Теми статей
Обрати теми

Стягнення пені за рішенням суду: на яку дату відображати дохід

Кравченко Дар’я
Наше підприємство звернулося до господарського суду з вимогою стягнути з покупця пеню у розмірі 100 тис. грн. за прострочення оплати товару. У результаті:
— 15.12.15 р. госпсуд постановив стягнути з боржника 100 тис. грн. пені;
— 20.01.16 р. апеляційний госпсуд знизив суму заборгованості до 70 тис. грн.;
— 28.04.16 р. ВСУ взагалі скоротив її до 50 тис. грн.
На яку дату слід відобразити дохід щодо пені на підставі таких рішень судів?

Згідно з п. 5 П(С)БО 15 «Дохід» дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу підприємства, за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Щодо описаного вище випадку, у постачальника збільшення активу відбудеться у зв’язку з виникненням дебіторської заборгованості. Тому дохід підприємству доведеться відобразити у момент його нарахування (незалежно від отримання грошей від порушника) (лист ДФСУ від 29.10.15 р. № 24312/10/28-10-06-11 // «БТ», 2016, № 7, с. 43). З цією метою здійснюють проводку: Дт 374 «Розрахунки за претензіями» або Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» — Кт 715 «Отримані штрафи, пені, неустойки».

Але в який саме момент це станеться?

Згідно з п. 5 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума.

А це можливо тільки після того, як рішення суду на користь позивача набере чинності.

Конкретизує момент відображення доходу Інструкція № 291*. Так, на субрахунку 715 узагальнюється інформація про штрафи, пеню, неустойки та інші санкції за порушення госпдоговорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування зазнаних збитків.

* Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

Але! Тут потрібно зважити на один нюанс. Рішення госпсудів першої інстанції набирають чинності лише через 10 днів після їх оголошення (ст. 85 і 93 ГПКУ**).

** Господарський процесуальний кодекс України від 06.11.91 р. № 1798-XII.

Протягом цього строку у покупця є час зазначене рішення оскаржити, звернувшись до апеляційного суду. Доти, поки апеляційний суд не дійде остаточного висновку, рішення госпсуду першої інстанції набрати чинності не може (ч. 3 ст. 254 КАСУ***).

*** Кодекс адміністративного судочинства України від 06.07.05 р. № 2747-IV.

Отже, 15.12.15 р. ніяких проводок здійснювати не потрібно було.

При відображенні доходу слід орієнтуватися на дату постанови апеляційного суду. Адже постанова або ухвала суду апеляційної інстанції (до речі, як і постанова ВСУ) набирає законної сили з моменту його оголошення (ч. 5 ст. 254 КАСУ). При цьому подання скарги до ВСУ не впливає на цей момент.

Якщо контрагент піде далі — звернеться до ВСУ з проханням про перегляд попередніх судових рішень, ваша дебіторська заборгованість явно набуде ознак сумнівної. Адже цілковитої впевненості щодо її погашення у вас не буде. Тому має сенс створити резерв сумнівних боргів (Дт 944 «Сумнівні та безнадійні борги» — Кт 38 «Резерв сумнівних боргів»). Про порядок створення такого резерву ви можете прочитати в «БТ», 2015, № 14, с. 11.

Після цього на дату отримання постанови ВСУ дебіторську заборгованість у розмірі 20 тис. грн. (70 тис. грн. - 50 тис. грн.) можна сміливо визнавати безнадійною (Дт 38 — Кт 374 (377)).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі