Теми статей
Обрати теми

Податківці відмовили в реєстрації розрахунку коригування — шукаємо причину

Кравченко Дар’я, податковий експерт
У редакцію звернувся читач з проханням розібратися в такій ситуації: у 2015 році підприємство — платник ПДВ отримало передоплату за товар від свого покупця. Проте відвантажити його так і не вийшло. У 2017 році контрагенти переглянули умови договору. У результаті покупець все одно вирішує взяти товар на усю суму перерахованого раніше авансу, але вже іншої номенклатури. У зв’язку з цим постачальник складає «нульовий» РК на зміну номенклатури і відправляє його на реєстрацію в ЄРПН. На здивування продавця, система відмовила в прийнятті такого документа з такої причини — «документ не відповідає п. 192.1 ПКУ». У чому ж може бути причина відмови? Давайте це з’ясуємо.

Як проходить ЄРПН-перевірка

Перш ніж потрапити в ЄРПН, ПН і РК проходять «сім кіл пекла». Так, згідно з пп. 5 і 12 Порядку № 1246 система може зареєструвати ПН/РК в ЄРПН тільки при дотриманні вимог:

п. 192.1 ПКУ (перевіряється, чи дотримано порядку реєстрації РК залежно від виду РК — «збільшуючий», «зменшуючий» або «нульовий»; чи є в ЄРПН ПН, до якої складається РК);

п. 2001.3 ПКУ (чи достатньо РЛ для реєстрації ПН/РК в ЄРПН);

п. 2001.9 ПКУ (чи можна зареєструвати ПН/РК в ЄРПН за наявності показника ∑Перевищ);

п. 201.1 ПКУ (чи правильно заповнені обов’язкові реквізити ПН/РК, чи відповідає ПН або РК затвердженому формату, чи є в ЄРПН ПН/РК з аналогічними реквізитами);

п. 201.10 ПКУ (чи не перевищений максимально допустимий термін для реєстрації ПН/РК в ЄРПН);

п. 201.16 ПКУ (чи відповідає ПН/РК критеріям блокування);

Закону України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.03 р. № 852-IV;

Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.03 р. № 851-IV.

Крім того, податківці упевнені: якщо з моменту складання ПН минуло 1095 днів, відкоригувати ПЗ продавець вже не зможе (категорія 101.15 ЗІР ДФСУ). І відповідно до цього налаштували своє програмне забезпечення. У результаті РК до ПН «старше» 1095 днів потрапити в ЄРПН не можуть.

За результатами такої перевірки формується квитанція про прийняття/неприйняття або ж про зупинку реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Якщо за результатами перевірок виявлені порушення, у квитанції про неприйняття ПН та/або РК обов’язково вказується причина відмови (п. 15 Порядку № 1246). У цьому випадку, найімовірніше, постачальник побачив фразу: «Документ не прийнятий. Порушені вимоги п. 192.1 ст. 192 ПКУ».

Ну а раз причина криється в п. 192.1 ПКУ, то для з’ясування подробиць неприйняття РК в ЄРПН звернемося саме до нього.

Вимоги п. 192.1 ПКУ

Нагадаємо, що саме в п. 192.1 ПКУ прописаний порядок коригування податкових зобов’язань і податкового кредиту у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, у тому числі при перегляді цін, поверненнях товарів/послуг або суми передоплати за них. Сюди ж потрапляє і ситуація зі зміною номенклатури.

Так от, цей порядок вимагає від платників ПДВ дотримуватися двох постулатів.

1. Спочатку реєструємо ПН, потім РК.

Іншими словами, РК не може потрапити в ЄРПН раніше, ніж ПН, яку він коригує. Інакше робити не можна, оскільки порушиться уся логіка проведення коригування: в ЄРПН не можуть потрапити дані про коригування раніше, ніж дані про саму операцію.

Якщо ми говоримо про РК до ПН 2015 року, то з цим не повинно бути проблем.

Річ у тому, що починаючи з 01.02.15 р. реєстрації в ЄРПН підлягають усі ПН/РК (пп. 192.1 і 201.1 ПКУ). Якщо якась ПН все ж не потрапила в ЄРПН, але при цьому постачальник відобразив її в ПДВ-звітності, система сигналізує продавцеві про те, що з’явилася розбіжність між даними ПДВ-декларації і даними ЄРПН.

Відповідно, в розрахунковій формулі РЛ постачальника з’явиться складова ∑Перевищ (п. 2001.3 ПКУ). Причому вона не просто вкаже на помилку, а зменшить розмір РЛ, чим змусить продавця виправити стан справ (а саме, зареєструвати в ЄРПН ПН/РК, що затрималися).

Тобто направляючи РК до ПН на реєстрацію в ЄРПН, продавець повинен переконатися, чи зареєстрована така ПН у системі.

Звичайно, до лютого 2015 року реєстрація ПН в ЄРПН проходила за іншими правилами. У той період в ЄРПН потрапляли тільки (п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

• ПН з сумою ПДВ більше 10 тис. грн.;

• ПН, виписані на постачання імпортних і підакцизних товарів.

Усі інші ПН можна було не реєструвати в ЄРПН. Тобто якщо в цьому прикладі ПН виписана в січні 2015 року, то вона могла не потрапити в ЄРПН.

Тоді зареєструвати РК до такої ПН в ЄРПН можна тільки після того, як в ЄРПН потрапить сама ПН. Для цього постачальник повинен протягом операційного дня (п. 6 Порядку № 1246):

• спочатку на реєстрацію в ЄРПН направити ПН;

• а потім і сам РК.

Але! Це явно не наш варіант, оскільки при спробі зареєструвати РК в ЄРПН система видала б абсолютно інше попередження. А саме: «Документ не прийнято. Відсутня податкова накладна, що коригується, для продавця/покупця з ІПН від DD/MM/YY № __».

Тож ідемо далі.

2. Правильно обираємо сторону, яка повинна зареєструвати РК в ЄРПН.

А ось тут якраз можна і заплутатися.

Так, приміром, РК до ПН, складеної на покупця — платника ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН (п. 192.1 ПКУ):

постачальником, якщо за допомогою РК передбачається збільшити суму компенсації вартості товарів/послуг або якщо РК у результаті коригування не змінює суму компенсації.

При цьому (!) в такому («збільшуючому» або «нульовому») РК постачальник ставить відмітку «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)»;

покупцем, якщо РК зменшує суму компенсації вартості товарів/послуг.

У верхній лівій частині такого РК постачальник ставить відмітку «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем)» і направляє його своєму покупцю для реєстрації в ЄРПН.

РК до ПН, яка не видається покупцеві, реєструє в ЄРПН сам постачальник. При цьому у верхній лівій частині такого РК продавець ставить відмітку «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням відповідного типу причини (від «01» до «15»).

А ось за операціями з постачання послуг нерезидентом ПН та/або РК складаються і реєструються покупцем — платником ПДВ таких послуг (п. 9 Порядку № 1246). Відмінна риса таких ПН/РК — в полі для індивідуального податкового номера продавця ставлять умовний ІПН «500000000000».

У загальному випадку РК до ПН, складених до 01.02.15 р., реєструє в ЄРПН постачальник (п. 192.1 ПКУ, п. 9 Порядку № 1246). Виняток — «зменшуючі» РК, складені після 01.07.15 р., до ПН, складених до 01.07.15 р., на покупця — платника ПДВ. Вони підлягають реєстрації в ЄРПН покупцем.

Щоб не заплутатися у нетрях «дозвільних» і «відмовних» реєстраційних нюансів, зведемо усе сказане в таблицю.

Нюанси заповнення РК залежно від виду ПН, до якої він складений

РК

ПН, до якої складений РК

Хто реєструє РК в ЄРПН

Особливості заповнення

«Збільшуючий» або «нульовий» РК

ПН видається покупцеві

постачальник

• відмітка «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)»;

• значення ряд. I розділу А РК більше або дорівнює «0»

ПН не видається покупцеві (у тому числі складені до 01.02.15 р.)

постачальник

• відмітка «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням відповідного типу причини (від «01» до «15»);

• у полі «(індивідуальний податковий номер)» покупця стоїть умовний ІПН;

• значення ряд. I розділу А РК більше або дорівнює «0»

ПН на отримання послуг від нерезидента

покупець

• відмітка «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням типу причини «14»;

• у полі «(індивідуальний податковий номер)» постачальника — умовний ІПН «500000000000»;

• значення ряд. I розділу А РК більше або дорівнює «0»

«Зменшуючий» РК

ПН видається покупцеві (у тому числі складені до 01.07.15 р.)

покупець

• відмітка «Х» в графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем)»;

• значення ряд. I розділу А РК менше «0»

ПН не видається покупцеві

постачальник

• відмітка «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням відповідного типу причини (від «01» до «15»);

• у полі «(індивідуальний податковий номер)» покупця стоїть умовний ІПН;

• значення ряд. I розділу А РК менше «0»

ПН на отримання послуг від нерезидента

покупець

• відмітка «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням типу причини «14»;

• у полі «(індивідуальний податковий номер)» постачальника — умовний ІПН «500000000000»;

• значення ряд. I розділу А РК менше «0»

Ми не даремно звертаємо вашу увагу на наявність в РК відповідних відміток. Адже якщо постачальник поставить відмітку «Х» не в тій графі РК — система відмовить в реєстрації такого РК в ЄРПН після зіставлення її з іншими даними, вказаними в такому документі.

Приміром, система відмовить у прийнятті РК, якщо:

• постачальник поставить відмітку «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)», а РК є «зменшуючим» та/або складеним до ПН, яка видається покупцеві (немає відмітки «Х» у відповідному полі і типу причини);

• у РК немає відмітки про те, що його реєструє постачальник, при цьому такий РК є «збільшуючим»/«нульовим» та/або складеним до ПН, яка не видається покупцеві (є відмітка «Х» у відповідному полі і тип причини);

• ви складаєте «збільшуючий» РК до ПН, виписаної до 01.02.15 р., і ставите відмітку «Х» у полі «Підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем)».

Ось, у принципі, і все, що стосується п. 192.1 ПКУ.

Єдине, що можна ще додати, — стежте за тим, який номер рядка ви вказуєте в гр. 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» РК. Особливо це важливо при зміні номенклатури.

Річ у тому, що в цій графі слід вказувати номер рядка ПН, який підлягає коригуванню. Тому в РК можна вказати тільки ті номери рядків, які є в ПН. Якщо вказати інший номер, то система не пропустить такий РК.

У такому разі можна вибрати номер будь-якого рядка, який вже є в ПН*. З тим, що номер у гр. 1 РК може повторюватися, погоджувалися і податківці в категорії 101.15 ЗІР ДФСУ.

* Детальніше — в консультації «Як додати дані в зведену податкову накладну» // «БТ», 2017, № 5.

У нашому випадку і того простіше. У формі ПН, виписаних до 01.04.16 р., графи «№ з/п» не було взагалі (рядки не нумерувалися). Відповідно, складаючи РК до такої ПН, гр. 1 в такому РК не заповнюйте (категорія 101.15 ЗІР ДФСУ).

А ось виписувати ще одну ПН датою першої події за операцією для того, щоб додати необхідні позиції в номенклатуру товарів, як радять податківці в листі ДФСУ від 27.10.17 р. № 2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «БТ», 2017, № 45, не варто. Особливо якщо відкоригувати треба «стару» накладну 2015 року.

Документи і скорочення статті

Порядок № 1246 — Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

РЛ — реєстраційний ліміт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі