Теми статей
Обрати теми

Декомунізація-перереєстрація: Мін’юст проти ДФСУ

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Лист Мін’юсту України від 12.05.16 р. № 16606/10776-0-33-16/8, Лист ДФСУ від 13.04.16 р. № 8277/6/99-99-22-07-03-15

Верховна Рада України і місцева влада продовжують перейменовувати об’єкти топонімії у межах декомунізації. А міністерства та держслужби продовжують надавати поради суб’єктам господарювання, які «прописані» на перейменованих вулицях, проспектах, і в перейменованих населених пунктах.

Проаналізуємо дві позиції: Мін’юсту та ДФСУ.

Отже, Мін’юст є лояльним. Він відмічає, що конкретний строк для внесення змін до даних госпсуб’єктів про їх місцезнаходження / місце проживання для цього випадку не встановлений. А тому можна не поспішати та при нагоді внести зміни в назві вулиці (чи іншого об’єкта топонімії), коли вноситимуться зміни до статутних документів у зв’язку зі зміною складу учасників, структури управління або з інших причин.

Зауважимо: на думку Державної регуляторної служби (лист від 22.02.16 р. № 1036/0/20-16), у разі якщо змінюються назви населених пунктів, районів та областей, але не змінюється фактичне місце провадження діяльності або розташування офісу, не потрібно переоформляти ліцензії та документи дозвільного характеру («БТ», 2016, № 10-11, с. 10).

А ось ДФСУ, в принципі, стоїть на своєму. Фіскали у черговий раз підтверджують, що при перейменуванні об’єкта топонімії госпсуб’єкт повинен унести зміни до установчих документів, а потім перереєстровувати РРО (також див. «БТ», 2016, 7, с. 8 і 14, с. 8).

Крім того, податківці солідарні з Мін’юстом у тому, що кінцеві строки для внесення змін до установчих документів не встановлені.

І «на десерт»: законодавчо не передбачена відповідальність госпсуб’єктів за те, що вони не внесуть такі зміни, у тому числі до правовстановлюючих документів на господиницю, де використовується РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі