Теми статей
Обрати теми

Новий «неприбутковий» Реєстр: як туди потрапити?

Біляєва Олена, податковий експерт
«Неприбуткові» поправки до ПКУ було внесено ще 13.08.15 р. Законом № 652, який і приписав Кабміну затвердити новий Реєстр неприбутківців. Через рік Уряд нарешті виконав цю вимогу. Як наслідок, з 16 липня поточного року запрацював новий порядок ведення Реєстру неприбуткових установ і організацій (ми повідомляли про це в «БТ», 2016, № 30, с. 6). Як новачкам потрапити до нового Реєстру, а діючим неприбутківцям зберегти свій неприбутковий статус, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Для «новачків»

Для тих, хто «з нуля» збирається в неприбутківці, одразу зауважимо: їх включають до Реєстру за кодом згідно з ЄДРПОУ. При цьому ознаку неприбутковості присвоюють за окремими групами підприємств, установ і організацій відповідно до п.п. 133.4.6 ПКУ.

Увага! Ознаки неприбутковості змінено. Згідно з п. 4 Порядку № 440 при включенні неприбуткової організації до Реєстру їй може бути присвоєно одну з таких ознак:

(0031) — бюджетні установи;

(0032) — громадські об’єднання;

(0033) — політичні партії;

(0034) — творчі спілки;

(0035) — релігійні організації;

(0036) — благодійні організації;

(0037) — пенсійні фонди;

(0038) — спілки;

(0039) — асоціації та інші об’єднання юросіб;

(0040) — ЖБК (з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону прийнято в експлуатацію закінчений будівництвом житловий будинок і такий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом);

(0041) — дачні (дачно-будівельні) кооперативи;

(0042) — садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);

(0043) — об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників житлових будинків;

(0044) — профспілки, їх об’єднання та організації профспілок;

(0045) — організації роботодавців та їх об’єднання;

(0046) — сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи;

(0047) — кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

(0048) — інші юрособи, діяльність яких відповідає вимогам, встановленим п. 133.4 ПКУ, утворені та зареєстровані в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

Дата присвоєння/скасування ознаки «неприбутковості» вказує на початок/закінчення її дії.

Процедура включення до Реєстру проста (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Процедура включення до Реєстру неприбутківців-«новачків»

Хочемо звернути вашу увагу на те, що оновлений Реєстр містить лише ідентифікаційні та реєстраційні відомості про НПО, зокрема (п. 11 Порядку № 440):

• код згідно з ЄДРПОУ;

• найменування НПО;

• дату включення НПО до Реєстру, починаючи з якої визначається строк безперервної реєстрації НПО;

• ознаку неприбутковості;

• дату присвоєння ознаки неприбутковості або її зміни;

• дату та номер рішення про включення, повторне включення НПО до Реєстру або зміну ознаки неприбутковості;

• дату скасування ознаки неприбутковості;

• дату та номер рішення про виключення НПО з Реєстру;

• найменування та ідентифікаційний код контролюючого органу.

У новому Реєстрі ви не знайдете додаткових відомостей про місцезнаходження НПО, даних про керівників, головних бухгалтерів та засновників НПО, відомостей, що характеризують фінансово-економічні показники госпдіяльності НПО.

Створює і веде Реєстр ДФСУ. Причому на її офіційному сайті забезпечується відкритий доступ до відомостей з Реєстру (п. 12 Порядку № 440).

Для «старичків»

Під «старичками» ми розуміємо неприбуткові організації, які було включено до Реєстру станом на 13.08.15 р. (день набрання чинності Законом № 652). Які дії їм потрібно вчинити, щоб потрапити до нового Реєстру і зберегти статус неприбутковості?

Уся процедура прописана в постанові КМУ від 13.07.16 р. № 440. Свої роз’яснення із цього приводу фіскали надали у листі ДФСУ від 25.08.16 р. № 28602/7/99-99-15-02-01-17. Узагальнимо інформацію на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Процедура включення до Реєстру НПО, включених до Реєстру станом на 13.08.15 р.

Нагадаємо, що до нового Реєстру включають неприбутківців, які одночасно відповідають вимогам п.п. 133.4.1 ПКУ, зокрема:

• НПО утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної НПО;

• установчі документи НПО містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

• установчі документи НПО передбачають передачу активів одній або кільком НПО відповідного виду або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юрособи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця вимога не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

• НПО внесено контролюючим органом до Реєстру.

Обов’язковою умовою для НПО є також використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізацію цілей (завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами ( п.п. 133.4.2 ПКУ).

Внесення змін до Реєстру

У разі зміни організаційно-правової форми НПО, внесення змін до установчих документів НПО або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє НПО (для первинних організацій політичних партій або профспілок), до контролюючого органу необхідно подати:

• реєстраційну заяву з позначкою «зміни»;

• засвідчені копії установчих документів (крім оприлюднених на порталі електронних сервісів).

Заяву та копії документів подають контролерам протягом 10 робочих днів:

• з дня держреєстрації зазначених змін;

• з моменту виникнення зазначених обставин — за ситуації, коли держреєстрація змін не здійснюється.

Документи податківці розглядають у 14-денний строк, вносять записи (зміни) до Реєстру та видають неприбутківцю одне з рішень:

• про повторне включення НПО до Реєстру. При цьому ознака неприбутковості та дата її присвоєння не змінюються;

• про зміну ознаки неприбутковості;

• про відмову в повторному включенні організації до Реєстру.

Виключення з Реєстру

НПО виключають з Реєстру шляхом скасування присвоєної їй ознаки неприбутковості на підставі рішення контролюючого органу в таких випадках (пп. 16 і 17 Порядку № 440):

доходи (прибутки) НПО використані для інших цілей, ніж утримання такої організації, реалізація мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами;

• доходи (прибутки) НПО або їх частина розподілені серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

• установчі документи НПО не відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ;

• затверджений ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс НПО, що припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу або перетворення) або ліквідації;

• за ініціативою НПО.

Рішення про виключення з Реєстру надсилають НПО в порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, протягом 3 робочих днів з дня його прийняття.

Висновки

  • Неприбутківців-«новачків» включають до Реєстру за кодом ЄДРПОУ.
  • Щоб потрапити до Реєстру, потрібно подати реєстраційну заяву за ф. № 1-РН та засвідчені копії установчих документів. Податківці приймуть рішення про включення НПО до Реєстру або про відмову в реєстрації в 14-денний строк.
  • Неприбутківцям, які були включені до Реєстру станом на 13.08.15 р., податківці повинні були до 16.09.16 р. надіслати письмові запити. Відповісти на запит та надати засвідчені копії установчих документів слід протягом місяця.
  • Неприбутківці, установчі документи яких не відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ, мають можливість виправити документи та подати їх податківцям до 01.01.17 р. Інакше після цієї дати вони будуть виключені з Реєстру.
  • Неприбутківцям, установчі документи яких розміщені на порталі електронних сервісів згідно із Законом № 755 та які відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ, податківці письмові запити не надсилають.

Документи та скорочення статті

Закон № 652 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.15 р. № 652-VIII.

Закон № 755 — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.03 р. № 755-IV.

Порядок № 440 — Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.16 р. № 440.

Реєстр — Реєстр неприбуткових установ та організацій.

НПО — неприбуткова організація.

ЖБК — житлово-будівельний кооператив.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі