Теми статей
Обрати теми

Звіт про пільги — податкова декларація: новий статус — старі проблеми

Децюра Сергій, податковий експерт
Суб’єкти господарювання, які в I кварталі 2017 року користувалися пільгами із сплати податків, зобов’язані подати Звіт про пільги. З початку 2017 року цей Звіт став податковою звітністю, а отже, тепер до його подання потрібно ставитись більш серйозно. Ніхто ж не бажає наразитися на штрафи. Сьогодні нагадаємо про те, хто, коли і як має подати такий Звіт, і особливу увагу приділимо правилам відображення у ньому ПДВ-пільг.

Звіт про пільги — податкова звітність

Розпочнемо з найголовнішого. З початку 2017 року Звіт про суми податкових пільг, форму якого затверджено постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233 (далі — Звіт про пільги), став податковою звітністю.

Про це свідчить п. 46.1 ПКУ. У ньому на сьогодні сказано, що під декларацією розуміють не тільки документ, на підставі якого здійснюються нарахування та/або сплата податкового зобов’язання (як було раніше), але й документ, у якому відображаються обсяги операцій, доходів (або прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника від обов’язку нараховувати і сплачувати податок чи збір.

Отже, тепер за його неподання платника податків можуть притягнути до відповідальності. Про це ми поговоримо трохи пізніше. А зараз нагадаємо про те, хто та коли має подавати цей Звіт.

Хто подає Звіт про пільги

Звіт про пільги мають подавати так звані пільговики. До їх когорти потрапили суб’єкти господарювання — платники податків, які користуються податковими пільгами (п. 1 Порядку № 1233).

Увага! Суб’єктами господарювання з метою подання Звіту про пільги є ( ст. 55 ГКУ):

• юрособи — державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юрособи;

• фізособи-підприємці.

Отже, не тільки юрособи, а й підприємці, які отримують пільги з будь-яких податків, зобов’язані подавати такий «пільговий» Звіт.

Зауважте: відокремлені підрозділи юросіб хоча й віднесені до платників податків ( п. 15.1 ПКУ), але до числа суб’єктів господарювання не належать. Тому такі підрозділи не складають і не подають Звіт про пільги. За них про пільги звітує головне підприємство за місцем своєї реєстрації.

Платник податків подає Звіт про пільги, якщо використовує пільгу, зазначену в Довіднику податкових пільг. На сьогодні діють довідники податкових пільг № 82/1 та № 82/2 (див. «БТ», 2017, № 15, с. 7). Якщо ваша пільга не потрапила до жодного із цих довідників, то звітувати про неї не потрібно. Такий висновок випливає з консультації, розміщеної в категорії 102.22 ЗІР ДФСУ, в якій податківці стверджують, що в довідниках пільг зазначені всі податкові пільги.

При цьому якщо у 2016 році ви користувалися пільгами, а в І кварталі 2017 року пільг не було, то подавати такий Звіт за І квартал не потрібно. На це прямо вказує п. 3 Порядку № 1233.

Водночас слід пам’ятати, що Звіт про пільги заповнюємо наростаючим підсумком з початку року. Тому якщо ви користувалися пільгою на початку року (в І кварталі 2017 року), а потім в наступних кварталах 2017 року користуватися пільгами перестанете, то Звіт про пільги доведеться заповнювати та подавати до кінця року. На цьому наголошують і податківці у категорії 101.29 ЗІР ДФСУ.

Правила подання

Суб’єкти господарювання подають Звіт про пільги за 3, 6, 9 і 12 календарних місяців за місцем своєї реєстрації. Тобто його подають до податкового органу за своїм місцем обліку як платника податків.

Подається цей Звіт протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду (п. 3 Порядку № 1233). Отже, найближчий Звіт про пільги за три місяці 2017 року подаєте не пізніше 10.05.17 р.

До відома! Як ми зауважили на початку статті, Звіт про пільги тепер є податковою звітністю, а тому на нього поширюються правила перенесення граничних строків подання податкової декларації, передбачені у п. 49.20 ПКУ.

Отже, якщо останній день строку подання Звіту буде припадати на вихідний або святковий день, то останнім днем строку його подання вважатиметься операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

В минулих роках святково-вихідне перенесення строку подання Звіту про пільги не діяло. Його подавали напередодні вихідних або святкових днів.

Порядок заповнення

Звіт про пільги заповнюється наростаючим підсумком з початку року. Сума пільг наводиться у гривнях без копійок з відповідним округленням у загальновстановленому порядку. Правила заповнення Звіту про пільги наведено в п. 4 Порядку № 1233. Нагадаємо ці правила у таблиці нижче.

Загальні правила заповнення Звіту про пільги

Назва графи

Зміст

«Код податку, збору»

Вказуєте код і найменування податку/збору, пільгою з якого ви користувалися. Коди беремо з наказу Мінфіну України від 14.01.11 р. № 11 «Про бюджетну класифікацію»

«Найменування податку, збору»

«Код пільги згідно з довідником пільг»

Зазначаєте код і найменування податкової пільги, якою ви користуєтесь. Коди шукаємо у довідниках податкових пільг. При заповненні Звіту за три місяці 2017 року берете дані із довідників № 82/1 та № 82/2

«Найменування податкової пільги»

«Сума податкових пільг»,

підграфа «усього»

Зазначаєте обсяг пільг за платежами, які сплачуються як до державного, так і до місцевих бюджетів

підграфа «у тому числі з державного бюджету»

Вказуєте обсяг пільг за платежами, які підлягають сплаті до державного бюджету

До відома! Перелік податкових платежів, що сплачуються до загального фонду держбюджету, наведено у ст. 29 БКУ. Склад доходів місцевих бюджетів визначається згідно зі ст. 66 — 69, прим. 1 БКУ.

«Строк користування податковими пільгами у звітному періоді»,

підграфа «дата початку»

Вказуєте у кожній підграфі «число, місяць, рік» початку і закінчення дії пільги

підграфа «дата закінчення»

Увага! Якщо строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датами початку та закінчення зазначеного періоду.

«Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням»,

підграфа «усього»

Вказуєте обсяг пільг за платежами відповідно до довідника пільг у разі цільового використання податкових пільг

підграфа «в тому числі з державного бюджету»

Увага! Останні дві підграфи заповнюють тільки ті суб’єкти господарювання, для яких податкове законодавство встановлює вимогу про цільове використання отриманих пільг.

На перший погляд усе просто. Але якщо приступити до заповнення Звіту про пільги, у суб’єкта господарювання виникне багато запитань. І всі вони пов’язані із заповненням графи «Сума податкових пільг».

Детальний механізм заповнення цієї графи прописано щодо:

• пільг з ПДВ — у Порядку № 167;

• податку на прибуток — у Методичних рекомендаціях щодо визначення втрат бюджету від застосування пільг з податку на прибуток, доведених листом ДПАУ від 06.06.12 р. № 15709/7/15-1217.

Відразу зауважимо, що обидва ці документи вже морально застаріли і, користуючись тільки ними, вам не вдасться розрахувати розмір податкової пільги. Вони стануть у пригоді тільки для визначення загального механізму розрахунку пільги.

Щодо решти податків і зборів, то суму податкової пільги розраховуємо самостійно — як суму податку/збору, яку повинен був сплатити суб’єкт господарювання, якби не користувався пільгами.

Найактуальнішим при заповненні Звіту про пільги за І квартал буде визначення розміру пільг з ПДВ. Річ у тім, що розмір пільги з податку на прибуток можна визначити тільки наприкінці року, коли буде складено додаток ПЗ до декларації з податку на прибуток. Тому зараз про це говорити не будемо. Детально розберемо ПДВ-пільги.

Звітуємо про ПДВ-пільги

Особливості ПДВ-пільг. Якщо мова йде про ПДВ, то податкові пільги визначаються за операціями поставки товарів та/або послуг, що є об’єктами обкладення ПДВ відповідно до ПКУ та міжнародних договорів України, ратифікованих ВРУ (п. 8 Порядку № 1233), які:

• звільнені від оподаткування;

• обкладаються ПДВ за нульовою ставкою.

В Порядку № 167 також згадують ПДВ-пільги у випадку застосування спеціальних режимів оподаткування в галузі сільського господарства. Але з 01.01.17 р. такий спеціальний режим оподаткування відійшов у небуття. Тому ПДВ-пільг для сільгосппідприємств уже немає.

Увага! Аграрії, які отримують бюджетну дотацію відповідно до розд. V1 Закону № 1877, не повинні подавати Звіт про пільги. Така дотація не є податковою пільгою.

Крім того, Порядок № 167 не згадує про застосування ПДВ-пільги за операціями з постачання ліків, які обкладають ПДВ за ставкою 7 %. Хоча, по суті, ставка ПДВ у розмірі 7 % є пільговою. Адже одним із варіантів надання податкової пільги є встановлення зменшеної ставки податку ( п.п. «в» п. 30.9 ПКУ). Основною ставкою ПДВ повноправно вважається тільки ставка 20 % (п. 194.1 ПКУ).

Більше того, Довідник податкових пільг № 82/1 містить операції, які обкладаються за ставкою ПДВ 7 %. Їм присвоєні коди пільг 14010508 — 14010510. На цьому наголошують і податківці в категорії 101.30 ЗІР ДФСУ.

Водночас не визначаються як податкові пільги операції:

• з поставки товарів/послуг, які не є об’єктом обкладення ПДВ (частина 1 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ);

• з поставки послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких згідно з пп. 186.2 та 186.3 ПКУ визначено за межами митної території України (частина 2 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ).

Тобто обов’язок подавати Звіт про пільги покладений тільки на тих платників ПДВ, які за результатами діяльності за звітний період заповнювали ряд. 1.2, 2, 3, 4.2 та частину 3 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ.

Звільнені операції. Для визначення суми пільги при постачанні товарів/послуг, які звільнені від ПДВ (СПзв), платник може скористатися такою формулою:

СПзв. = (Vпост. зв. - (Vпридб. з ПДВ + Vпридб. без ПДВ)) х 20 %,

де Vпост. зв. обсяги операцій, звільнених від обкладення ПДВ. Беремо дані з частини 3 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ;

Vпридб. з ПДВ обсяги придбання товарів (послуг), які були придбані з ПДВ та використані в пільгових операціях (дані із ряд. 10.1 та 10.2 декларації з ПДВ);

Vпридб. без ПДВобсяги придбання товарів (послуг), які були придбані без ПДВ та використані в пільгових операціях (дані із ряд. 10.3 декларації з ПДВ).

Увага! Для розрахунку беруться тільки ті придбання, які стосуються операцій з постачання звільнених товарів (послуг) звітного податкового періоду, за який подається Звіт про пільги. Наприклад, якщо підприємство в І кварталі 2017 року придбало матеріали для виробництва звільнених товарів і відобразило їх у розділі II декларації з ПДВ, однак не продало пільгову продукцію, то вартість таких матеріалів не бере участі у розрахунку суми пільги за І квартал. Такі витрати мають «почекати» продажу пільгової продукції.

Водночас багато платників «не заморочуються» і просто беруть загальні дані та розраховують «приблизний» розмір пільги. Звісно, при такому розрахунку виникає певна похибка за рахунок перехідних залишків. Але вона компенсується у наступних періодах.

Раніше для того, щоб розрахувати суму пільги, платник ПДВ міг взяти дані із відповідних рядків ПДВ-декларації. На сьогодні такої можливості немає. Річ у тому, що з 2015 року в розділі ІІ декларації з ПДВ обсяг придбаних товарів не виділяється окремо за напрямком їх використання. Обсяг придбаних товарів лише ділиться за розміром ставок нарахованого ПДВ, що був сплачений при їх придбанні (ряд. 10.1, 10.2 чи 10.3). Тобто якщо у звітному періоді були придбання для негосподарських та звільнених операцій, то всі вони потрапляли до відповідного рядка декларації з ПДВ (ряд. 10.1, 10.2 чи 10.3).

Таким чином, щоб визначити обсяги придбання товарів (послуг), які були використані в пільгових операціях, їх доведеться «витягувати» із ряд. 10.1, 10.2 та 10.3 у ручному режимі.

При цьому якщо мова йде про показник Vпридб. з ПДВ, то зробити це можна двома способами:

1. Сидіти і вручну розбирати, які обсяги придбаних товарів (послуг), що потрапили до ряд. 10.1 чи 10.2, стосуються звільнених операцій.

2. Звернутися до розділу І декларації з ПДВ. Як ви знаєте, на сьогодні до податкового кредиту відносяться суми ПДВ щодо всіх товарів (послуг), придбаних платником ПДВ. При цьому не має значення, плануєте ви їх використовувати у господарських чи інших (негосподарських або звільнених від оподаткування) операціях.

Щодо товарів, які використовуються у звільнених операціях, платник ПДВ має нараховувати податкові зобов’язання ( п. 198.5 ПКУ) виходячи з бази обкладення ПДВ, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ. При цьому нарахувати такі зобов’язання слід не пізніше останнього дня звітного періоду шляхом складання зведеної податкової накладної.

Тому, щоб визначити показник Vпридб. з ПДВ, вам слід просто заглянути до зведеної податкової накладної, яка складена в кінці місяця (з типом причини «09»), та «звичайних» податкових накладних з типом причини «09», якщо вони були складені при придбанні товарів/послуг для пільгових операцій. Загальний обсяг постачання у цих ПН і буде показником Vпридб. з ПДВ.

Звісно, для точного розрахунку показника Vпридб. з ПДВ обсяги постачання, вказані у згаданих ПН, потрібно очистити від вартості товарів/послуг, які планувалося використати у пільгових операціях, але які фактично лишилися на складі. Тобто доведеться врахувати збільшення залишків таких товарів на кінець кварталу.

Що ж стосується визначення показника Vпридб. без ПДВ, то тут доведеться робити все вручну. Тобто вам слід вибрати такі дані з первинних документів на придбання товарів/послуг, які були використані у звільнених операціях. Річ у тім, що дані про всі безПДВшні придбання (і для оподатковуваних, і для пільгових операцій) показують у ряд. 10.3 ПДВ-декларації, а «компенсуючі» податкові зобов’язання тут не нараховуються — відсутній «вхідний» ПДВ.

Нульова ставка. Щоб визначити суму пільги при постачанні товарів/послуг за нульовою ставкою (СП0 %), платник податку може скористатися такою формулою:

СП0 % = (Vпост, 0 % - Vпридб) х 20 %,

де Vпост, 0 % — обсяги операцій з експорту товарів (супутніх послуг) та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою. Дані — з ряд. 2 та 3 декларації з ПДВ;

Vпридб — обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, що оподатковуються за нульовою ставкою. Відшукати їх можна тільки в первинних документах.

Увага! Враховують тільки ті витрати, які стосуються постачання товарів/послуг з нарахуванням ПДВ за нульовою ставкою протягом звітного періоду. Тобто, як і у випадку із звільненими операціями, потрібно врахувати збільшення/зменшення на кінець звітного кварталу залишків товарів, придбаних для «нульових» операцій.

ПДВ-пільга 7 %. На жаль, механізму визначення сум пільг для тих, хто застосовує ставку 7 %, у Порядку № 167 не наведено.

Для вирішення ситуації, що склалася, контролери запропонували використати таку формулу розрахунку (категорія 101.30 ЗІР ДФСУ):

СП 7 % = (Vпост - Vпридб) х (20 % - 7 %),

де Vпост — обсяг постачань (база оподаткування) лікарських засобів і медвиробів на митній території України, що оподатковуються за ставкою 7 % (ряд. 1.2 декларації з ПДВ);

Vпридб — обсяг операцій з придбання товарів/послуг (база оподаткування), використаних в операціях з постачання лікарських засобів і медвиробів (у тому числі для їх виготовлення), що оподатковуються за ставкою 7 %.

Відповідальність за неподання

Як наголошувалося вище, Звіт про пільги на сьогодні є податковою декларацією в розумінні п. 46.1 ПКУ. Тому за його неподання до суб’єкта господарювання можуть застосувати штрафні санкції, передбачені у ст. 120 ПКУ. А саме: на вас можуть накласти штраф у розмірі 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

За повторне таке порушення протягом року, якщо вас уже раз притягали до відповідальності за такий проступок, розмір штрафу складе 1020 грн.

Увага! Покарати вас можуть лише за неподання або несвоєчасне подання Звіту про пільги. Що ж стосується допущених помилок у цьому Звіті, то вони до нарахування штрафних санкцій не призводять. Справа в тому, що на підставі цього Звіту не проводиться нарахування податкових зобов’язань, а лише відбувається інформування про розмір отриманих пільг за період. З цим погоджуються і податківці у категорії 135.02 ЗІР ДФСУ.

Також хочемо нагадати про те, що, крім штрафів за ст. 120 ПКУ, у разі неподання Звіту про пільги посадових осіб підприємства можуть притягти до адмінвідповідальності за порушення правил ведення податкового обліку ( ст. 1631 КУпАП). Розмір штрафу за такий проступок може становити від 85 до 170 грн., а при повторному порушенні протягом року — у розмірі від 170 до 255 грн.

Отже, користуєтеся пільгами — не забудьте відзвітувати.

Документи статті

Закон № 1877 —Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV.

Порядок № 1233 — Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233.

Порядок № 167 — Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.11 р. № 167.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі