Теми статей
Обрати теми

Компенсація за електроенергію при оренді — ПДВ-зобов’язання за «першою подією»

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Олена ОГАЙ

Наші читачі напевно пам’ятають галас, пов’язаний з оподаткуванням ПДВ вартості комунальних послуг, що відшкодовуються орендарем орендодавцю. У своєму листі від 04.08.16 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17 // «БТ», 2016, № 34-35, с. 6 ДФСУ поставила жирну крапку — ПДВ-оподаткуванню бути!

Проте в житті бувають нестандартні ситуації. Тому питання з оподаткуванням транзитних комунальних послуг, як і раніше, виникають.

У листі, що коментується, контролери розглянули ситуацію: постачальник «транзитної» електроенергії застосовує касовий метод нарахування податкових зобов’язань (ПЗ). А як же бути орендодавцеві, який отримує компенсацію за таку електроенергію від орендаря? Чи може він теж застосовувати касовий метод нарахування ПДВ?

Податківці відповіли: якщо платник ПДВ дотримується загальних правил визначення дати виникнення ПЗ, то ПЗ з постачання послуг, зокрема з надання майна в оренду, визначатимуться на дату «першої події».

Виходить: орендодавець, який отримає право сформувати податковий кредит тільки після оплати вартості комунальних послуг постачальникам таких послуг, повинен нарахувати ПДВ-зобов’язання на суму відшкодування вартості компослуг уже на дату «першої події»:

• або на дату зарахування коштів від орендаря;

• або на дату оформлення документа, який містить відомості про господарську операцію і підтверджує її здійснення.

Крім того, податківці звернули увагу на те, що в ПКУ не визначено перелік документів, які повинні підтверджувати факт здійснення тієї чи іншої господарської операції.

Орієнтиром тут може служити лист Мінфіну від 30.05.16 р. № 31-11410-09-10/15182 // «БТ», 2016, № 37, с. 4. У ньому Мінфін рекомендує як підтвердний документ оформити Акт наданих послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі