Теми статей
Обрати теми

Сільгоспдотація: на що розраховувати аграрію?

Децюра Сергій, податковий експерт
З 01.01.17 р. спецрежим з ПДВ відійшов у небуття. Але щоб не залишати аграріїв без підтримки, законодавці розробили механізм надання їм допомоги у вигляді бюджетної дотації. Кабмін постановою від 08.02.17 р. № 83 (див. «БТ», 2017, № 9, с. 5) затвердив Порядок надання такої дотації. На який розмір дотації сподіватися аграріям, з’ясуємо у нашій статті.

Дотація для всіх!

Розпочнемо з хорошої новини. У Порядку надання дотації Кабмін не полінився нагадати ще раз перелік тих «щасливчиків» із числа сільгосптоваровиробників, які можуть розраховувати на отримання агродотації. Відповідно до п. 2 Порядку надання дотації таку дотацію мають право отримувати як юридичні особи, так і фізичні особи — підприємці (далі — ФОП).

Те, що таку дотацію зможуть отримати не тільки юрособи, а й ФОП, можна було очікувати вже після першого знайомства з розд. V1 Закону № 1877 (див. «БТ», 2017, № 1-2, с. 27). Водночас дотаційний механізм позиціонувався як заміна скасованого спецрежиму з ПДВ. А цей спецрежим, як ви знаєте, могли обрати тільки юрособи. Тому повірити в те, що дотацію зможуть отримати і ФОП, було тяжко. Але, як бачите, це не сон, а реальність. Таким чином, ФОП поряд з юрособами у 2017 році мають право отримати сільгосптодацію.

Але щоб її отримати, вони мають дотримуватися відправних критеріїв. Про це далі.

Вимоги до отримувачів

Щоб отримувати сільгоспдотацію, юрособи і ФОП мають дотримуватися чотирьох критеріїв.

1. Бути сільгосптоваровиробником. Тобто суб’єктом господарювання, основною діяльністю якого є постачання сільгосптоварів, вироблених ним на власних або орендованих основних засобах.

Увага! Товари, які належать до числа сільськогосподарських, перелічені у п. 2.15 Закону № 1877.

2. Питома вага вартості сільгосптоварів має становити не менше 75 % вартості всіх товарів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (п. 161.1 Закону № 1877 та п. 2 Порядку надання дотації).

При розрахунку 75 %-частки сільгосптоваровиробники мають брати вартість поставлених ними сільгосптоварів, вирощених на власних чи орендованих потужностях. Це товари, що віднесені до груп 1 — 24 УКТ ЗЕД.

Зверніть увагу, далеко не всі із цих товарів є «дотаційними» (лише ті, що перелічені у п. 161.3 Закону № 1877).

На це також вказує і проект нової форми декларації з ПДВ, який оприлюднений на сайті ДФСУ. У додатку ДС9 (його будуть щомісяця подавати аграрії разом із декларацією з ПДВ для підтвердження дотримання 75 %-критерію) прямо вказано, що для розрахунку 75 %- критерію беруть усю вирощену сільгосппродукцію на підприємстві. При цьому не має значення те, від якого виду діяльності (дотаційного чи ні) вона отримана.

Нагадаємо! При розрахунку 75 %-межі слід враховувати такі дві особливості:

• з метою розрахунку 75 %-межі до складу основної діяльності сільгосптоваровиробника не включаються оподатковувані операції з постачання основних засобів, що перебували у складі його основних засобів не менше 12 послідовних звітних періодів сукупно, якщо такі операції не були постійними і не становили окремої підприємницької діяльності;

• для новоутвореного сільгосптоваровиробника 75 %-частку розраховують за результатами кожного окремого звітного періоду.

Про ці нюанси в Порядку надання дотації не згадано. Але оскільки вони є в пп. «а» та «б» п. 161.1 Закону № 1877, то про них забувати не потрібно.

3. Мають здійснювати види діяльності, визначені п. 161.3 Закону № 1877 (п. 161.1 Закону № 1877, п. 3 Порядку надання дотації).

4. Бути платником ПДВ. Про цей критерій Кабмін також забув згадати. Водночас про це прямо говорить п. 161.2 Закону № 1877.

Пам’ятайте, що всі отримувачі дотації відповідно до п.п. «в» п. 161.1 Закону № 1877 мають щомісячно подавати контролюючому органу додаток до податкової декларації з ПДВ, в якому будуть підтверджувати дотримання 75 %- критерію, а також інформувати податківців про те, яка частина сплаченого ними ПДВ припадає на дотаційні види діяльності.

У діючій формі ПДВ-декларації немає такого додатка. Такий додаток має з’явитися після затвердження нової форми ПДВ-декларації.

Реєстр отримувачів

Щоб отримати дотацію, аграрій має бути включений до Реєстру отримувачів дотації.

До відома! Порядок ведення цього Реєстру ще не затверджений. Це має зробити Мінфін. На сьогодні існує лише проект відповідного наказу. Він оприлюднений на офіційному сайті ДФСУ (www.sfs.gov.ua).

Доки Мінфін не затвердить цей наказ, отримувати дотацію, як ви здогадалися, сільгосптоваровиробники не зможуть. Сподіваємося, що це відбудеться в найближчому майбутньому. Як тільки він буде затверджений, ми його розберемо детально.

Для того щоб аграрій отримав дотацію за відповідний період, він має перебувати у Реєстрі отримувачів дотації протягом всього періоду, за який йому надається дотація. Якщо його виключать із Реєстру, то він припиняє отримувати дотацію починаючи з місяця виключення з Реєстру.

Водночас навіть якщо ви будете в Реєстрі, це не гарантує вам отримання такої дотації за відповідний період. Річ у тому, що Кабмін у п. 2 Порядку отримання дотації виділив ще дві специфічні вимоги, яких мають дотримуватися аграрії, щоб отримати дотацію:

• суб’єкти господарювання, які змінили основний вид діяльності, тобто внесли зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, мають про це своєчасно й у встановленому порядку інформувати податківців. А саме вони мають подавати заяву для внесення змін до Реєстру отримувачів дотації. Коли це слід робити, до появи затвердженого порядку ведення Реєстру сказати важко. Відомо тільки те, що якщо це зробити не вчасно, то отримати дотацію вам не вдасться;

• у агротоваровиробника не повинно бути податкового боргу з ПДВ на наступний день після граничного строку сплати ПДВ за звітний період, за який надається бюджетна дотація. Отже, такі підприємства не можуть собі дозволити несвоєчасної сплати податкових зобов’язань з ПДВ.

Розмір дотації

Дотація буде надаватися аграріям щомісяця. Нараховувати і надавати дотацію будуть податківці через Держказначество в автоматичному режимі. Тобто аграрії самостійної її розмір не будуть розраховувати. Вони лише будуть чекати коштів із бюджету після подання ПДВ-декларації та сплати задекларованих сум.

Звертаємо увагу! У Держбюджеті-2017 було вказано, що сума дотації визначатиметься пропорційно вартості поставленої продукції. Звісно, такий підхід був би несправедливим, адже на дотацію могли б розраховувати навіть ті аграрії, які жодної копійки ПДВ не сплатили до бюджету. Тому у Порядку надання дотації Кабмін постановив, що розмір дотації буде визначається пропорційно до сплаченої суми ПДВ від здійснення дотаційних видів діяльності.

Алгоритм надання дотацій свідчить про те, що на виплату буде спрямуватися не вся сума сплаченого ПДВ, а сума асигнувань, передбачена у Держбюджеті-2017.

Водночас, яка сума цих асигнувань надійде окремому товаровиробнику згідно з Порядком надання дотації, залежатиме від двох факторів. А саме від того, яким видом дотаційної діяльності займається аграрій та в якому розмірі сплачено підприємством ПДВ до бюджету.

1. Вид діяльності. З метою виплати дотації усіх аграріїв поділять на дві категорії:

1) птахівників (товаровиробників, які займаються вирощуванням продукції птахівництва (коди КВЕД 01.47, 10.12 та 10.80)). На цю категорію аграріїв із загального обсягу асигнувань може припасти не більше 50 % цієї суми. Це може відбутися тільки тоді, коли всі птахівники сплатили ПДВ із дотаційних видів діяльності у розмірі, що перевищує або дорівнює 50 % асигнувань, які ідуть на виплату дотації за місяць. Якщо ж вони сплатять менше 50 % місячних асигнувань, то дотація буде дорівнювати розміру ПДВ, що був сплачений до бюджету.

З цього робимо висновок, що птахівники можуть отримати в найкращому випадку дотацію у розмірі сплаченого ПДВ від здійснення дотаційної діяльності за відповідний місяць.

Звертаємо увагу! У Порядку надання дотації не прописано, які суб’єкти господарювання відносяться до птахівничих товаровиробників: чи тільки ті, у яких основним видом діяльності є виробництво продукції птахівництва (КВЕД), чи будь-яке підприємство, в якого серед видів діяльності є виробництво продукції птахівництва. На наш погляд, до такої категорії відносяться тільки суб’єкти, в яких птахівництво — основний вид діяльності. Річ у тім, що тільки в цьому випадку можна з певною похибкою говорити, що ПДВ, сплачений таким суб’єктом, пов’язано із птахівничою діяльністю;

2) інших товаровиробників, тобто тих, які не займаються вирощуванням продукції птахівництва (цей вид діяльності не є основним). Для них розмір виплати обмежується розміром 50 % загального асигнування тільки в тому випадку, коли інші 50 % місячного асигнування «забрали» під свою дотацію птахівники.

Якщо ж птахівники під себе «забронювали» менше 50 % місячного асигнування, то в цьому випадку решту асигнувань отримають інші товаровиробники.

До відома! Птахівничі підприємства перебувають у менш вигідних умовах. Річ у тому, що розмір дотації, який може бути їм виплачений, обмежений 50 % асигнувань, закладених у бюджеті у розрахунку на місяць. Для інших аграріїв такого обмеження немає. Тому не дивуйтеся, якщо птахівничі підприємства на 1 гривню сплаченого ПДВ зможуть отримати дотації менше, ніж інші товаровиробники.

2 Розмір ПДВ. Як ми сказали вище, сума дотації окремого товаровиробника розраховується пропорційно сумі сплаченого ним ПДВ від дотаційних видів діяльності. Тобто виходить, чим більшу суму ПДВ від здійснення дотаційного виду діяльності сплатить товаровиробник, тим більший розмір дотації він може отримати.

Водночас розмір такої дотації, як видно з Порядку надання дотації, не буде перевищувати розміру сплаченого ПДВ від дотаційних видів діяльності. Тому на багато не розраховуйте.

Спираючись на вищенаведене, констатуємо, що для окремого аграрія розмір дотації у найкращому випадку буде дорівнювати розміру сплаченого ПДВ від дотаційних видів діяльності.

На цьому будемо закінчувати знайомство з правилами нарахування дотацій. На закінчення скажемо тільки те, що дотацію вам буде перерахувати Держказначейство за вказівкою ДФСУ на рахунки, які ви зазначите при реєстрації у Реєстрі отримувачів дотації. Граничний строк перерахування дотації у Порядку не визначено. У ньому тільки вказано, що податківці протягом трьох робочих днів після граничного строку сплати ПДВ визначають суму дотації, яку слід перерахувати товаровиробнику. Отже, дотацію за відповідний період слід очікувати не раніше 3 числа місяця, наступного за місяцем подання декларації за такий період.

Документи статті

Закон № 1877 — Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV.

Держбюджет-2017 — Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.16 р. № 1801-VIII.

Порядок надання дотації — Порядок розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році, затверджений постановою Кабміну від 08.02.17 р. № 83.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі