Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки в ПДВ-додатках: основні моменти

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Як виправити помилки, допущені в основній частині ПДВ-декларації, ви вже знаєте. Порядок дій з «ліквідації» неточностей у таких випадках ми розібрали ще в минулому випуску (див. «БТ», 2017, № 9, с. 17). А ось що робити, якщо погрішність закралася в один з додатків ПДВ-декларації? Чи можна тоді обмежитися тільки поданням відкоригованого додатка? І як це зробити, адже всі додатки такі різні? Що ж, настав час у всьому розібратися.

З чого розпочати

Спершу потрібно відповісти на запитання — а чи ви взагалі маєте право коригувати допущену помилку?

Адже, як свідчить п. 102.1 ПКУ, щоб виправити помилку, допущену в ПДВ-декларації, у платника ПДВ є всього 1095 днів, що йдуть за останнім днем граничного терміну подання неправильної ПДВ-декларації.

Так, наприклад, якщо ви помилилися в ПДВ-звітності за січень 2014 року, то вже нічого не поробиш. Термін для виправлення такого промаху минув у лютому 2017 року.

Але якщо ви ще не пройшли «останню межу» — тоді дійте.

Способи виправлення

Залежно від того, скільки часу пройшло з моменту виникнення помилки, у вас є два варіанти дій:

1. Якщо ви помітили помилку до граничного терміну подання ПДВ-декларації з «помилковим» додатком — вам достатньо буде подати ще одну ПДВ-декларацію (з позначкою «Х» у полі «Звітна нова») з правильними показниками в додатку ( абз. 6 п. 50.1 ПКУ).

Головне — устигніть це зробити до закінчення такого граничного терміну.

Увага: якщо помилки припустилися в додатку, при цьому вона не вплинула на показники ПДВ-декларації, то подати його з позначкою в полі «Звітний новий» окремо від самої декларації не можна. Тільки разом з додатковою ПДВ-декларацією з позначкою «Звітна нова».

Зверніть увагу: при такому способі виправлення ви уникните нарахування штрафів.

2. Якщо помилка помічена в одній з раніше поданих ПДВ-декларацій (при цьому від граничного терміну подання такої ПДВ-звітності не пройшло 1095 днів) — вам на допомогу прийде уточнюючий розрахунок (УР).

При цьому разом з УР слід подати і виправлений додаток, у показниках якого була виявлена неточність.

Як заповнити УР? Спосіб заповнення УР залежатиме виключно від того, наскільки помилка, якої ви припустилися, зашкодила ПДВ-декларації. Так:

1. Якщо промах не вплинув на підсумкові показники самої ПДВ-декларації, то в УР:

у гр. 4 і 5 перенесіть усі показники ПДВ-декларації, додаток до якої ви уточнюєте.

Якщо якісь рядки в декларації не були заповнені, в УР їх також залиште порожніми (лист МГУ ДФС — ЦО з обслуговування великих платників від 25.11.15 р. № 25909/10/28-10-06-11);

• у гр. 6 даних не буде.

Саму помилку ви виправите виключно в уточнюючому додатку (як це робити, розповімо нижче).

2. Якщо ж помилка в додатку вплинула на показники ПДВ-декларації, УР заповніть у звичайному порядку ( пп. 2 — 4 розд. VI Порядку № 21):

• у гр. 4 занесіть показники декларації*, що виправляється;

* Якщо до декларації за цей звітний період раніше ви вже вносили зміни, то в гр. 4 відобразіть відповідні показники гр. 5 останнього УР за такий період.

• у гр. 5 відобразіть показники з урахуванням виправлення (внесіть правильні дані);

• у гр. 6 покажіть суму помилки (різницю між гр. 5 і гр. 4 з «-» або з «+»).

Разом з УР подайте відповідний додаток, що містить уточнені показники ( п. 3 розд. IV і п. 8 розд. VI Порядку № 21). У нім ви розшифруєте дані гр. 6 УР.

Увага! Якщо в рядках УР, які передбачають подання ПДВ-додатка, гр. 6 не заповнена і в самому такому додатку немає помилки, — подавати його ще раз (у зв’язку з поданням УР) не потрібно (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

Тепер переходимо безпосередньо до виправлення ПДВ-додатків.

Додатки Д1, Д2 і Д6

У цих додатків є загальна риса — вони розшифровують показники основної частини ПДВ-декларації.

Тому виправити неточності в таких додатках можна двома способами:

1. Якщо помилка, допущена в додатку, позначилася на показниках ПДВ-декларації — слід указати величину промаху (зі знаком «+» або «-»), у результаті якого сталося зменшення/збільшення показників ПДВ-декларації.

Для цього (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ):

• заповніть УР, у гр. 6 якого покажіть суму помилки (з «+» або з «-»);

• у самому уточнюючому додатку розшифруйте таку суму (додаток з позначкою «Уточнюючий»).

2. Якщо помилка, допущена в додатку, не позначилася на показниках ПДВ-декларації (наприклад, неправильно вказали ІПН продавця/покупця, дату податкової накладної і т. д.) — використовуємо метод коригування (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Згідно з указаним методом в уточнюючому додатку:

• спочатку повторюють помилковий запис. При цьому вартісні показники відбивають зі знаком «-»;

• вносять правильну інформацію (включаючи вартісні дані зі знаком «+»);

• у підсумковому рядку ставлять «0».

УР при цьому залишиться «нульовим».

Приклад 1. Підприємству повернули раніше поставлений товар на суму 7200 грн. (у тому числі ПДВ — 1200 грн.). Але при заповненні ПДВ-звітності постачальник помилився в сумі операції (замість «мінус» 6000 грн. вказав суму повернення з ПДВ «мінус» 7200 грн.). У результаті помилка призвела до заниження ПЗ.

Оскільки допущена описка позначилася на показниках ПДВ-декларації, постачальникові доведеться подати й УР, і уточнюючий додаток Д1, фрагменти яких ви можете побачити на рис. 1 і 2.

img 1

Рис. 1. Фрагмент УР до прикладу 1

img 2

Рис. 2. Фрагмент виправленого додатка Д1 до прикладу 1

Приклад 2. Підприємство в результаті технічної помилки при заповненні додатка Д1 неправильно вказало ІПН постачальника. На показники ПДВ-декларації така помилка не вплинула.

Для виправлення промаху потрібно подати УР (він буде «нульовим») і уточнюючий додаток Д1 до нього (див. рис. 3 і 4).

img 3

Рис. 3. Фрагмент УР до прикладу 2

img 4

Рис. 4. Фрагмент виправленого додатка Д1 до прикладу 2

Додаток Д2 — є нюанс. Справа в тому, що в цьому додатку є особливий рядок «Залишок суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на додану вартість станом на 01 липня 2015 року…».

Нагадаємо: сюди потрапляють ті суми ПДВ, які станом на 01.07.15 р. значилися як надмірно сплачені в інтегрованій картці платника податків.

Крім того, такі суми переплати автоматично збільшили реєстраційний ліміт платників ПДВ ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Оскільки за вікном уже 2017 рік, то навряд чи вам доведеться виправляти помилки в цьому полі. Проте якщо це все-таки сталося, то:

• щоб додати суму ПДВ у вказаний рядок, внесіть її у вказаний рядок зі знаком «+». При цьому з основної частини таблиці приберіть (покажіть зі знаком «-») таку ж суму за одним з наявних рядків;

• щоб зменшити суму у вказаному рядку — зменште суму, відображену в ньому, на величину помилки (покажіть її зі знаком «-»), а різницю ВЗ додайте в основну частину таблиці (зі знаком «+»). Не забудьте при цьому вказати період виникнення такої суми ВЗ.

Приклад 3. Платник ПДВ завищив значення за рядком «Залишок суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань…».. Замість суми ВЗ, яка дорівнює 4500 грн., у додатку Д2 зазначив 5000 грн.

У цьому випадку слід прибрати зайву суму з рядка «Залишок суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань…» (показати зі знаком «-»). А різницю ВЗ (500 грн.) перенести в основну частину таблиці. При цьому вказати період виникнення такого ВЗ.

Зверніть увагу: які б маніпуляції ви не проробляли з рядком «Залишок суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань…», розмір вашого реєстраційного ліміту від цього не зміниться (лист ДФСУ від 22.07.16 р. № 15911/6/99-99-15-03-02-15).

img 5

Рис. 5. Фрагмент виправленого додатка Д2 до прикладу 3

«Подвійний» додаток Д6. Особливість цього додатка полягає в тому, що він складається з двох таблиць:

• таблиця 1 розшифровує ряд. 5 ПДВ-декларації (дані за необ’єктними операціями);

• таблиця 2 містить розрахунок показників, які визначають належність підприємства до підприємств інвалідів.

Так ось, помилки в таблиці 1 виправляють тими ж способами, які описані вище. А ось для усунення неточностей у таблиці 2 застосуємо спосіб, прописаний для додатків Д3, Д4 і Д7.

Розрахункові додатки Д3, Д4 і Д7

Додатки Д3, Д4 і Д7 також мають свою специфіку. Вони, на відміну від додатків Д1, Д2 і Д6, не розшифровують дані ПДВ-декларації, а містять розрахунок її показників. Із цієї причини і правила виправлення допущених у них помилок інші.

Так, незалежно від того, чи вплинула допущена неточність на підсумкові показники ПДВ-декларації, додатки Д3 або Д7 потрібно наново заповнити, тобто оформити новий додаток уже з правильними показниками (неначе там і не було помилки) (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Зверніть увагу: перераховані показники ЧВ (гр. 6 ряд. 1) і «антиЧВ» (гр. 7 ряд. 1) в додатку Д7 могли вплинути на суму ПЗ, нарахованих відповідно до вимог п. 199.1 ПКУ (ср. ). Тому, можливо, доведеться додатково вносити виправлення в ряд. 4.1 і 4.2 ПДВ-декларації відповідних звітних періодів.

Те ж саме слід зробити, якщо ви припустилися помилки при розрахунку ЧВ за періоди до 01.07.15 р. Причому в УР необхідно буде коригувати ті рядки, які стосуються саме податкового кредиту (а не нарахування компенсуючих ПЗ), уже без додатка Д7.

«Комбінований» додаток Д4. Додаток Д4 складається з двох частин, оскільки використовується як заява про повернення:

• і сум БВ;

• та/або переплати з ПДВ-рахунку.

Оскільки дані першої частини додатка Д4 (де ви заявляєте до повернення суми БВ) є розрахунковими, то для виправлення помилок у ній повністю перепишіть заяву, але вже з правильними даними (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Якщо ж ви припустилися помилки в другій таблиці (у якій ви заявляєте про повернення переплати з ПДВ-рахунку), то виправляти її взагалі не має сенсу. Контролери такі додатки просто ігнорують.

Заявити кошти з ПДВ-рахунку до повернення ви зможете за підсумками наступного звітного періоду (якщо у вас ще залишиться переплата), подавши нову заяву в складі чергової ПДВ-звітності.

Виправити неточність у другій частині додатка Д4 дозволить лише новий додаток Д4 з позначкою «Звітний новий».

Багатогранний додаток Д5

Додаток Д5 ми використовуємо для розшифровки ПЗ і податкового кредиту у розрізі контрагентів (ряд. 1.1, 1.2 і ряд. 10.1 і 10.2 ПДВ-декларації). Тобто для виправлення помилок потрібно дотримуватися методів, прописаних для додатків Д1, Д2 і Д3.

Проте тут є і нюанси. Стосуються вони виявлення неточностей, які не вплинули на показники ПДВ-декларації.

Як чинити в таких ситуаціях, податківці детально роз’яснили в листі ДПСУ від 09.09.11 р. № 14/7/15-3417-04 і категорії 101.23 ЗІР ДФСУ. А ми звели ці правила в таблицю.

Помилки в додатку Д5, які не вплинули на ПДВ-декларацію

Вид помилки

Спосіб виправлення

1. Неправильно вказали ІПН контрагента

1. Повторіть помилковий запис ІПН. Вартісні показники вкажіть зі знаком «-».

2. Внесіть правильний запис за операціями з контрагентом за звітний період, за який виправляєте помилки (включаючи вартісні показники).

3. Підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюйте

2. Помилилися у вартісних показниках (обсяг постачання, сума ПДВ)

1. Відобразіть суми уточнення в розрізі контрагентів:

• зі знаком «+» — не повною мірою задекларовані суми;

• зі знаком «-» — надмірно задекларовані суми.

2. Підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюйте

3. Обсяг постачання і суму ПДВ за контрагентом помилково включили в рядок «Інші»

1. Операції з платником податку — покупцем за звітний період запишіть повністю (включаючи вартісні показники).

2. У рядку «Інші» помилкові обсяг постачання і суму ПДВ покажіть зі знаком «-» (сторнуйте).

3. Підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюйте

4. Не повною мірою відобразили (надмірно вказали) обсяг постачання і суму ПДВ у рядку «Інші»

1. Вкажіть суму уточнення (збільшення або зменшення) обсягу постачання і суми ПДВ за операціями з платником податку — покупцем зі знаком «+» або «-».

2. У рядку «Інші» обсяг постачання і суму ПДВ внесіть (збільште або зменште) зі знаком «+» або «-».

3. Підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюйте

Додаток Д8

Навіть у цьому додатку можна виправити помилки. Проте зробити це можна тільки до закінчення граничного терміну подання ПДВ-декларації за звітний період (з позначкою «Х» у полі «Звітна нова»).

Причина доволі істотна — подання такої заяви разом з УР законодавчо не передбачене! Ні Порядком № 21, ні самою формою додатка Д8 (на відміну від інших додатків до декларації за ПДВ, у шапці додатка Д8 немає поля «Уточнюючий»).

Якщо ж граничний термін подання декларації настав, то виправити дані в додатку Д8 уже не вийде. Але не зневіряйтеся, в наступному звітному періоді ви можете подати новий додаток Д8 з правильними даними. Ну, а якщо ви випадково «підставили» контрагента, який не порушував порядку видачі податкових накладних, то можете написати лист податківцям. У ньому і покаєтеся у своєму «гріху».

Висновки

  • Виправити помилки в додатках до ПДВ-декларації можна двома способами: за допомогою «Звітної нової» декларації і додатків до неї (до закінчення граничного терміну подання ПДВ-звітності) або за допомогою УР з виправленим додатком (якщо зазначений термін минув).
  • Щоб виправити неточності в додатках Д1, Д2, Д5 і Д6, або показуємо в них суму уточнення (з «+» або «-»), або використовуємо спосіб коригування.
  • «Розрахункові» додатки Д3 і Д7 повністю переписуємо, вказавши в них правильні дані.
  • Додаток Д4 або перепишіть, або зовсім не виправляйте (залежно від таблиці, що виправляється).

Документи і скорочення статті

Порядок № 21 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 28.01.16 р. № 21.

БВ бюджетне відшкодування.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ВЗ — від’ємне значення.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі