Теми статей
Обрати теми

Неприбуткові організації можуть укладати ЦП-договори з «пов’язаними» особами

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Алла СВІРІДЕНКО

У листі, що коментується, податківці пояснили, чи може неприбуткова організація укладати договори цивільно-правового характеру (далі — ЦП-договір) з фізособами, засновниками, працівниками та членами таких неприбуткових організацій («пов’язані» особи).

Податківці не проти цього. Головне, щоб надання послуг за таким ЦП-договором відбувалося з метою утримання такої неприбуткової організації.

Аргументують вони це тим, що 20.11.16 р. Законом України від 06.10.16 р. № 1667-VIII було розширено перелік видатків неприбуткової організації, здійснення яких не позбавить її неприбуткового статусу. Тепер не вважаються розподілом доходів:

• виплата працівникам зарплати і ЄСВ з неї,

• а також видатки на утримання такої організації, реалізацію її мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами ( абзац третій п.п. 133.4.1 ПКУ).

Оскільки будь-яка організація, в тому числі неприбуткова, має змогу наймати фізосіб на підставі ЦП-договору, то контролери нічого кримінально в цьому не бачать. Навіть якщо ЦП-договір буде укладено з «пов’язаною» особою.

Підхід справедливий. Водночас користуватися ним слід обережно. Річ у тому, що раніше контролери виступали проти ЦП-договорів неприбуткової організації з «пов’язаними» особами. Наприклад, у листі ДФСУ від 03.10.16 р. № 21415/6/99-99-15-02-02-15 // «БТ», 2016, № 44, с. 6 податківці наполягали на тому, що неприбуткова організація, яка виплачує дохід на підставі ЦП-договору «своїй» фізособі, використовує кошти не за цільовим призначенням. А це, як ви розумієте, загрожує їй втратою неприбуткового статусу.

Крім того, лист, що коментується, є індивідуальною консультацією. Отже, щоб спокійно укладати ЦП-договори із «пов’язаними» особами, ми б радили теж отримати індивідуальну консультацію з подібними висновками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі