Теми статей
Обрати теми

Земельний податок: нюанси стягнення

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Олена ОГАЙ

У листі, що коментується, податківці нагадали правила стягнення плати за землю. Зупинимося на найбільш актуальних роз’ясненнях.

1. Постійне користування. Податківці нагадали, що платниками земельного податку є не тільки власники земділянок, а й постійні користувачі. На сьогодні до їх числа віднесено лише бюджетні установи, громадські та релігійні організації та співвласників багатоквартирних будинків. Усі інші юрособи є або власниками, або тимчасовими користувачами землі (орендарями).

Так було не завжди. До набуття чинності у 2001 році новим Земельним кодексом України (ЗКУ) постійними користувачами могли бути й інші юрособи. Вони мали переоформити право постійного користування на право власності або право оренди до 01.01.08 р. ( п. 6 розд. X ЗКУ).

Водночас цю норму було визнано неконституційною (див. рішення КСУ від 22.09.05 р. № 5-рп/2005). А тому й досі землі можуть перебувати у постійному користуванні у таких юросіб. Враховуючи це, податківці наполягають на тому, що ці користувачі хоч за нинішніми нормами ЗКУ не можуть бути постійними користувачами землі, але є платниками земподатку.

2. Ставки податку. Податківці також нагадали про те, що на сьогодні ставки земподатку визначаються рішеннями органів місцевого самоврядування. Це рішення оприлюднюється до 15 липня року, що передує року застосування ставок податків та пільг. Копія цього рішення надсилається у 10-денний строк із дня оприлюднення до контролюючого органу, але не пізніше 25 грудня року, що передує звітному.

Якщо ставки на наступний рік вчасно не затверджені або взагалі не затверджені, то податок справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує звітному. Тобто з використанням минулорічних ставок.

Щоб довідатися про ставку податку, яка діє у звітному році, вам слід звернутися до органів місцевого самоврядування або до місцевого контролюючого органу.

Детально про нарахування земподатку читайте у «БТ», 2017, № 4, с. 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі