Теми статей
Обрати теми

Несподівані зміни в ПКУ: чого чекати звичайному платникові ПДВ

Кравченко Дар’я, Ушакова Лілія, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Закон України від 09.11.17 р. № 2198-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України»

Нехай вас не бентежить назва Закону, що коментується. Попри те, що в ньому йдеться лише про стабілізацію ситуації у сфері ПДВ на ринку електроенергії, цей документ передбачає також зміни в ПДВ-обліку звичайних платників ПДВ. Що ж, давайте познайомимося з нововведеннями.

1. Строк реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) в ЄРПН обмежуватися не буде.

Нагадаємо: раніше граничний строк реєстрації ПН/РК в ЄРПН складав 365 календарних днів (п. 201.10 ПКУ).

Проте після набуття чинності Законом, що коментується, платники ПДВ отримають право реєструвати всі ПН/РК, складені починаючи з 01.07.15 р., без обмеження за строками*. Звичайно, за умови, що для цього в них буде достатньо реєстраційного ліміту.

* Податківцям знадобиться ще деякий час для того, щоб переналаштувати своє програмне забезпечення під ці нововведення. Тому не лякайтеся, якщо ще протягом якогось часу надходитимуть квитанції з відмовою в реєстрації «старих» ПН/РК.

Нюанс. Згадка про те, що період реєстрації ПН/РК в ЄРПН припиняється в разі їх блокування згідно з п. 201.16 ПКУ, видалена з ПКУ.

Очевидно, такі ж зміни будуть внесені і в п. 6 Порядку № 1246**. Сподіваємося, це дозволить платникам ПДВ реєструвати РК до «старих» ПН, які виписані до 01.02.15 р. і не потрапили свого часу в ЄРПН***. Тоді проблем з коригуванням ПДВ-зобов’язань після спливу 1095 днів не повинно бути.

** Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

*** Детальніше — у консультації «Списання кредиторської заборгованості за авансами: як відкоригувати ПДВ-зобов’язання» // «БТ», 2017, № 47.

2. З’явиться штраф за затримку реєстрації ПН/РК в ЄРПН, у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

Розмір штрафу складе 50 % сум ПДВ, вказаних у таких ПН/РК. Відповідні зміни будуть внесені в п. 1201.1 ПКУ.

3. Строк включення ПН/РК в податковий кредит (ПК) буде продовжений до 1095 календарних днів (п. 198.6 ПКУ).

Тобто скористатися правом на ПК можна протягом 1095 днів замість звичних 365 днів. Причому як для своєчасно зареєстрованих ПН/РК в ЄРПН, так і для ПН/РК, які потрапили в ЄРПН із запізненням.

І це логічно. Адже податківці вже давно погодилися з тим, що якщо з дати складання ПН минуло 365 днів, але не закінчився 1095-денний строк давності, то платник ПДВ зможе включити «вхідний» ПДВ за такою ПН за допомогою уточнюючого розрахунку в ПК того періоду, в якому виникло право на ПК.

4. Тимчасово, до 01.07.18 р., виробники електроенергії, які здійснюють постачання електроенергії ДП «Енергоринок», отримають низку послаблень. Серед них: звільнення від:

• штрафів за затримку реєстрації ПН/РК в ЄРПН (п. 1201.1 ПКУ);

• штрафів за порушення термінів сплати ПДВ до бюджету (ст. 126 ПКУ);

нарахування пені (у частині ПДВ) згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ. Тобто при нарахуванні суми ПДВ-зобов’язання після закінчення 90 календарних днів, що йдуть за останнім днем граничного строку сплати такого податкового зобов’язання.

Але! Скористатися таким «подарунком» зможуть не усі виробники електроенергії, що мають відносини з ДП «Енергоринок», а тільки ті з них, хто станом на 01.01.16 р. мали податковий борг з ПДВ, у тому числі розстрочений та/або відстрочений.

Зверніть увагу: перелік таких виробників і перелік ПН, складених ними з 01.07.15 р. і не зареєстрованих в ЄРПН, ще має затвердити Кабмін.

Зазначені правки будуть внесені у вигляді нового п. 62 у підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Закон, що коментується, набув чинності з 03.12.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі