Теми статей
Обрати теми

Інтернет-торгівля та РРО: свіжі поради від ДФСУ

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я

У цьому листі податківці звернули увагу на продаж товарів через рекламні інтернет-сторінки, що, по суті, є популярною нині інтернет-торгівлею. І, слід сказати, ДФСУ зробила корисні висновки.

По-перше, якщо споживач у мережі Інтернет замовив товар і розрахувався за нього із застосуванням платіжних систем Portmone, Liqpay тощо, суб’єкт господарювання зобов’язаний видати розрахунковий документ встановленої форми (чек РРО) і відповідним чином оформлений гарантійний талон.

Уточнимо. У цьому випадку ідеться про розрахунки через зазначені платіжні системи з використанням платіжної картки. Адже саме у такому разі можна говорити про розрахункову операцію в розумінні Закону про РРО і про обов’язок застосовувати РРО. Якщо ж розрахунки проводяться з використанням електронних грошей (які не належать ані до готівки, ані до безготівкових розрахунків), то РРО не потрібний.

По-друге, у чеку вказуються обов’язкові реквізити, у тому числі найменування та код суб’єкта господарювання, адресу магазину, який здійснив реалізацію, тощо, що надає можливість визначити, з ким здійснені розрахунки за товари (послуги), і в разі необхідності звернутися для обміну неякісного товару.

Обов’язок видати чек РРО та його реквізити, це, звичайно, добре. Але як же передати покупцю цей чек? Варіантів небагато: якщо можливий особистий контакт з покупцем, то чек можна передати при зустрічі та передачі товару, а якщо товар доставляється поштою чи кур’єром, то чек слід вкласти до упаковки разом із товаром.

І ще одне зауваження. ДФСУ в листі від 30.03.15 р. № 6556/6/99-99-22-07-03-15 // «БТ», 2015, 16, с. 8 зазначила: якщо ви не маєте особистого контакту з покупцем (наприклад, продали нематеріальні товари або послуги, які покупець скачав із сайта), але платіж прийшов через ваш сайт (еквайринг), чек РРО сформувати потрібно. Але не обов’язково його передавати покупцю — достатньо електронного документа про приймання платежу.

По-третє, суб’єкти господарювання, які використовують рекламні інтернет-сторінки для продажу товарів, робіт (послуг), реєструють РРО на загальних підставах за адресою розміщення таких магазинів, а в разі доставки власною кур’єрською службою можуть зареєструвати РРО на транспортний засіб, яким здійснюється доставка. Зауважимо, що не заборонено реєструвати РРО і за адресою розміщення інтернет-магазину.

Але в будь-якому разі кур’єру слід використовувати портативний РРО з числа тих, які дозволені до застосування Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій.

Тут же звернемо увагу ще на один важливий «кур’єрський» момент. Можуть бути різні варіанти оформлення чека залежно від того, оплатив покупець товар відразу на повну суму чи частково або ж оплачує при отриманні:

• 100 % передоплата — продавець вибиває чек на всю суму і вкладає до упаковки товару, а кур’єр передає товар і чек;

• часткова передоплата, залишок — готівкою кур’єру — продавець вибиває чек РРО на ту кількість товару, яка відповідає сумі авансу (якщо товар є неподільним, у графі «Кількість» вказується дріб — відношення авансу та повної вартості товару). Цей чек вкладаємо до упаковки. Кур’єра слід забезпечити переносним міні-РРО, щоб він міг вибити чек на суму покупки, що залишилася (кількість товару, що залишилася);

• уся оплата готівкою кур’єрові при отриманні — кур’єра слід забезпечити переносним міні-РРО, щоб він міг вибити чек на суму покупки.

Усе це свого часу підтвердили податківці в листі від 01.10.15 р. № 20887/6/99-99-22-07-03-15.

Важливо пам’ятати про звільнення від РРО, яким вдало користуються сучасні інтернет-торговці. Так, ідеться про випадок, коли товар, замовлений в інтернет-магазині, видає ФОП — платник єдиного податку групи 2 або 3. А вони мають право сьогодні працювати без РРО, тільки якщо не перевищили мільйонний обсяг доходу за календарний рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі