Теми статей
Обрати теми

Сплата «ввізного» ПДВ з ПДВ-рахунка

Кравченко Дар’я
Чи можна скористатися коштами, що знаходяться на ПДВ-рахунку, для сплати ПДВ на митниці?

На жаль, не можна. Зараз пояснимо чому.

Річ у тім, що п. 2001.7 ПКУ дозволяє використовувати кошти, зараховані на ПДВ-рахунок, виключно в 3 напрямках:

• для перерахування коштів до бюджету в сумі податкових зобов’язань, що підлягають сплаті за підсумками звітного податкового періоду;

• для перерахування на поточний рахунок. Причому в розмірі суми коштів, яка перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов’язань і суму податкового боргу;

• для погашення податкового боргу з ПДВ.

Як бачите, перерахування коштів з ПДВ-рахунка в рахунок сплати ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України податковим законодавством не передбачено. Підтверджують це й самі податківці (лист ДФСУ від 25.02.16 р. № 4178/6/99-99-19-03-02-15).

Однак скористатися ними все ж таки можна. Але для цього їх потрібно спочатку повернути на поточний рахунок. Допоможе в цьому додаток Д4, поданий у складі поточної ПДВ-декларації.

Але з дотриманням деяких умов ( п. 2001.6 ПКУ):

1. На дату подання ПДВ-звітності сума, заявлена до повернення, повинна перевищувати суму, що підлягає перерахуванню до бюджету згідно з поданою ПДВ-декларацією.

2. Оскільки повернення коштів з ПДВ-рахунка призводить до зменшення розміру реєстраційного ліміту, то перерахувати кошти на поточний рахунок вам можуть, тільки якщо таке зменшення загальної суми поповнення (ΣПопРах) не призведе до появи від’ємного значення суми реєстраційного ліміту (ΣНакл).

Ще однією перешкодою на шляху до отримання заповітних коштів може стати помилка в заповненні самого додатка Д4. У такому разі контролери вам гроші не повернуть. Як уникнути таких неприємностей, вам підкажуть наші матеріали у «БТ», 2015,  29, с. 11 і  37, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі