Теми статей
Обрати теми

«Керуючий» бізнесом для підприємця

Бала Людмила, податковий експерт
Ситуація. Підприємець має намір «відлучитися» за кордон на декілька років. Ведення свого турбізнесу («від А до Я») планує доручити довіреній особі — родичу-пенсіонеру. Чи можна це зробити і як? При цьому бажано, щоб не довелося платити податки за родича або щоб вони були мінімальними.

Очевидно, що до такої ситуації можуть підходити дві моделі оформлення взаємовідносин з особою, якій підприємець хоче доручити вести свій бізнес. Залежно від того, за якими «сценаріями» сторони хочуть грати, це можуть бути:

трудові відносини. Родичу ставляться посадові обов’язки, він повинен підкорятися внутрішньому трудовому розпорядку і вказівкам підприємця, за що йому регулярно виплачується заробітна плата, надаються «трудові» гарантії (відпустка, лікарняні тощо);

цивільно-правові відносини. Родич не підкоряється внутрішньому трудовому розпорядку підприємця, самостійно організовує виконання дорученого йому завдання (завдань), виконує його на власний ризик. Якщо договір оплатний, то оплачується не процес праці, а її конкретний результат, який визначається після закінчення робіт і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (надання послуг).

Трудові відносини

Якщо відносини, які матимуть місце між сторонами, містять ознаки трудових, вам потрібно буде за стандартною процедурою:

• підписати з родичем трудовий договір, обов’язково письмовий. Як зразок можна використати форму трудового договору, затверджену наказом Мінпраці від 08.06.01 р. № 260;

• видати розпорядження про прийняття на роботу;

повідомити податківців про прийняття нового співробітника (подати їм відповідне повідомлення*);

* Вам може бути цікава стаття «Повідомлення про прийняття на роботу: практичні ситуації» // «БТ», 2017, № 43-44.

• внести запис про прийняття на роботу в трудову книжку, якщо місце роботи в підприємця для працівника буде основним.

При цьому запис у трудовій книжці про найменування роботи, професії або посади обов’язково повинен відповідати Класифікаторові професій ДК 003:2010 (п. 2.14 Інструкції № 58**). Яку ж посаду обрати?

** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мін’юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Якщо ви подумали про директора, то забудьте. У ДК 003:2010 є тільки посада директора підприємства. А ось посади директора фізособи-підприємця там немає.

І це логічно, адже призначення директора — керувати поточною діяльністю саме юрособи (ст. 65 ГКУ). У той час як підприємці керують своєю діяльністю особисто (ст. 128 ГКУ).

Тому якщо хочете доручити бізнес родичу, то доцільно укласти з ним трудовий договір як з менеджером (керівником). У нашій ситуації бізнес пов’язаний з туризмом, тому вам можуть підійти такі посади з ДК 003:2010: 1448 «Менеджери (управителі) туристичних агентств та бюро подорожей» або 1448.1 «Менеджери (управителі) з організації діяльності туристичних агентств та бюро подорожей».

Право підпису документів такому працівникові можна делегувати таким чином:

1) видати наказ (розпорядження), в якому доручити працівникові підписувати пов’язані з госпдіяльністю документи. Утім, можна обійтися і без наказу, якщо вказати такий обов’язок (підпис документів) у трудовому договорі або посадовій інструкції.

Але, увага, цей варіант підійде далеко не для всіх ситуацій. У деяких випадках законодавство висуває особливі вимоги до підпису документа (наприклад, вимагає доручення);

2) також видати працівникові нотаріально оформлене доручення, у тому числі для підписання: договорів, платіжних документів, податкової звітності, представлення інтересів підприємця в суді. Щоб «закрити» ті випадки, коли без доручення підпис працівника замість підприємця «не пройде».

Якщо ви делегували право підпису, на документі повинно стояти П. І. Б. представника, а не ваше.

Не можна допускати, щоб у договорі, наприклад, зазначалося «Приватний підприємець Кирик Н. О.», а навпроти стояв підпис Абрамова (тієї особи, кому делеговано право підпису)!

Але в цій моделі є один великий «мінус» — це обов’язок платити ПДФО, військовий збір і ЄСВ із зарплати працівника, а також подавати за нього звіти за формою № 1ДФ і формою № Д4.

Знову ж таки, якщо трудові відносини за фактом матимуть місце, але належним чином оформлені не будуть, то «відплата» буде дуже суворою (багатотисячний штраф за ст. 265 КЗпП).

Цивільно-правові відносини

Дуже навіть можливо, що відносини з родичем будуть побудовані таким чином, що «трудові вуха» стирчати з них не будуть.

Не так давно ми говорили про те, що сьогодні підприємці мають можливість практично всі дії з ведення бізнесу передати представникові за довіреністю***. Може використовуватися «зв’язка»: договір доручення + довіреність.

*** Див. статтю «Сірий кардинал» підприємця, або На що має право представник» // «БТ», 2016, № 46.

У довіреності варто прописати максимум повноважень представника. Чим детальніше вони будуть викладені, тим менше причіпок з боку держорганів буде в майбутньому. Так, у довіреності може бути вказано, що представник має право:

• перевести підприємця на спрощену систему оподаткування або на загальну систему оподаткування (п.п. 298.1.1 ПКУ);

• отримувати дозвільні документи (ліцензії тощо);

• відкривати рахунки в банках на ім’я підприємця, розпоряджатися коштами на вже відкритих або нових рахунках підприємця;

• придбати і зареєструвати в податковій РРО;

• вести Книгу обліку доходів (і витрат) та складати первинні документи, підписувати документи про отримання товарно-матеріальних цінностей;

• укладати (підписувати) договори з партнерами;

• наймати працівників, укладати з ними трудові договори;

• реєструвати податкові накладні і складати й подавати податкову звітність, сплачувати податки за підприємця;

• представляти інтереси підприємця під час податкових перевірок, представляти інтереси підприємця в суді;

припинити підприємницьку діяльність.

Але знову ж таки, підприємець від’їжджає закордон надовго, представник протягом тривалого часу діятиме від його імені. Чи може договір доручення бути безоплатним і як на це подивляться податківці?

Договір доручення за замовчуванням є оплатним, якщо інше не встановлене договором або законом (ст. 1002 ЦКУ). Тому можна вказати в договорі, що представник діє на безкоштовній основі. Тоді і питань з виплатою й оподаткуванням винагороди бути не повинно.

Але навряд чи податківці пройдуть повз це спокійно. Наприклад, можливі «закиди» в той бік, що в цьому випадку має місце комерційне представництво (посередництво).

Так, згідно зі ст. 243 ЦКУ комерційним представником є особа, яка виступає представником підприємця при укладенні правочинів: 1) постійно і 2) самостійно. У нашому випадку обидві умови виконуються. Родич постійно укладатиме договори від імені підприємця.

Але що з цього виходить? Найважливіше: комерційне представництво (посередництво) — це господарська діяльність! Для її здійснення потрібна держреєстрація. Що підтверджується і ст. 295 ГКУ.

Штраф за здійснення підприємницької діяльності без держреєстрації складає 17000 — 34000 грн. (ст. 164 КУпАП)!

Тому щоб не було таких проблем, краще зареєструвати родича як підприємця і цивільно-правовий договір зробити оплатним (щоб не накликати на себе гнів податківців).

Наприклад, можна, щоб родич став підприємцем групи 3 зі ставкою 5 % від доходу. Суму винагороди за послуги ви визначите йому самі. Якщо вона невелика, то і єдиний податок буде не в тягар (на відміну від групи 2, де ставка єдиного податку фіксована і платити її потрібно завжди, навіть при нульовому доході). Що стосується ЄСВ, то його платити не доведеться, оскільки підприємці-пенсіонери від нього звільнені. Крім того, спрощенці не платять і військовий збір. Тож податкові платежі в цьому випадку мінімальні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі