Теми статей
Обрати теми

«Помилковій» податковій накладній не місце в декларації з ПДВ

Децюра Сергій
Підприємство склало податкову накладну (ПН), в якій допустило помилку в ідентифікаційному номері покупця (тобто ПН складена не на того контрагента). Щоб її виправити, склали розрахунок коригування (РК), який «обнулює» дані «помилкової» ПН. Його направили на реєстрацію «помилковому» контрагенту. Але він відмовляється його реєструвати. Чи слід таку ПН включати до декларації з ПДВ?

Податківці наполягають (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ), що в декларації слід відображати тільки першу «помилкову» ПН, а документи, за допомогою яких виправлено помилку («обнуляючий» РК та «правильна» ПН), не слід відображати в ПДВ-деклараціях. Деталі ви знайдете у «БТ», 2016, № 30, с. 16.

З таким підходом можна погодитись, якщо всі документи зареєстровані в ЄРПН. Єдине уточнення — у ПДВ-декларації варто відобразити «правильну» ПН, а не «помилкову».

У п. 201.14 ПКУ говориться про те, що платник має вести окремий облік операцій з постачання та придбання товарів/послуг, які або підлягають оподаткуванню, або не є об’єктом оподаткування, або звільнені від оподаткування згідно з розд. V ПКУ. У декларації з ПДВ слід відображати саме зведені результати обліку таких операцій ( п. 201.15 ПКУ).

Суми ПДВ, що вказані у «помилковій» ПН (нехай і зареєстрованій в ЄРПН), не можна віднести до жодної із вищеперелічених операцій: ні до необ’єктних, ні до пільгових операцій.

Тому, на наш погляд, даним із «помилкової» ПН не місце у податковій декларації. Цей висновок стосується і РК, складеного до такої помилкової ПН.

Отже, у ситуації, коли всі події, уключаючи виправлення, пройшли в одному періоді, усе, начебто, складається чудово.

Водночас у запитанні йдеться про те, що РК не зареєстрований покупцем у ЄРПН і, можливо, взагалі не буде зареєстрований. Чи можна в такому випадку «помилкову» ПН не включати до ПДВ-декларації?

На наш погляд, так робити можна. Річ у тім, що помилкова ПН, складена не на здійснену операцію (постачання «помилковому» контрагенту не було). Отже, їм не місце в ПДВ-декларації. При цьому не має значення, коли РК до неї буде зареєстрований у ЄРПН і чи буде зареєстрований він взагалі.

Водночас податківці можуть бути проти того, що ви без реєстрації РК відкоригували податкові зобов’язання (лист ДФСУ від 24.05.16 р. № 11323/6/99-99-15-03-02-15). Аргументують зазвичай вони свою позицію тим, що згідно з п.п. 192.1.1 ПКУ: постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань тільки після реєстрації РК до ПН. Це, на їх погляд, єдиний спосіб виправлення помилки (помилково складеної ПН).

Водночас з їх підходом погоджуватися не варто. Річ у тім, що вимоги п.п. 192.1.1 ПКУ стосуються не всіх «зменшуючих» РК, а тільки тих, що складаються через перерахунок суми компенсації: перегляд ціни за договором чи поверненням товарів/послуг або авансів.

У зв’язку з цим можна говорити, що навіть без реєстрації РК до помилкової ПН покупцем ПН можна не включати до декларації з ПДВ.

Якщо не включите до ПДВ-декларації «помилкову» ПН, то це призведе до розбіжностей даних щодо зареєстрованих ПН/РК у ЄРПН і відображених у декларації, а це є підставою для проведення позапланової виїзної перевірки ( абзац шістнадцятий п. 201.10 ПКУ).

Якщо ж ви не боїтеся перевірки, то можете спробувати відстояти своє право.

Варто зазначити, що на вашому боці зараз стоять і суди. Наприклад, ВАСУ в постанові від 04.10.16 р. № К/800/8638/16 у справі № 818/3634/15* наголосив, що в разі якщо підприємством помилково двічі проведені операції в обліку, повторно об’єкт оподаткування не виникає, оскільки повторна операція об’єктивно є відсутньою. Крім того, оподаткуванню підлягає лише фактично проведена операція, а не надумана.

* http://reyestr.court.gov.ua/Review/61822104.

Звертаємо увагу: «обнуляючий» РК конче потрібний для відновлення реєстраційного ліміту, витраченого на «помилкову» ПН. Тому радимо подати скаргу (додаток Д8) на контрагента, який відмовився реєструвати РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі