Розрахунок бюджетними коштами

Децюра Сергій
Підприємство відвантажує суб’єкту господарювання товари. Як стверджує контрагент, оплата за такі товари здійснюватиметься за рахунок бюджетних коштів. Чи потрібно застосовувати касовий метод за такою операцією?

Касовий метод з ПДВ — це метод податкового обліку, за яким (1) дата виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) або дата отримання інших видів компенсацій, (2) дата виникнення права на податковий кредит (ПК) визначається як дата списання коштів з банківського рахунка (видачі з каси) або дата надання інших видів компенсацій ( п.п. 14.1.266 ПКУ).

Тобто ПЗ та ПК формуються за «касовими» правилами.

У разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів ПЗ визначають за датою зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або датою отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом ( п. 187.7 ПКУ). Ці правила схожі на касовий метод, але про його застосування в п. 187.7 ПКУ не згадується.

Тому якщо з вами розраховуються бюджетними коштами, то ви маєте нарахувати ПЗ за фактом отримання оплати, але це не зобов’язує вас визначати ПК за фактом оплати придбаних товарів/послуг. З цим погоджуються і податківці у листі ДФСУ від 26.04.16 р. № 9398/6/99-99-15-03-02-15, а також у консультації з категорії 101.05 ЗІР ДФСУ.

Як стверджують податківці у листі ДПСУ від 31.12.12 р. № 8269/0/61-12/15-3415, підтвердженням того, що товари/послуги оплачуються за рахунок бюджетних коштів, є наявність у договорі на поставку товарів/послуг умови, що оплата за них здійснюється з відповідного рахунка Держказначейства.

Детально про касовий метод з ПДВ читайте у «БТ», 2016, № 18-19, с. 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі