Теми статей
Обрати теми

Добрива для підживлення дерев: що з ПДВ

Кравченко Дар’я
Платник ПДВ, який займається купівлею-продажем сірчаної кислоти, придбав добрива (у платника ПДВ) для підживлення дерев навколо офісу й автобази. Як відобразити цю операцію в ПДВ-обліку?

Скажемо відразу, в цьому випадку платникові ПДВ:

• слід включити «вхідний» ПДВ, сплачений при купівлі добрив, у податковий кредит (ПК). Звичайно ж, за умови, що податкова накладна (ПН) постачальника складена правильно і зареєстрована в ЄРПН;

не потрібно нараховувати «компенсуючих» податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ і складати зведену ПН.

Саме друге твердження може викликати сумніви. Адже, на перший погляд, дерева навколо офісу ну ніяк не пов’язані з госпдіяльністю підприємства. Проте це не так. Причин вистачає:

1. На підприємства покладений обов’язок з благоустрою території.

Більше того, вони зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини) (п. 1 ч. 2 ст. 18, ст. 24 Закону про благоустрій*).

* Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.05 р. № 2807-IV.

Одним з таких об’єктів благоустрою якраз і є зелені насадження (п. 2 ч. 1 ст. 21 Закону про благоустрій). А внесення добрив — частина заходів з догляду за такими об’єктами (п. 9.1 Правил № 105**). Детальніше про це ви можете прочитати в «БТ», 2017, № 15, с. 19.

** Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджені наказом Мінбуду від 10.04.06 р. № 105.

2. Заходи з озеленення території пов’язані з із залученням клієнтів.

Нагадаємо: згідно з п.п. 14.1.36 ПКУ до госпдіяльності належить та діяльність підприємства, яка спрямована на отримання доходу.

Але про які доходи (і відповідно, серйозних клієнтів) може йтися, якщо прилегла до офісу територія не доглянута. Щоб цього не сталося, підприємству якраз і потрібно піклуватися про озеленення території.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі