Теми статей
Обрати теми

Реконструкція промислової будівлі: чи діє звільнення від сплати податку на нерухомість?

Кравченко Дар’я, Ушакова Лілія, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 27.11.17 р. № 2717/ІПК/04-36-12-23-19

За загальним правилом не є об’єктом обкладення податком на нерухомість будівлі промисловості, зокрема, виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств (п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ).

Враховуючи це, у підприємства, яке придбало виробничі приміщення колишнього заводу (виробничі цехи, будівля заводоуправління, склади, гаражі, допоміжні приміщення: котельня, лабораторія, їдальня) виникли запитання:

• чи звільняється воно від сплати податку на нерухомість?

• з якого часу починає діяти звільнення, якщо перед тим як відновити виробництво у придбаних приміщеннях, їх планують реконструювати?

Відповідь на ці запитання надали контролери у листі, що коментується. Вони нагадали, що під звільнення потрапляють промислові будівлі, які:

1) класифікуються у підкласах 1251.1 — 1251.9 класу 1251 «Будівлі промислові» згідно з ДК 018-2000*;

* Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений і введений в дію наказом Держстандарту України від 17.08.2000 р. № 507.

2) належать виключно промисловим підприємствам. До когорти цих підприємств, на їх думку, належать підприємства, які класифікуються у секціях B, C, D, E та F згідно з ДК 009:2010**.

** Про це податківці наголошували і раніше. (див. листи ГУ ДФС у Київській області від 09.09.16 р. № 2095/10/10-36-13-04 // «БТ», 2016, № 38, с. 7 та від 02.06.16 р. № 1236/10/10-36-13-04, а також консультацію у категорії 106.02 ЗІР ДФСУ).

Тому фіскали вважають, що коли підприємство, яке придбало промислові будівлі, є промисловим підприємством (має зазначенні коди КВЕД серед своїх видів діяльності) та приналежні йому об’єкти нерухомого майна класифікуються як промислові у розумінні ДК 018-2000, то воно має право на звільнення від сплати податку на нерухомість (ч. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ).

Що стосується права на пільгу промислового підприємства, яке тимчасово не використовує промислові будівлі у виробництві (наприклад, реконструює їх), то, на думку податківців, пільга зі сплати податку на нерухомість у цей час не діє. Підставою для таких висновків контролери вбачають у тому, що пільга на час реконструкції таких будівель у ПКУ не передбачена.

Тобто податківці вважають, що для того, щоб отримати звільнення від сплати податку на нерухомість, потрібно, щоб промислові будівлі використовувалися у господарській діяльності підприємства.

На наш погляд, висновки податківців помилкові. Судіть самі:

1) підпункт «є» п.п. 266.2.2 ПКУ висуває лише одну вимогу щодо застосування пільги з податку на нерухомість — володіння нерухомістю, яку віднесено до будівель промисловості. Жодних інших вимог, чи то використання за призначенням, чи то тимчасове невикористання будівлі у госпдіяльності, в ПКУ немає;

2) якщо будівлю реконструюють, то говорити про те, що вона не використовується у госпдіяльності, не можна. Річ у тому, що під поняттям «господарська діяльність» розуміють діяльність суб’єктів господарювання, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямовану на отримання доходу (п.п. 14.1.36 ПКУ).

З цього випливає, що головним фактором, який свідчить, що будівля використовується у госпдіяльності, − є її використання, спрямоване на отримання доходу.

Тому якщо підприємство веде госпдіяльність у будівлі, що віднесена до об’єктів промисловості (несе витрати), але поки що не отримує від цього доходу, то таку будівлю слід вважати такою, що використовується у госпдіяльності. Річ у тому, що реконструкція будівлі відбувається саме для того, щоб підприємство отримало дохід у майбутньому.

Тому, на наш погляд, щоб не сплачувати податок на нерухомість за будівлі промисловості з моменту їх придбання, достатньо просто бути промисловим підприємством. Але за таку пільгу доведеться поборотись з контролерами. І, скоріше за все, у суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі