Теми статей
Обрати теми

Негарантійний ремонт товарів за кордоном: ПДВ- і бухоблікові нюанси

Кравченко Дар’я
Платник ПДВ вивіз за кордон товар на негарантійний ремонт у режимі переробки на суму 250 євро. У ПДВ-декларації таку операцію не відобразив. Зворотне ввезення в режимі імпорту було проведене на суму 350 євро. На різницю вартості послуг ремонту 100 євро за митною декларацією (МД) було нараховано мито і ПДВ та сплачено на митниці. Чи можна сформувати податковий кредит за такою операцією? Чи може підприємство витрати з вивезення і ввезення товару на ремонт віднести на його собівартість або ж вони відносяться на витрати періоду (рахунок 93)?

Питання доволі складне, тому розглядатимемо його поетапно.

Переміщення через кордон. Передусім, тут потрібно розділити:

1. Операції, пов’язані з переміщенням товарів через кордон.

Як нам відомо, товари, що потребують ремонту за кордоном, були поміщені в режим переробки за межами України. За таких обставин платникові ПДВ достатньо було сплатити митний збір (ч. 2 ст. 164 МКУ*).

* Митний кодекс України від 13.03.12 р. № 4495-VI.

При цьому операція з вивезення товару потрапляє під повне умовне звільнення від ПДВ ( п. 206.13 ПКУ).

При поверненні відремонтованих товарів діють свої правила. Враховуючи те, що ремонт товарів був негарантійним, операція повернення буде:

• частково звільнена від обкладення митними платежами (ч. 3 ст. 168 МКУ);

• частково звільнена і від сплати ПДВ ( п.п. 206.2.3 ПКУ). Заплатити доведеться тільки додатну різницю між сумами податку, розрахованими виходячи з бази оподаткування товару, що був вивезений і ввезений назад ( п.п. 206.2.3 ПКУ).

Тобто підприємство все зробило правильно. У МД були відображені податкові зобов’язання (ПЗ) з різниці − 100 євро.

2. Операції з надання ремонтних послуг нерезидентом.

Послуги нерезидента з ремонту товару за межами митної території України пройдуть повз ПДВ-облік замовника. Адже п.п. «г» п.п. 186.2.1 ПКУ встановлює, що для послуг (у тому числі ремонтних), пов’язаних з рухомим майном, місце постачання послуг визначається за місцем їх фактичного постачання.

Відповідно «закордонний» ремонт товарів не потрапляє під об’єкт обкладення ПДВ ( п.п. «б» п. 185.1 ПКУ, категорія 101.19 ЗІР ДФСУ). Більше того, таку операцію навіть не потрібно відображати в декларації з ПДВ і деталізувати в додатку Д6 (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Податковий кредит (ПК). Скажемо відразу, ст. 198 ПКУ не містить жодних обмежень або додаткових умов на включення сум ПДВ, сплачених на митниці при ввезенні товарів, поміщених у режим переробки.

А це означає, тут діють загальні правила:

• право на ПК у платника ПДВ виникає на дату сплати імпортних ПЗ ( абзац четвертий п. 198.2 ПКУ). При цьому ПК може бути відображений тільки за датою завершення процедури митного оформлення з відповідним проставлянням позначок у МД ( п. 201.12 ПКУ);

• ПК відображаємо виключно в періоді виникнення права на нього (лист ДФСУ від 05.10.15 р. № 21058/6/99-99-19-03-02-15);

• у ПК потрапить лише сума ПДВ, сплачена на митниці при ввезенні відремонтованих товарів (категорія 101.07 ЗІР ДФСУ);

• імпортний ПК вказуємо в ряд. 11.1 або 11.2 ПДВ-декларації (у додатку Д5 дані не розшифровуємо).

Бухоблікові нюанси. А ось куди віднести витрати з вивезення і ввезення відремонтованого товару? Усе залежатиме від того, як класифікувати цей товар.

1. Товар належить платникові ПДВ.

У такому разі, дотримуючись п. 9 П(С)БО 9 «Запаси», витрати, пов’язані з вивезенням і ввезенням таких товарів, включіть у їх первісну вартість.

2. Товари, які були повернені платникові ПДВ покупцем (у межах гарантійних зобов’язань).

Витрати, понесені на вивезення/ввезення таких товарів:

• або списуємо відразу на рахунок 93 «Витрати на збут» (якщо гарантійний резерв не був створений);

• або за рахунок гарантійного резерву (детальніше в «БТ», 2016, № 14, с. 19). Прямо у витрати можуть потрапити лише витрати на ремонт понад суму створеного забезпечення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі