Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування: як працює нова система

Кравченко Дар’я, податковий експерт
01.04.17 р. закінчився перехідний період, який був таким потрібним для впровадження чергової «прозорої» схеми бюджетного відшкодування (БВ). Сприяло цьому прийняття в березні 2017 року низки документів, які й визначили порядок роботи всієї системи. До речі, про те, що новий порядок відшкодування дійсно запрацював, можна судити за повідомленнями на офіційному сайті Мінфіну про перші виплати Казначейством заявлених сум ПДВ. Сьогодні ми розповімо, з чим саме доведеться зіткнутися платникам, які захочуть отримати ПДВ з бюджету. І чи все так гладко в новій системі.

Заявляємо БВ «по-старому»

Порядок заяви сум ПДВ до БВ залишився незмінним. Як і раніше, його може отримати кожен бажаючий платник ПДВ. Ось тільки потрібно правильно визначити суму ПДВ, яку можна заявити до БВ, і повідомити податківцям про своє бажання.

Визначаємо суму БВ. Для цього:

1. Необхідно, щоб за підсумками поточного звітного періоду у платника ПДВ з’явилося від’ємне значення (ВЗ) суми ПДВ (заповнений ряд. 19 ПДВ-декларації).

А це відбувається тоді, коли сума ПДВ, сплачена (нарахована) постачальникам товарів/послуг, перевищує суму ПДВ, нараховану при здійсненні постачань у звітному періоді.

2. Потім отриману суму «обрізуємо» рамками реєстраційного ліміту (РЛ) і отриманий результат вносимо в ряд. 20 ПДВ-декларації.

3. Її спершу направляємо в зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) (ряд. 20.1 ПДВ-декларації). Якщо, звичайно, у вас він є.

4. Уцілілу суму ВЗ ви можете заявляти до БВ (ряд. 20.2 ПДВ-декларації).

Тобто заявити суми ПДВ до БВ платник ПДВ може вже за підсумками звітного періоду, у якому виникло ВЗ.

Але врахуйте! Для цього потрібно, щоб така сума була сплачена заявником у попередніх та/або звітному періодах постачальникам товарів/послуг або до держбюджету ( п.п. «б» п. 200.4 ПКУ).

Інакше така сума ВЗ перейде в ряд. 20.3 і ряд. 21 ПДВ-декларації і ввійде до складу податкового кредиту наступного звітного періоду.

5. Далі необхідно обрати спосіб отримання БВ:

• або отримати заявлену суму на поточний рахунок — для цього вкажіть суму БВ у ряд. 20.2.1 декларації;

• або направити в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу за іншими платежами, що сплачуються до держбюджету (ряд. 20.2.2 декларації).

Зверніть увагу: не обов’язково обирати тільки один із запропонованих варіантів. Суми БВ ви можете частково отримати на поточний рахунок, а частково використати для оплати зобов’язань.

Повідомляємо податківцям. Якщо ви внесли дані в ряд. 20.2 ПДВ-декларації, вам автоматично доведеться заповнити і подати ( п. 200.7 ПКУ):

додаток Д3, у якому ви розрахуєте суму БВ і детально розшифруєте сплачену частину заявленої суми;

додаток Д4. Це та сама Заява на БВ, яка є підставою для початку процедури БВ.

На цьому все. Зі свого боку ви зробили все, що необхідно. Тепер справа за контролерами.

УР-особливості. Зверніть увагу, згідно з новим порядком БВ фіскали розглядають не лише дані ПДВ-декларацій, у складі яких ви заявляєте БВ, але і дані УР. Тому хочемо попередити про деякі нюанси.

1. Якщо ви спочатку суму ВЗ включили до складу «перехідного» податкового кредиту (ряд. 21 ПДВ-декларації), то заявити її до БВ у подальших звітних періодах (з допомогою УР) не можна.

Річ у тому, що податківці взагалі проти подання у цьому випадку УР, оскільки не бачать для цього підстав (категорія 101.25 ЗІР ДФСУ; чинна до 01.01.17 р.).

2. Проте змінити напрям отримання (на поточний рахунок або як залік за іншими платежами) заявленого раніше БВ за допомогою УР можна ( п. 200.12 ПКУ). Головне, щоб сума БВ, напрям якої ви міняєте, була узгоджена податківцями (п. 5 розд. IV Порядку № 21).

А тепер переходимо до головного — що ж відбувається далі?

Новий порядок дій

Отже, що ж відбуватиметься після подання Заяви на БВ (додатка Д4) у складі ПДВ-декларації або УР.

Етап 1. Реєстрація/відмова. Після того, як контролери отримають від платника ПДВ необхідні документи:

1. Якщо зауважень до оформлення поданих документів не буде — контролери внесуть до Реєстру дані вашої Заяви. До його постійної частини (п. 4 Порядку № 26):

а) найменування платника ПДВ і його ІПН;

б) дату подання Заяви на БВ, а також номер ПДВ-декларації або УР, у складі якого подана така Заява (дотримуючи форми самого Реєстру);

в) суму ПДВ, заявленого до БВ, указану в кожній Заяві, поданій у складі ПДВ-декларації або УР (у разі його подання). Причому окремо вкажуть:

• суму, що підлягає перерахуванню на поточний рахунок платника ПДВ;

• суму, що направляється в рахунок сплати грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу такого платника податків за іншими платежами, що сплачуються до держбюджету.

До динамічної частини (п. 4 Порядку № 26):

а) дату початку і закінчення граничного строку проведення перевірки даних, указаних у ПДВ-декларації або УР, у складі яких подана Заява, з обов’язковим зазначенням про вид перевірки (камеральна, документальна);

б) суму ПДВ, заявлену до БВ, і дату поданої Заяви в разі виникнення в платника ПДВ необхідності змінити напрям узгодженого БВ.

Увага — автоматичне БВ! Якщо контролери відразу не вкажуть у Реєстрі дату початку і закінчення проведення перевірки, то заявлена сума БВ вважатиметься узгодженою — з дня, наступного за днем закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки ( п.п. «б» п. 200.12 ПКУ).

До речі, така інформація з’явиться в Реєстрі вже наступного дня після виникнення описаного порушення (п. 11 Порядку № 26).

І ще один аспект. Заяви на БВ вносяться до Реєстру ( п.п. 200.7.2 ПКУ, п. 5 Порядку № 26):

• автоматично;

упродовж операційного дня (до 10-ї години наступного дня) (п. 1 розд. II Порядку № 326);

у хронологічному порядку їх надходження.

Щоденну (до 11-ї години) появу в Реєстрі перелічених вище даних повинен забезпечити Мінфін на своєму офіційному веб-сайті (http://www.minfin.gov.ua/reestr) (п. 13 Порядку № 26; п. 10 розд. І Порядку № 326).

Ось тільки щоб побачити необхідну інформацію, доведеться скласти запит на пошук своєї Заяви на БВ.

2. Якщо будуть зауваження до поданих документів (згідно з пп. 48.7, 49.11 і 50.1 ПКУ) — Заява на БВ усе-таки потрапить у систему.

Адже, виходячи з форми самого Реєстру, контролери зобов’язані внести дату, на яку вони відправлять повідомлення про відмову в прийнятті ПДВ-декларації або УР.

Проте після цього податківці все ж вимушені будуть виключити з Реєстру «зіпсовану» Заяву. На цьому наполягає п. 4 Порядку № 26.

Нагадаємо: відмова в прийнятті ПДВ-звітності може статися, коли:

• така звітність заповнена з помилками в обов’язкових реквізитах та/або порушений порядок підпису вказаних документів ( п. 48.7 і п. 49.11 ПКУ);

• якщо УР подається до ПДВ-декларації, після граничного строку подання якої минуло більше 1095 днів ( п. 102.1 ПКУ).

Етап 2. Перевірка заявлених сум БВ.

Після того, як Заява на БВ потрапить до Реєстру, податківці проводять перевірку заявлених сум. Зверніть увагу, що фіскали мають право провести два види перевірок:

• камеральну;

• документальну.

Обмежень на проведення камеральної перевірки в контролерів немає. Тому вона може торкнутися будь-якого платника ПДВ. Тривалість перевірки — 30 календарних днів, наступних ( п. 200.10 ПКУ, п. 76.3 ПКУ):

• за останнім днем граничного строку подання ПДВ-декларації;

• за днем фактичного подання УР або ПДВ-декларації (якщо вона подана з порушенням строків).

Документальну ж перевірку можна провести тільки у двох випадках — якщо суми БВ були сформовані за рахунок ВЗ, що склалося за операціями ( п. 200.11 ПКУ):

• за періоди до 01.07.15 р., і не підтверджені документальними перевірками;

• з придбання товарів/послуг у платників ПДВ — спецрежимників за період до 01.01.16 р.

Тривалість перевірки — 60 календарних днів, наступних ( п. 200.11 ПКУ):

• за останнім днем граничного строку подання ПДВ-декларації;

• за днем фактичного подання УР або ПДВ-декларації (якщо вона подана з порушенням строків).

Важливо! Рішення про проведення документальної перевірки має бути прийняте не пізніше за закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки ( п. 200.11 ПКУ).

Етап 3. Прийняття рішення про повернення.

Після того, як заявлена сума буде узгоджена контролерами, ви зможете отримати БВ.

Дізнатися про те, що заявлена сума БВ узгоджена, ви можете із самого Реєстру, оскільки згідно з п. 4 Порядку № 26 ДФСУ зобов’язана вносити в Реєстр дані про суми погодженого БВ за кожною заявою, а також указувати дати узгодження таких сум.

Причому суми БВ, узгоджені у звичайному порядку (без виявлених порушень), і суми БВ, узгоджені автоматично (згідно з п.п. «б» або «в» п. 200.12 ПКУ), наводяться в окремих рядках Реєстру.

Ось тільки податківці вносять таку інформацію до Реєстру лише на наступний робочий день після узгодження (до 10:00) (п. 2 розд. II Порядку № 326).

Мінфін же до 11:00 обробляє отриману інформацію і тільки потім оприлюднює (окрім вихідних і святкових днів) на своєму офіційному сайті (п. 5 розд. II Порядку № 326).

Етап 4. Повернення.

Одночасно з даними про узгодженість сум БВ контролери вносять до Реєстру (п. 3 розд. II Порядку № 326):

• реквізити поточного рахунка платника ПДВ для перерахування БВ;

• реквізити бюджетних рахунків для перерахування в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податків за іншими платежами, що сплачуються до держбюджету;

• реквізити бюджетного рахунка, з якого здійснюється БВ.

Увага! Реквізити поточного рахунка платника ПДВ для перерахування БВ є інформацією з обмеженим доступом і не підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті Мінфіну ( п.п. 200.7.3 ПКУ, п. 3 Порядку № 326).

Казначейство до 11:00 отримує з Реєстру інформацію про узгоджені суми БВ і платіжних реквізитів, необхідних для подальшого перерахування таких сум (п. 1 розд. III Порядку № 326), тобто тільки після оприлюднення такої інформації на сайті Мінфіну (п. 12 Порядку № 26).

І потім перераховує погоджені суми БВ за вибраним платником ПДВ напрямком.

Попереджаємо! Якщо в платника ПДВ є податковий борг, БВ підлягає заявлена сума ПДВ, зменшена на суму такого боргу.

Перерахування здійснюється ( п. 200.13 ПКУ, п. 3 розд. III Порядку № 326):

упродовж 5 операційних днів;

• у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про БВ;

• у межах коштів, наявних на єдиному казначейському рахунку.

Після того, як гроші будуть перераховані, Казначейство (не пізніше 10-ї години робочого дня, наступного за днем перерахування сум БВ) вносить до Реєстру інформацію про (п. 8 Порядку № 26, п. 4 розд. III Порядку № 326):

• дату і суму повернення БВ на поточний рахунок платника в банку;

• дату і суму зарахування (перерахування) в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податків за іншими платежами, що сплачуються до держбюджету.

Мінфін у свою чергу (до 11-ї години) забезпечує автоматичну обробку інформації, отриманої від Казначейства, і оприлюднення її (окрім вихідних, святкових і неробочих днів) у Реєстрі.

А якщо…

…податківці виявлять невідповідність суми БВ? Тоді вони складають акт перевірки і направляють його платникові ПДВ протягом:

3 днів після закінчення перевірки — якщо була проведена камеральна перевірка ( п. 86.2 ПКУ);

5 днів після закінчення перевірки — якщо була документальна ( п. 86.4 ПКУ).

При цьому дату складання і вручення платникові податків акта перевірки ДФСУ вносить до Реєстру в загальному порядку (п. 4 Порядку № 26).

Увага — автоматичне БВ! Якщо податківці НЕ внесли до Реєстру відомості про дату складання акта перевірки, сума ПДВ, заявлена до БВ, вважатиметься узгодженою з дня, наступного за днем закінчення граничного строку для складання акта перевірки ( п.п. «в» п. 200.12 ПКУ).

При цьому інформація про узгодження БВ і його суму з’явиться в Реєстрі в автоматичному режимі на наступний робочий день після виникнення такого випадку (п. 11 Порядку № 26).

Упродовж 10 днів, наступних за днем вручення платникові ПДВ акта перевірки, контролери складають ППР ( п. 86.8 і п. 200.14 ПКУ):

а) за формою «В1» — у разі завищення заявленої суми БВ;

б) за формою «В3» — у разі відсутності права на отримання БВ.

Дату, номер ППР і суму БВ за кожною заявою з урахуванням УР (у разі подання), неузгоджену контролерами, ДФСУ вносить до Реєстру в загальному порядку (п. 4 Порядку № 26).

Увага! Якщо податківці НЕ внесли до Реєстру відомості про дату і номер ППР, сума ПДВ, заявлена до БВ, вважається узгодженою з дня, наступного за днем закінчення граничного строку для направлення (вручення) ППР ( п.п. «г» п. 200.12 ПКУ). Тобто після закінчення 10 робочих днів з дня, наступного за днем вручення платникові податків акта перевірки.

Така інформація про узгодження БВ і його суму відображається в Реєстрі податківцями на наступний робочий день після виникнення такого випадку (п. 6 Порядку № 26).

починається процедура оскарження? Тоді контролери не пізніше наступного робочого дня після отримання відповідного повідомлення від платника ПДВ або постанови суду про відкриття провадження у справі зобов’язані внести до Реєстру ( п. 200.15 ПКУ, пп. 4, 7 Порядку № 26):

• дату початку оскарження ППР;

• суми БВ, які оскаржуються.

Після закінчення процедури адміністративного оскарження або набуття законної сили рішенням суду контролери на наступний робочий день після отримання відповідного рішення вказують у Реєстрі ( п. 200.15 ПКУ, пп. 4, 7 Порядку № 26):

• дату закінчення оскарження ППР;

• суму БВ, узгоджену за результатами оскарження.

А далі — справа за Казначейством (див. вище).

При цьому інформацію про суму БВ, повернену за рішенням суду, вносить до Реєстру знову ж таки ДФСУ (на підставі даних Казначейства). Тобто (див. форму Реєстру):

• дату повернення БВ, відшкодовану суму за рішенням суду;

• дату і номер судового рішення;

• суму до БВ за рішенням суду.

Старі заяви на БВ

У зв’язку з переходом на новий порядок БВ «старі» реєстри заяв на БВ, які діяли до 01.01.17 р., довелося трансформувати. Їх об’єднали в один «загальний» реєстр ( п. 52 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), а потім знову розділили (див. «БТ», 2017, № 3, с. 35).

У результаті залишилися:

• Єдиний реєстр заяв на БВ, що надійшли з 01.02.16 р.;

• Тимчасовий реєстр заяв на БВ, поданих до 01.02.16 р., за якими станом на 01.01.17 р. суми ПДВ не відшкодовані ( п. 56 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Його можна знайти на сайті ДФСУ.

До 01.04.17 р. для них застосовувався «старий» порядок БВ, передбачений ст. 200 ПКУ в редакції до 01.01.17 р. (п. 2 постанови № 26). Проте з 01.04.17 р. для кожного з них діють нові правила, розглянуті вище.

Ось тільки є одна маленька відмінність. Постанова Кабміну від 29.03.17 р. № 189 вводить обмеження на суму БВ для Тимчасового реєстру. Тобто місячний обсяг БВ за заявами, внесеними до вказаного Реєстру, не може перевищувати 2,8 % загальної суми БВ з держбюджету за попередній календарний місяць за «загальним» Реєстром заяв про БВ.

Документи і скорочення статті

Порядок № 26 — Порядок ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 25.01.17 р. № 26.

Порядок № 326 — Порядок інформаційної взаємодії Міністерства фінансів України з Державною фіскальною службою України і Державною казначейською службою України в процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 03.03.17 р. № 326.

ППР — податкове повідомлення-рішення.

ПН — податкова накладна.

ПЗ — податкові зобов’язання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі