Теми статей
Обрати теми

Перекриваємо одну поворотну фіндопомогу іншою

Сергій ДЕЦЮРА
Підприємство — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 отримало від одного із засновників поворотну фінансову допомогу. У кінці листопада закінчується 12-місячний строк з дня її видачі. Але у підприємства немає коштів для того, щоб її повернути. Чи можна отримати поворотну фінансову допомогу від іншого засновника готівкою в касу та за рахунок отриманих коштів погасити заборгованість перед першим засновником у цей же день?

Нагадаємо: не включається до складу оподатковуваного доходу єдиноподатника сума поворотної фінансової допомоги, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання ( п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Якщо вчасно її не повернути, то єдиноподатник має включити неповернуту суму до свого оподатковуваного доходу.

Звісно, жодний єдиноподатник не бажає платити ЄП із суми, яку він урешті-решт поверне позикодавцю. Тому доводиться шукати вихід із ситуації, що склалася. Одним із варіантів є «перекредитування». Тобто можна отримати поворотну фіндопомогу від іншої особи і за рахунок неї повернути раніше отримані кошти.

Очевидно, наш читач сумнівається у законності такої «оборудки».

Маємо запевнити: тут все законно. Річ у тім, що отриману фіндопомогу (а по суті — позику) можна використовувати на будь-які цілі. Адже за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості ( ст. 1046 ЦКУ).

Тому якщо ви берете поворотну фіндопомогу в одного засновника для погашення поворотної фіндопомоги, отриманої від іншого, то тут немає нічого кримінального.

З точки зору правил сплати ЄП ви припиняєте перебіг 12-місячного терміну за однією сумою фіндопомоги і розпочинаєте його відлік за іншою. Адже у п.п. 3 п. 292.11 ПКУ йдеться не про загальну суму заборгованості перед кредиторами щодо отриманої фіндопомоги, а про кожну окрему операцію (суму такої фіндопомоги).

Готівкові обмеження. У запитанні йдеться про отримання фіндопомоги від одного засновника, і видача її іншому відбувається готівкою через касу підприємства. Враховуючи це, ви маєте дотримуватися готівкових обмежень, визначених постановою Правління НБУ від 06.06.13 р. № 210.

Нагадаємо: відповідно до цих обмежень здійснювати розрахунки готівкою між підприємством і фізичною особою протягом одного дня можна у сумі, яка не перевищує 150 тис. грн.

Формально це обмеження поширюється лише на розрахункові операції за товари (роботи, послуги). За логікою, воно не повинне стосуватися операцій з видачі/повернення поворотної фіндопомоги.

Але у контролерів, на жаль, інша думка. І НБУ, і фіскали вважають, що 150-тисячної межі потрібно дотримувати і при розрахунках за договорами про поворотну фіндопомогу (див. лист НБУ від 24.01.14 р. № 11-116/3159, лист ДФСУ від 21.07.14 р. № 25/6/99-99-22-06-03-15/415 // «БТ», 2014, № 33, с. 8).

Тому радимо прислухатися до думки контролерів, оскільки перевищення граничної суми розрахунків може загрожувати для посадових осіб підприємства значним адмінштрафом за ст. 16315 КпАП: від 1700 до 3400 грн., а у разі повторного порушення протягом року — від 8500 до 17000 грн.

РРО. Також пам’ятайте, що під час видачі та повернення фіндопомоги РРО використовувати не обов’язково — з тієї причини, що з точки зору Закону про РРО ці операції не є розрахунковими ( абз. 4 ст. 2, п. 1 ст. 3 цього Закону).

Водночас якщо РРО у вашій касі встановлено, то всю готівку (у тому числі й поворотну фіндопомогу), що надійшла та видана, слід проводити через РРО. Для цього використовують операції «службове внесення» або «службова видача».

Детально про правила отримання і видачі поворотної фіндопомоги читайте у «БТ», 2016, № 27-28, с. 37.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі