Теми статей
Обрати теми

Увага! Податківці хочуть загнати туроператорів і турагентів під загальні ПДВ-правила

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.10.17 р. № 2366/ІПК/26-15-12-01-18

У листі, що коментується, податківці роз’яснили правила формування податкового кредиту (ПК) у туроператорів і турагентів.

Нагадаємо: для таких платників ПДВ у ПКУ передбачений специфічний порядок нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) і формування ПК.

Базою оподаткування операцій з постачання турпродукту (турпослуги) у туроператора є не вартість такого турпродукту (турпослуги), а винагорода, отримана ним за надання таких послуг (пп. 207.2 — 207.4 ПКУ). Сума винагороди розраховується як різниця між вартістю поставленого турпродукту (турпослуги) і сумою витрат, понесених туроператором на придбання (створення) такого турпродукту (турпослуги).

У турагентів базою для нарахування ПДВ теж є винагорода, нарахована (виплачена) йому туроператором (п. 207.5 ПКУ).

Суми ПДВ, сплачені (нараховані) при придбанні товарів/послуг, які включаються у вартість турпродукту (турпослуги), не відносяться до ПК і не включаються у базу оподаткування туроператора і турагента (п. 207.6 ПКУ).

До 01.07.15 р. ці специфічні правила коректно співіснували із загальними правилами ПДВ-обліку. Проте з введенням Системи електронного адміністрування ПДВ (СЕА) ці нюанси дали туроператорам і турагентам величезну перевагу.

«Вхідний» ПДВ, сплачений при придбанні товарів/послуг, що формують вартість турпродукту, туроператори/турагенти не включають до ПК, але за загальними правилами ці суми збільшують їх реєстраційний ліміт (РЛ). А ось зменшується їх РЛ тільки на «вершок» — на суму ПДВ, розраховану тільки з суми винагороди. В результаті в СЕА відбувається деякий перекіс (завищення РЛ)*.

* Про цю проблему ми розповідали в статті «Коли справа усього життя — відпочинок»: ПДВ-облік у туроператора // «БТ», 2016, № 23.

У листі, що коментується, податківці вирішили відновити справедливість. Вони заявили:

• туроператори (турагенти) повинні включати до ПК усі суми ПДВ, сплачені ними при купівлі товарів/послуг, що формують вартість турпродукту, в загальному порядку (!). Тобто наслідуючи приписи ст. 198 ПКУ;

• при цьому такі платники ПДВ зобов’язані нарахувати «компенсуючі» ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ і скласти не пізніше за останній день звітного періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену ПН на такі покупки.

З точки зору контролерів усе чудово. Суми ПДВ, які не повинні потрапити до ПК згідно зі ст. 207 ПКУ, будуть виключені і з розрахунку РЛ. Тобто їм не треба хвилюватися, що СЕА працює неправильно при застосуванні «туристичних» правил нарахування ПДВ.

Безумовно, такий підхід логічний, але він суперечить нормам ПКУ.

1. Формування ПК у туроператорів відбувається за спеціальними правилами.

Контролери ж, бажаючи згладити свої технічні проблеми, явно пішли на порушення практики застосування норм права, описаних Мін’юстом у своєму листі від 29.07.08 р. № 337-0-2-08-19. А саме: при розбіжності між загальними і спеціальними нормами, перевага надається спеціальній нормі. У нашому випадку в ст. 198 ПКУ викладені загальні правила (загальна норма), а в ст. 207 ПКУ — спеціальні норми для туроператорів/турагентів.

Тому радити туроператорам формувати ПК за загальними правилами — означає йти в розріз з вимогами ПКУ.

2. У туроператорів/турагентів немає підстав нараховувати «компенсуючі» ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ для покупок, що формують вартість турпродукту. Адже не можна стверджувати, що такі покупки будуть використані в пільгових або необ’єктних операціях чи в негосподарській діяльності тільки тому, що «вхідний» ПДВ за ними не включається до ПК.

Найстрашніше — зроблені фіскалами висновки можуть призвести до незаконних штрафних санкцій за затримку реєстрації «компенсуючих» ПН в ЄРПН (за увесь період роботи СЕА).

На наш погляд, цю проблему можна або розв’язати на законодавчому рівні (внести правки в ПКУ), або самі контролери повинні підкоригувати порядок функціонування СЕА.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі