Теми статей
Обрати теми

«Must have!» для ФОП — платника єдиного податку

Які документи повинні мати на робочому місці фізособи-підприємці (ФОП) — платники єдиного податку (ЄП)?

Платники ЄП груп 1 — 3 ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 — 296.1.3 ПКУ (п. 296.1 ПКУ):

1. Платники ЄП груп 1 — 2 і платники ЄП групи 3 (ФОП), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного відображення отриманих доходів за підсумками робочого дня ( п.п. 296.1.1 ПКУ).

Форма Книги обліку доходів, порядок її ведення затверджені наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579 (ср. ). Для реєстрації Книги обліку доходів такі платники ЄП подають у податкову за місцем обліку екземпляр Книги, у разі ведення Книги в паперовому вигляді.

2. Платники ЄП групи 3 (ФОП), які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів і витрат за формою і в порядку, затвердженому наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579. Для реєстрації Книги обліку доходів і витрат такі платники ЄП подають у податкову за місцем обліку екземпляр Книги ( п.п. 296.1.2 ПКУ).

Крім того, зареєстрований платник ЄП може безкоштовно і безумовно отримати виписку з Реєстру платників ЄП ( п. 299.9 ПКУ).

При цьому ДФСУ щодня публікує для безкоштовного і вільного доступу на власному офіційному сайті дані з Реєстру платників ЄП ( п. 299.13 ПКУ).

Висновок: платники ЄП груп 1 — 2 і платники ЄП групи 3 (без ПДВ) зберігають на робочому місці Книгу обліку доходів.

Платники ЄП групи 3 (з ПДВ) повинні мати на робочому місці Книгу обліку доходів і витрат.

Обережно! Контролери говорять про документи, які вимагає податкове законодавство. Крім того, підприємцеві потрібні документи, передбачені законодавством про захист прав споживачів і правилами торгівлі (див. «БТ», 2016, № 21, с. 19 і № 33, с. 19).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.12

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі