Які податки підприємець може «овитратити»?

Бала Людмила, податковий експерт
Із цього року підприємцям на загальній системі дозволили «кидати» на витрати обов’язкові платежі. Але, як завжди, є винятки. І як наслідок — запитання: «А можна…?» Цими «а можна» займемося саме зараз!

ПДФО і військовий збір із зарплати працівників

Без прикладу тут не обійтися. Припустимо, підприємець нарахував працівникам зарплату — 10000 грн. З них виплатив 8050 грн., а решту 1950 грн. утримав і перерахував до бюджету (ПДФО і ВЗ). Яку суму ставити у витрати?

Відповідь: 10000 грн., тобто нараховану зарплату без вирахування ПДФО і ВЗ. Підстава для відображення таких витрат — п.п. 177.4.2 ПКУ.

Як бачите, ПДФО і ВЗ, утримані із зарплати працівників, потрапляють у витрати у складі «брудної» зарплати. Окремо враховувати їх у складі витрат не потрібно.

ПДФО «за себе»

ПДФО, сплачений підприємцем зі своїх доходів (авансові платежі протягом року й остаточний розрахунок за підсумками року), на жаль, у витрати ставити не можна. Така заборона прямо прописана в п.п. 177.4.3 ПКУ.

Військовий збір «за себе»

Якщо про ПДФО в п.п. 177.4.3 ПКУ прямо сказано, що його «витратити» не можна, то щодо ВЗ такого зауваження немає.

Підпункт 177.4.3 ПКУ дозволяє включати у витрати будь-які податки і збори, пов’язані з веденням госпдіяльності, за винятком: ПДВ, ПДФО з підприємницьких доходів, акцизу, податку на майно. Як бачите, військового збору серед винятків немає. Але податківці проти.

У консультації з категорії 104.05 ЗІР ДФСУ вони заявили, що військовий збір у витрати включати не можна. Очевидно, логіка така, якщо правила сплати ВЗ такі ж, як і в ПДФО ( п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), то й обмеження за витратами ті ж…

ЄСВ із зарплати найманих працівників і «за себе»

Тут усе доволі просто. У п.п. 177.4.3 ПКУ прямо вказано, що підприємець має право включати у витрати сплачений ЄСВ. Тому ЄСВ, який ви нараховуєте на зарплату працівників, можна записувати у витрати в день його сплати (гр. 7 Книги обліку доходів і витрат).

Що ж до ЄСВ, який ви сплачуєте після закінчення року зі свого чистого доходу, то його теж можна включити у витрати на момент сплати! Той факт, що цей платіж пов’язаний з доходом минулого року, ролі не відіграє.

Тут уся річ у тому, що в п.п. 177.4.3 ПКУ з приводу ЄСВ є спеціальне зауваження: він включається у витрати «в розмірах і порядку, установлених законом». А якщо закон вимагає платити ЄСВ після закінчення року (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ), отже, і витрати відображаємо за фактом оплати*.

* Детально цю ситуацію ми розглядали в статті «Витрати загальносистемника: чи можна врахувати ЄСВ»? (журнал «БТ», 2017, № 18, с. 40).

Із цим, до речі, не сперечаються і податківці (консультація в категорії 104.05 ЗІР ДФСУ).

Утім, вони не заперечують, що якщо ви заплатите ЄСВ заздалегідь (до кінця року), то ЄСВ-платіж можна буде поставити у витрати у звітному році.

ПДВ

Неплатники ПДВ окремо цей податок не виділяють, тому він іде у витрати у вартості придбаних товарів.

А ось платники ПДВ і доходи, і витрати відображають без ПДВ (п. 177.3 ПКУ). При цьому сплачену до бюджету суму ПДВ (через ПДВ-рахунок) у витрати ставити не можна. Адже п.п. 177.4.3 ПКУ прямо забороняє відносити на витрати сплату ПДВ. Тож очевидно, що і кошти, «завислі» на ПДВ-рахунку, у витрати підприємець також віднести не може.

Адже це взагалі не витрати (у підприємств такі кошти враховуються на субрахунку 315).

Акциз

З 01.01.17 р. «роздрібний» акциз не йде ні в доходи, ні у витрати підприємця (пп. 177.3.1 і 177.4.3 ПКУ). «Лівопаливний» акциз не потрапить у витрати «завдяки» забороні з п.п. 177.4.3 ПКУ на включення у витрати будь-якого акцизного податку.

Плата за землю

Раніше у витрати можна було з тяжкою бідою поставити орендну плату за землю, а ось податок на землю — не можна. Але з 01.01.17 р. ні орендна плата, ні податок на землю у витрати більше не включаються.

Це тому, що податок на майно заборонено ставити у витрати (п.п. 177.4.3 ПКУ), а плата за землю саме і є різновидом цього податку (п.п. 265.1.3 ПКУ).

Податок на нерухомість

Податок на нерухомість, по-перше, сплачується від імені фізособи, а не підприємця, навіть якщо нерухомість використовується в підприємницькій діяльності (категорія 106.01 ЗІР ГФСУ). А по-друге, це різновид податку на майно, який підприємцям, у принципі, заборонено ставити у витрати (пп. 177.4.3 і 265.1.1 ПКУ). Тому у витратах його не враховуємо.

Транспортний податок

Це теж представник податку на майно, який заборонено ставити у витрати (пп. 177.4.3 і 265.1.2 ПКУ).Тому у витратах підприємця йому місця немає.

Екоподаток і рентна плата

Якщо ви сплачуєте екоподаток або рентну плату за воду, надра, ліс тощо, то такі платежі можна поставити у витрати на підставі п.п. 177.4.3 ПКУ.

Адже серед заборонених податків вони не згадані. Екоподаток і рентна плата в загальному випадку сплачуються раз на квартал, тому у витрати (гр. 8 Книги обліку доходів і витрат) їх ставимо за фактом сплати.

Що ж до плати за IV квартал, яка за фактом відбувається вже наступного року, то, на наш погляд, її можна врахувати у витратах поточного року, адже такий порядок сплати цього податку.

Турзбір і паркувальний збір

Незважаючи на те, що ці збори вказані в розд. XII ПКУ, вони не належать до податку на майно (ст. 265 ПКУ).

Отже, якщо підприємець є платником турзбору або паркувального збору, він може включити його у витрати на підставі п.п. 177.4.3 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі