Теми статей
Обрати теми

Чи подавати Заяву на агродотацію у квітні

Децюра Сергій
Сільгосппідприємство 23 березня 2017 року подало Заяву про внесення до Реєстру отримувачів агродотації, а 27 березня отримало повідомлення про внесення до цього Реєстру. Чи потрібно таку Заяву подавати й у квітні 2017 року?

Надання аграріям допомоги у вигляді бюджетної дотації передбачено новим розділом V1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV.

Щоб отримати таку дотацію, суб’єкти господарювання, які дотримуються всіх необхідних вимог (про це читайте у «БТ», 2017, № 10, с. 21), мають подати до контролюючого органу за місцем свого обліку як платника ПДВ Заяву про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (далі — Заява). Форма такої Заяви затверджена наказом Мінфіну від 23.02.17 р. № 275.

Порядок подання Заяви описано на її зворотному боці, а також у Порядку ведення Реєстру отримувачів дотації*. Її слід подати протягом п’яти календарних днів після закінчення граничного строку подання ПДВ-декларації за звітний податковий період (місяць), в якому питома вага вартості сільськогосподарських товарів (сільгоспчастка) досягла 75 %.

* Порядок ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації, затверджений постановою Кабміну від 21.02.17 р. № 179.

Тобто якщо ви досягли цього показника у квітні 2017 року, то Заяву слід подати в період з 21 по 24 квітня 2017 року.

Зауважимо, як свідчить п. 161.2 Закону № 1877-IV, Заяву мають подавати безпосередньо керівник або представник сільгосптоваровиробника з обов’язковим документальним підтвердженням особи та її повноважень. Водночас у нас сьогодні за вікном 21 століття. Тому Кабмін, незважаючи на таку вимогу, передбачив можливість подати Заяву і засобами електронного зв’язку в електронній формі з накладенням електронного цифрового підпису керівника юридичної особи чи фізичної особи — підприємця (п. 8 Порядку ведення Реєстру отримувачів дотації).

Як свідчить практика, особи, які подали Заяву в електронному вигляді, без проблем були внесені до Реєстру отримувачів дотації і вже отримали дотацію за лютий 2017 року.

Що стосується періодичності подання такої Заяви, то повторно подавати її не потрібно, якщо вас вже внесли до Реєстру отримувачів агродотації. Адже:

1) жодний нормативно-правовий акт не вимагає щомісячно подавати таку Заяву;

2) у п. 13 Порядку ведення Реєстру отримувачів дотації передбачено, що дані про аграрія вносяться до Реєстру протягом трьох робочих днів після надходження до контролерів відповідної Заяви. І там він перебуває до виключення з Реєстру. Таке виключення відбувається лише у випадку, коли (п. 19 Порядку ведення Реєстру отримувачів дотації):

• сільгосптоваровиробник подає Заяву про зняття його з реєстрації як отримувача бюджетної дотації;

• аграрій не дотримався 75 % сільгоспчастки;

• щодо сільгосптоваровиробника прийнято рішення про його припинення шляхом ліквідації або реорганізації.

Отже, якщо сільгосппідприємство у березні подало Заяву на внесення до Реєстру і протягом квітня у нього не відбулося жодної із вищеназваних подій, то вдруге подавати таку Заяву з позначкою «Х» у полі «Внесення» у квітні не потрібно.

Водночас якщо у вас відбулася зміна даних, які містяться у Реєстрі отримувачів дотації**, наприклад з’явився ще один вид дотаційної діяльності, то вам доведеться ще раз подати таку Заяву. Але не для реєстрації, а з метою внесення змін до Реєстру отримувачів дотації. Робити це слід протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли відбулася така зміна (пп. 14 — 16 Порядку ведення Реєстру отримувачів дотації).

** Крім зміни назви і податкового номера, такі дані податківці самостійно змінять на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру.

У цій Заяві ви вкажете позначку «Х» у полі «Перереєстрація (зміна інших даних)» і зазначите дані станом на дату заповнення Заяви.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі