Теми статей
Обрати теми

Дата квитка не збігається з «наказовою» датою відрядження: витрати на проїзд не додаткове благо

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 27.10.17 р. № 2406/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Контролери розглянули ситуацію, коли працівник після повернення з відрядження надав роботодавцеві серед підтвердних документів транспортний квиток, в якому дата відправлення (прибуття) транспортного засобу не збігається з датою вибуття такого працівника у відрядження (прибуття з нього), вказаною в наказі про відрядження.

Довгий час податківці спиралися на абз. 2 п. 7 розд. I Інструкції № 59*, в якому зазначено, що дата на транспортному квитку повинна збігатися з датою вибуття працівника у відрядження (прибуття з нього). Коли ця умова не дотримується, фіскали наполягали на тому, що роботодавець не повинен оплачувати вартість квитка. Ну а коли вартість проїзду за таким транспортним квитком усе ж сплатити, то, як вважали податківці, у працівника виникне додаткове благо з відповідним оподаткуванням (див., зокрема, консультацію «Затримка працівника у відрядженні» // «БТ», 2016, № 39).

* Інструкція про службові відрядження в межах України і за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Ми, звичайно ж, з такою позицією не погоджувалися. Адже норми Інструкції № 59 обов’язкові тільки для органів державної влади, підприємств, установ і організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Для госпрозрахункових підприємств Інструкція № 59 служить лише як допоміжний (довідковий) документ.

Це неодноразово підтверджували і самі податківці (див., зокрема, листи ДФСУ від 23.02.17 р. № 3843/6/99-99-13-02-03-15, від 31.03.17 р. № 6758/6/99-99-13-02-03-15).

До того ж із п.п. 170.9.1 ПКУ не випливає, що відшкодування роботодавцем витрат на проїзд залежить від відповідності дат вибуття працівника у відрядження (його повернення до місця постійної роботи), вказаних у наказі і на транспортному квитку.

Та й від того, що працівник вибув у відрядження (прибув з нього) в інший день, ніж вказаний у наказі про відрядження, загальна сума витрат на проїзд не збільшується (як, наприклад, це відбувається з витратами на проживання). Ці витрати підприємство все одно понесло б.

Таким чином, ми завжди вважали, що компенсація працівникові вартості проїзду, підтвердженої транспортним квитком, не повинна включатися в дохід працівника і обкладатися ПДФО, навіть якщо дата вибуття (прибуття) на такому квитку не збігається з датою в наказі про відрядження.

Один з платників, отримавши індивідуальну податкову консультацію (далі — ІПК) щодо описаної проблеми з вимогою включати суму компенсації вартості «неправильного» квитка в дохід працівника, не погодився з нею і оскаржив у суді.

Суд першої інстанції підтримав платника: визнав ІПК протиправною і такою, що суперечить нормам, викладеним у розд. IV ПКУ (постанова Харківського окружного адміністративного суду від 27.06.17 р. у справі № 820/1871/17).

Апеляційний суд погодився з висновками суду першої інстанції та постановив: не є доходом працівника відшкодована йому сума витрат на проїзд, у тому числі у разі, коли дати на транспортних квитках не збігаються з датами в наказі про відрядження. Головне, щоб це було погоджено з роботодавцем і були підтвердні документи (ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 28.09.17 р. у справі № 820/1871/17).

Фіскали мають намір іти до кінця і оскаржити рішення судів у Вищому адміністративному суді України. Ми обов’язково проінформуємо вас про остаточний результат протистояння.

Ну а поки на виконання судового рішення ДФСУ нічого не залишається, як переглянути свою позицію і на підставі п. 53.2 ПКУ надати платникові нову ІПК, яка дозволяє компенсувати працівникові витрати на проїзд за квитками, дати яких не збігаються з «наказовими» датами, без ПДФО-наслідків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі