Теми статей
Обрати теми

Як відкоригувати податкову накладну «на перевищення»

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Соломіна Марія
Лист ДФСУ від 10.08.17 р. № 1568/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про коригування звичайних податкових накладних (ПН) сказано немало. Їх проводять як при поверненні товарів покупцем, поверненнях передоплати постачальником, а також при зміні ціни товарів/послуг. Ну і, звичайно ж, з метою виправлення помилок (п. 192.1 ПКУ). А ось чи можна внести зміни в ПН «на перевищення»? Адже ні в ПКУ, ні в Порядку № 1307* про це не говориться ні слова.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Що ж, у листі, що коментується, податківці відповіли на це запитання.

Нагадаємо: у разі постачання товарів/послуг, база обкладення ПДВ яких перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг, постачальник складає дві ПН (п. 15 Порядку № 1307):

першу ПН — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;

другу ПН — на суму, розраховану виходячи з перевищення бази обкладення ПДВ над фактичною ціною. Це і є ПН «на перевищення».

Якщо ж після постачання товарів/послуг покупець повертає товар або постачальник повертає суму передоплати, нараховані раніше ПДВ-зобов’язання треба відкоригувати. Причому податківці не проти того, щоб продавець склав:

• РК до ПН, виписаної виходячи з фактичної ціни постачання та отриманої покупцем (до першої ПН);

• і РК до ПН «на перевищення» (до другої ПН).

І тут ми повністю з ними згодні. Адже заборони на те, щоб коригувати ПН, виписані на дотягування до мінбази, немає. Ну а коли так, то тут треба наслідувати загальні правила, прописані в п. 192.1 ПКУ.

Єдине нововведення — контролери наполягають на тому, що і в першому, і в другому РК треба заповнити гр. 7 і 8 «Коригування кількості». Тобто внести дані, зазначені в ПН, зі знаком «-»**.

** Подробиці ви знайдете у Шпаргалці бухгалтера «Розрахунок коригування до податкової накладної: правила заповнення» // «БТ», 2017, № 38.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі