Теми статей
Обрати теми

Коли реєстраційного ліміту бракує: підказки для постачальника

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Реєстраційний ліміт (РЛ) не гумовий, і часом його катастрофічно бракує. Особливо, якщо в постачальника накопичилася величезна кількість податкових накладних (ПН), які вимагають реєстрації у ЄРПН (причому негайно). Як наслідок, він опиняється «між двох вогнів»: з одного боку, закінчуються строки реєстрації у ЄРПН, з іншого — покупці бажають не лише отримати податковий кредит (ПК), а й побачити надбавку до свого РЛ. Як зареєструвати ПН у ЄРПН при нестачі РЛ і не потрапити в халепу? Ось тема нашої сьогоднішньої статті.

«Корінь зла»

Нестача РЛ може виникнути з різних причин (вони приховуються в складових формули, прописаної в п. 2001.3 ПКУ). Наприклад, через те, що:

• ваші постачальники затримують реєстрацію ПН у ЄРПН (не росте показник ЕНаклОтр);

• за підсумками попереднього звітного періоду ви заявили ПДВ до відшкодування (ЕВідшкод);

• ви заявили про бажання повернути надмірно сплачені грошові кошти з ПДВ-рахунка (ЕПопРах);

• у вас уже є незареєстровані ПН у ЄРПН, які ви відобразили в ПДВ-звітності попередніх періодів (ЕПеревищ).

Увага! Не плутайте розмір РЛ і суму коштів на ПДВ-рахунку. Це різні речі. Не рідкісні ситуації, коли грошей у СЕА достатньо, при цьому зареєструвати ПН у ЄРПН не виходить. У такому разі зверніть увагу на показники, наведені вище.

Але які б не були причини нестачі РЛ, перед продавцем стоїть завдання — як зареєструвати ще одну ПН у ЄРПН? Адже зробити це вкрай необхідно:

• виходячи з власних інтересів постачальника — щоб уникнути штрафів за затримку реєстрації ПН у ЄРПН згідно з п. 1201.1 ПКУ;

• щоб не гнівати покупців, які можуть поскаржитися на недбалого продавця через додаток Д8. А там чекай наслідків: щонайменше—пояснень з податківцями, щонайбільше — документальної перевірки ( п. 201.10 ПКУ) з нарахуванням максимальних штрафів за затримку реєстрації ПН у ЄРПН ( п. 1201.2 ПКУ).

Образливо, коли в останній день місяця або 15 числа не вистачає зовсім трохи РЛ. Продемонструємо це на прикладі.

Приклад. 30.05.17 р. підприємство — платник ПДВ отримало передоплату за товар у розмірі 60000 грн. (у тому числі ПДВ — 10000 грн.). За станом на 15.06.17 р. (граничний строк реєстрації ПН у ЄРПН) РЛ складає 9500 грн.

Виходить, що через дефіцит у 500 грн. продавець відразу може отримати штраф за затримку реєстрації в розмірі 1000 грн. (10000 х 10 %).

Найпростіший варіант вирішення проблеми — поповнити ПДВ-рахунок. Але буває й так, що «живих» грошей на поточному рахунку якраз і немає або їх недостатньо для того, щоб дотягнути РЛ до потрібної суми. Тому шукатимемо альтернативні шляхи виходу із ситуації, що склалася, з мінімальними втратами.

Як робити не варто

Перше, що спадає на думку: якщо оминути штраф неможливо, то потрібно постаратися його мінімізувати. Наприклад, на дату «першої події» замість однієї ПН скласти дві:

• одну ПН із сумою ПДВ у межах РЛ (назвемо її ПН № 1);

• другу ПН на залишок ПДВ (назвемо її ПН № 2).

Першу можна зареєструвати своєчасно, а другу — тільки після того, як підросте РЛ*.

* Щоб зовсім уникнути штрафів, у постачальника може виникнути спокуса скласти ПН № 2 пізнішою датою, ніж ПН № 1 (щоб утиснутися в строки реєстрації ПН № 2). Але це явно суперечить правилу «першої події» ( п. 187.1 ПКУ). Тому такий варіант однозначно відпадає.

На жаль, за несвоєчасну реєстрацію ПН № 2 доведеться заплатити штраф. Але в ситуації, описаній у прикладі, сума штрафу 50 грн. (500 х 10 %) виглядає як панацея порівняно зі штрафом у 1000 грн. (якщо ПН узагалі не зареєструвати).

Увага! Вчинивши так само, продавець збільшить РЛ для покупця, але ось із податковим кредитом (ПК) в останнього можуть виникнути проблеми.

Дробити передоплату, яка була перерахована одним платежем, не можна.

Нагадаємо: ПН складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як передоплата ( п. 201.7 ПКУ).

Остання потрапить відразу в первинні документи (виписку банку при безготівковому розрахунку, прибутковий ордер при внесенні готівки в касу). Саме на підставі цих документів продавець зобов’язаний заповнювати ПН ( п. 44.1 ПКУ).

Якщо він складе дві або більше ПН, у разі отримання передоплати однією сумою він порушить норми ПКУ і, як стверджують контролери, ускладнить процес ідентифікації операції (категорія 101.16 ЗІР ДФСУ // «БТ», 2017, № 11, с. 36).

Причому складнощі виникнуть відразу з двома ПН.

Унаслідок того, що і ПН № 1, і ПН № 2 складені неправильно, покупець автоматично втрачає право на ПК за такою операцією.

Йому доведеться:

• або сперечатися з податківцями, обстоюючи право продавця розбити операцію дві ПН;

• або вплинути на контрагента — скористатися додатком Д8 ( п. 201.10 ПКУ). І хоча права на ПК покупцеві воно не поверне, проте може зіпсувати життя продавцеві, над яким нависне загроза документальної перевірки, і як наслідок — накладення штрафів за помилки в обов’язкових реквізитах ПН згідно з п. 1201.3 ПКУ. Це щонайменше — 170 грн., щонайбільше — 100 % від суми ПДВ, указаної у двох ПН.

Без сумніву, більшість покупців оберуть другий варіант.

Отже, щоб повернути право на ПК для покупця, продавцеві доведеться:

• скласти два «анулюючих» РК (до ПН № 1 і ПН № 2 відповідно) і направити їх покупцеві для реєстрації у ЄРПН;

• виписати ще одну ПН № 3 на загальну суму ПДВ (10000 грн.). Причому в ній доведеться вказати правильну дату виникнення ПЗ. Як ви розумієте, строки реєстрації такої ПН у ЄРПН на той час уже минуть. Тому до штрафу за ПН № 2 (50 грн.) доведеться доплатити штраф за затримку ПН № 3 на повну суму (1000 грн.).

Як же тоді оформити операцію, щоб ніхто не постраждав?

Оптимальний варіант

Щоб не створювати проблем ані собі, ані покупцеві, можна трохи змінити розглянутий вище варіант з розбиттям суми ПДВ. Як і там, постачальник:

• виписує ПН № 1 за «першою подією» (від 30.05.17 р.) на суму ПДВ, на яку йому дозволяє РЛ, і реєструє її у ЄРПН.

Але! Цього разу він неначе припускається в ній «сумової» помилки. Тому замість ПН № 2 складає «збільшуючий» РК для її виправлення. Оформити такий РК продавець зобов’язаний у тому періоді, у якому виявив неточність. Очевидно, це буде червень. Але навіть якщо в ньому зазначити дату складання 01.06.17 р., то строк його реєстрації у ЄРПН закінчиться 30.06.17 р. Це дозволить продавцеві уникнути адмінштрафу і штрафів за затримку реєстрації ПН у ЄРПН;

• у травневій ПДВ-декларації суму ПДВ-зобов’язань указує в повному обсязі (10 тис. грн.). Відповідно, не занижує ПЗ звітного періоду та уникає можливих штрафів за п. 50.1 або п. 123.1 ПКУ;

• оформлює «збільшуючий» РК до «помилкової» ПН з причиною коригування «Виправлення помилки» (щойно з’являється достатній розмір РЛ).

Попереджаємо: ваш покупець може не погодитися з таким підходом, адже він втрачає право сформувати ПК за ПН № 1 (складена з помилкою). Отже, щоб він не подав на вас скаргу, перед початком РЛ-маневрів радимо обговорити всі дії з контрагентом, попросивши його трохи почекати з ПК.

Адже щойно ви зареєструєте «збільшуючий» РК у ЄРПН, він отримає цілковите право включити в ПК і «помилкову» ПН, і «збільшуючий» РК, причому в повному обсязі.

Для наочності порівняємо наслідки кожного підходу в таблиці.

Підхід

Наслідки

для постачальника

для покупця

«ПН № 1 +

ПН № 2»

• штраф за затримку реєстрації ПН № 2 у ЄРПН;

• скарга від покупця за втрату ПК за операцією;

• подання уточнюючого розрахунку (УР) до періоду «першої події» після складання ПН № 2

ПК немає,

РЛ збільшується при реєстрації ПН № 1 і ПН № 2

«ПН № 1 + «збільшуючий» РК»

• скарга від покупця (але тільки, якщо не переконаєте його відтягнути момент формування ПК);

• подання УР до періоду «першої події» (але тільки, якщо відразу не відобразите ПДВ-зобов’язання в повному обсязі)

ПК у повному обсязі

(але! у періоді реєстрації РК),

РЛ збільшується при реєстрації ПН № 1 і РК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі