Теми статей
Обрати теми

Кредитовий підзвіт: боротьба триває!

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова Харківського апеляційного адмінсуду від 12.07.18 р. у справі № 816/909/18*

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75325645.

Фіскали цього року активно почали оподатковувати податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) і військовим збором (ВЗ) суми компенсації, що виплачуються працівникам за авансовими звітами (так званий кредитовий підзвіт). Першою ластівкою, що принесла неприємні вісті, став лист ДФСУ від 23.02.18 р. № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «БТ», 2018, № 12.

Нещодавно податківці видали «на-гора» ще цілу купу фіскальних роз’яснень на цю тему. З останніх див., наприклад, листи ДФСУ від 17.07.18 р. № 3151/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, від 16.07.18 р. № 3136/6/99-99-15-02-01-15/ІПК, від 04.07.18 р. № 2949/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та від 03.07.18 р. № 2943/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Усе це свідчить про розгортання ДФСУ фіскальної кампанії з незаконного збору ПДФО і ВЗ. А у зв’язку з тим, що мало хто з підприємств не має на практиці кредитового підзвіту, тобто з великою вірогідністю зіткнеться з претензіями фіскалів при перевірках, важливе значення має пов’язана з цією проблемою судова практика. Вона потрохи почала з’являтися.

Про скасування судом першої інстанції незаконної ІПК, що дає фіскальне роз’яснення, ви вже знаєте (див. консультації «Придбання ТМЦ «за свої»: ДФСУ непохитна» // «БТ», 2018, № 23 та «Із коштів, витрачених на придбання товарів у відрядженні, ПДФО не утримується» // «БТ», 2018, № 24). Тепер же це скасування схвалено й апеляційним судом у постанові, що коментується!

Суть спору. Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати індивідуальну податкову консультацію (ІПК), надану згаданим вище листом (далі — ІПК № 765). Рішенням Полтавського окружного адмінсуду від 02.05.18 р. у справі № 816/909/18** позов був задоволений: ІПК № 765 визнано судом незаконною і скасовано. Фіскали з рішенням суду не погодилися і подали апеляційну скаргу. Суд апеляційної інстанції скаргу не задовольнив і залишив рішення суду першої інстанції без змін.

** http://reyestr.court.gov.ua/Review/73733567.

Позиція податкових органів. Мотивація податківців абсолютно нехитра, формальна і незаконна. Трактуючи п. 170.9 ПКУ буквально (там сказано про неоподаткування виданих працівникові коштів на відрядження або під звіт) і скориставшись відсутністю чіткого визначення терміна «дохід» для цілей застосування ПДФОшного розділу IV ПКУ, фіскали стверджують: якщо працівник за власні кошти придбав товари для потреб юрособи (тобто заздалегідь кошти під звіт йому не видавали), то сума коштів, виплачених такій фізичній особі за вказані товари, включається в його загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід як інші доходи і оподатковується ПДФО і ВЗ.

Вирішення справи судом. На щастя, суди першої й апеляційної інстанцій підійшли до цієї проблеми із законного і неформального боку і стали на бік платників.

У постанові апеляційної інстанції, що коментується, судді не пішли на поводі у фіскалів, а самостійно проаналізували, що являє собою загальний оподатковуваний дохід для цілей розд. IV ПКУ. Для цього вони за аналогією використали П(С)БО 15 «Дохід» і зазначили, що визначальною ознакою доходу платника податку як об’єкта і бази оподаткування ПДФО, у тому числі у вигляді додаткового блага, є приріст показників фінансового та/або майнового стану платника податків (аналогічний висновок викладений, наприклад, у постанові ВС від 13.03.18 р. у справі № 826/2226/15***).

*** http://reyestr.court.gov.ua/Review/72721598.

При цьому апеляційний суд погодився з висновком суду першої інстанції, що у разі виплати працівникові суми витрат, здійснених ним під час виконання трудових обов’язків на підприємстві (зокрема, купівля канцелярських товарів, пального або конвертів) такий працівник не отримує доходу, а тому об’єкт оподаткування ПДФО відсутній.

Отже, такі виплати, що пов’язані з виробничою діяльністю і які не мають за економічну мету задоволення особистих потреб фізособи і по суті є витратами на утримання підприємства (зокрема, витрати на оплату послуг зв’язку****), не підпадають під оподаткування ПДФО, ВЗ, і на них не нараховується ЄСВ.

**** Про це, нібито, платник не запитував, хоча те, що у висновку судді згадали і такі витрати, зайвим не буде.

У результаті колегія суддів апеляційного суду визнала вірним висновок суду першої інстанції, що IПК № 765 в частині, що стосується ПДФО, не відповідає змісту цього податку.

Крім того, зазначимо, що при винесенні ухвали суд першої інстанції наголосив, що фіскали повинні були при наданні відповіді виконувати норми «конфліктно-інтересного» п. 56.21 ПКУ і трактувати норми ПКУ на користь платника.

Думка редакції. Ми повністю підтримуємо підхід суддів до вирішення цього спору. Вважаємо, що в ситуаціях з погашенням боргів за кредитовими підзвітами жодних оподатковуваних доходів у фізичних осіб апріорі виникати не може.

Зауважимо, що жодних істотних та/або несуттєвих змін у ПКУ, які дали б підставу податківцям до такої «жвавої» зміни позиції відносно оподаткування кредитових підзвітів, останніми роками не сталося.

Ну і ще раз нагадаємо: як досить вагомий аргумент сюди ж можна додати висновок, викладений в ухвалі ВАСУ від 21.10.15 р. № К/9991/46477/12, де, зокрема, зазначено, що витрачені працівником кошти, що відшкодовуються йому, не можуть вважатися додатковим благом (доходом) працівника, оскільки носять компенсаційний характер.

На завершення відмітимо, що з урахуванням такої «завзятої» непохитності фіскалів в цьому питанні, швидше за все, за цим слід чекати касаційної скарги від податківців, і крапку в цьому питанні поставить лише Верховний Суд. Дуже сподіваємося, що його рішення буде позитивним і це фіскальне свавілля нарешті припиниться…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі