Теми статей
Обрати теми

Сільгоспдотація: останній крок зроблено

Децюра Сергій, Ушакова Ліля, Солошенко Людмила, Карпова Влада

Мінфін наказом, що коментується, затвердив форми Заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та Заяви про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації, а також порядок їх заповнення.

Усіх аграріїв зараз цікавить перша Заява (форма № 1-РОБД), а саме те, що в ній слід вказувати. Про це коротко — далі.

1. Потенційний отримувач дотації вказує свій статус (юрособа чи фізособа-підприємець), податковий номер, найменування (прізвище, ім’я та по батькові), а також мету подання Заяви. Якщо ви подаєте Заяву для реєстрації, то вам слід вказати позначку «Х» навпроти слова «Внесення».

2. В розділі 5 Заяви потрібно навести перелік дотаційних видів діяльності, якими ви займаєтеся. Нагадаємо: перелік таких видів діяльності наведено у п. 161.3 розд. V1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV (далі — Закон № 1877).

У цьому розділі потрібно вказувати не тільки назви таких видів діяльності та їх коди згідно з КВЕД, а й відповідні підпункти п. 161.3 Закону № 1877. Крім того, ви маєте визначити свій основний вид діяльності.

Як бути у випадку, коли дотаційний вид діяльності не є вашим основним видом діяльності?

Напевно, вам потрібно виділити основний вид діяльності серед дотаційних, частка виробництва за яким у вас привалює над іншими дотаційними видами діяльності. Водночас остаточну відповідь на це запитання мають дати контролери.

На наш погляд, визначати основний вид діяльності потрібно тільки для того, щоб знати, чи відноситься аграрій до виробників птахівничої продукції. Від цього, як ви пам’ятаєте, із Порядку надання дотації (див. «БТ», 2017, № 10, с. 21) залежить алгоритм її надання.

Хочемо заспокоїти: якщо серед дотаційних видів у вас і не буде основного виду діяльності, це не має позбавити вас отримання дотації. Оскільки жодний нормативно-правовий акт, який регламентує надання такої дотації, про таку умову не згадує.

3. В розділі 6 Заяви аграрій має розрахувати сільгоспчастку за 12 попередніх послідовних періодів, що передують даті подання Заяви. Тобто вам потрібно показати, що дохід від реалізації всіх (як дотаційних, так і інших) сільгосптоварів у загальному обсязі доходу у вас становить або перевищує 75 %. Окремо вам потрібно показати, яка частка доходу у загальному доході припадає на реалізацію основних засобів.

4. В розділі 7 Заяви потрібно вказати реквізити поточного банківського рахунка для перерахування дотації. Оскільки мова йде про поточний рахунок, то в цьому розділі ви можете вказати реквізити будь-якого свого рахунка, відкритого у банку. Окремого рахунка зі спеціальним режимом використання вам відкривати не потрібно.

Що стосується порядку подання Заяви, то вона подається в електронній формі або у паперовому вигляді. При цьому для реєстрації у Реєстрі отримувачів дотації її подають у місяці, який передує початку періоду, з якого ви можете отримати дотацію.

Форму Заяви затверджено тільки у березні цього року, а тому вперше отримати дотацію можна тільки за квітень.

Дехто після прочитання цієї фрази відразу забажає взяти заяву і понести її в орган ДФСУ. Але поспішати це робити не потрібно. Річ у тому, що Заяву подають до органу ДФСУ за місцем свого обліку протягом 5 календарних днів після закінчення граничного строку подання декларації з ПДВ. Тобто у період з 21-го по 25-те число будь-якого місяця, який передує місяцю, з якого ви хочете отримати дотацію. Якщо ви маєте намір отримати дотацію за квітень, то її слід подати в період з 21.03.17 р. по 25.03.17 р.

Наказ, що коментується, набув чинності з 02.03.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі