Теми статей
Обрати теми

Безоплатне постачання проходить у межах госпдіяльності! Компроміс від ДФСУ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У листі, що коментується, податківці вкотре повернулися до проблеми нарахування податкових зобов’язань з ПДВ (ПЗ) при безоплатному переданні товарів/послуг.

Така ситуація часто виникає під час рекламних акцій (див. «БТ», 2016, № 32, с. 12). Основна «заковика» ПДВ-обкладення полягає в тому, що ці операції можна підвести під дві норми:

п. 188.1 ПКУ, що встановлює мінімальну планку для бази обкладення ПДВ (для товарів/послуг — на рівні ціни їх придбання);

п. 198.5 ПКУ, що вимагає нарахувати «компенсуючі» ПЗ, щоб «відсторнувати» відображений раніше податковий кредит, у зв’язку з негосподарським використанням товарів/послуг, які згодом поставляються безоплатно.

Іноді контролери навіть вимагали нараховувати подвійні ПЗ за такими операціями (див. «БТ», 2015, № 22, с. 11).

Останнім часом вони погоджувалися з ненарахуванням ПЗ за п. 198.5 ПКУ (листи ДФСУ від 12.01.16 р. № 361/6/99-99-19-03-02-15, від 27.04.16 р. № 9532/6/99-99-15-03-02-15), але за умови, якщо вартість рекламних товарів включається до вартості товарів/послуг, які використовуються в операціях, що обкладаються ПДВ, пов’язаних з отриманням доходів.

Тим часом незрозуміло, як саме рекламні товари можуть бути включені до вартості товарів/послуг, що використовуються в «дохідних» операціях. Адже усі рекламні витрати відображають на рахунку 93 і до вартості товарів, що реалізуються, не включають.

У листах, що коментуються, контролери наводять більш логічний аргумент: нарахування подвійних ПЗ суперечить ст. 17 ГКУ, що вимагає, щоб закони, якими регулюється оподаткування суб’єктів господарювання, передбачали усунення подвійного оподаткування.

Для того щоб згладити ситуацію, фіскали вигадали нову конструкцію: при безоплатному постачанні товарів/послуг у межах господарської діяльності вони дозволяють нараховувати ПЗ тільки на підставі п. 188.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі