаведене на рисунку.

img 1

Сплата паливного та роздрібного акцизу власником АЗС

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі