Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна сплата ЄСВ: які розміри штрафів/пені?

Яка відповідальність застосовується до ФОП, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерських господарств за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ?

Роз’яснюючи це питання, фіскали посилаються на такі норми законодавства. Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування (далі — ЄСВ), зокрема, є:

• фізособи-підприємці, в тому числі «спрощенці» (п. 4);

• особи, які провадять незалежну профдіяльність (п. 5);

• члени фермерського господарства (далі — ФГ), якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (п. 51).

Зазначені вище платники зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується такий внесок (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ).

За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ накладається штраф у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожен день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно (ч. 10 та 13 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Згідно зі ст. 1651 КУпАП несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ ФОПами або особами, які забезпечують себе роботою самостійно, у сумі, що:

а) не перевищує 300 нмдг* (5100 грн.):

* Неоподатковуваний мінімум доходів громадян — 17 грн. (п. 5 підрозд. 1 розд. XX ПКУ).

• тягне за собою накладення штрафу від 680 до 1360 грн.;

• за повторне за рік вчинення таких дій — штраф від 2550 до 5100 грн.;

б) більше 300 нмдг:

• накладення штрафу від 1360 до 2040 грн.;

• за повторне за рік — штраф від 2550 до 5100 грн.

Зверніть увагу: для членів ФГ адмінвідповідальності за вказане порушення нормами ст. 1651 КУпАП не передбачено.

У принципі, з податківцями можна погодитись. Разом з тим не зайвим буде нагадати, що члени ФГ визначені обов’язковими платниками ЄСВ «за себе» лише починаючи з поточного року. До 01.01.18 р. вони могли бути платниками ЄСВ «за себе» виключно на добровільних засадах.

Причому і наразі обов’язок не для всіх. Право на звільнення від сплати ЄСВ «за себе» мають члени ФГ, якщо вони належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (наприклад, є найманими працівниками, за яких ЄСВ сплачує роботодавець).

Крім того, особи, зазначені у пп. 4 та 51 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, простіше кажучи — ФОП та члени ФГ, звільняються від сплати ЄСВ «за себе», якщо вони:

1) отримують пенсію за віком;

2) є особами з інвалідністю;

3) досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.03 р. № 1058-IV, та отримують пенсію або соцдопомогу.

Вони можуть бути платниками ЄСВ виключно добровільно (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ). Аналогічне стверджують податківці в підкатегорії 301.04.04 ЗІР ДФСУ (див. консультацію «Члени фермерського господарства і ЄСВ» // «БТ», 2018, № 4).

До речі, про «фермерські» новації ми розповідали у статті «Члени фермерських господарств і нові ЄСВ-правила» // «БТ», 2018, № 6. А про ЄСВ-штрафи, які загрожують ФОПам-порушникам, — у статті «Звіт підприємця з ЄСВ «за себе». Усе починається з прав та обов’язків» // «БТ», 2018, № 5.

Ще один нюанс щодо строку сплати. Для «місячних» платників ЄСВ він установлений (!) не пізніше 20 числа наступного місяця (крім гірничих підприємств). А от для «квартальних» — (!) до 20 числа місяця, наступного за кварталом. Отже, за I квартал «квартальники» повинні сплатити ЄСВ не пізніше 19.04.18 р. Майте це на увазі.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 301.09

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі