Теми статей
Обрати теми

Воєнний стан: не скрізь і ненадовго

Голенко Олександр, податковий експерт
Закон України від 26.11.18 р. № 2630-VIII «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»

Законом, що коментується (набув чинності 28.11.18 р.), затверджено відповідний Указ від 26.11.18 р. № 393/2018, яким на 30 днів вводиться режим воєнного стану в таких прикордонних областях: Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській, а також внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Нагадаємо, що заходи правового режиму воєнного стану визначені в ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.15 р. № 389-VIII.

Уточнимо також, що воєнний стан — це особливий правовий режим, що передбачає надання спеціальних повноважень, необхідних для запобігання загрозі збройної агресії, разом з «цивільними» державними органами влади, також військовому командуванню (аж до створення тимчасових військових адміністрацій). Цей режим допускає тимчасове обмеження прав і свобод громадян, а також законних інтересів юридичних осіб.

Не станемо нервувати вас перерахуванням усіх цих заходів, а звернемо увагу лише на ті з них, які можуть торкнутися суб’єктів підприємницької діяльності.

1. На важливих об’єктах, які забезпечують життєдіяльність населення, може бути посилена охорона і пропускний режим.

2. Можливе залучення не заброньованих працівників у рамках трудової повинності для проведення суспільно корисних робіт оборонного характеру (але це не може носити поголовного характеру, і може йтися про фахівців конкретних спеціальностей, що з урахуванням і без того складної кадрової ситуації не повинно підривати економіку підприємств).

3. Військове командування має право використати потужності і трудові ресурси підприємств і організацій усіх форм власності для потреб оборони, міняти їх режим роботи, умови праці (очевидно, це торкнеться «оборонки»), і зокрема, — вилучати для тимчасового використання майно міністерств, центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, підприємств, у тому числі транспортні засоби, споруди, машини, механізми, обладнання та інші об’єкти, пов’язані з обслуговуванням транспорту, видаючи про це документи встановленого зразка (у цій процедурі задіяні місцеві органи влади, тому без крайньої потреби зловживати нею ніхто не буде).

4. Транспортні організації (і передусім, зайняті міжнародними перевезеннями) мають бути готові до особливого режиму в’їзду і виїзду, обмежень руху транспорту, скрупульозної перевірки документів, догляду транспорту, багажу і вантажів, і навіть службових приміщень.

5. Звертаємо увагу на можливе посилення контролю за роботою підприємств зв’язку, друкарень, видавництв, телерадіоорганізацій, місцевих радіостанцій, телецентрів і — увага — за передачею інформації через комп’ютерні мережі.

6. Можлива заборона призовникам і військовозобов’язаним міняти місце проживання без відома військкомату. Проте і без того, як ви знаєте, останніми роками питанням упорядкування військового обліку приділялася велика увага, і на кадрові служби підприємств і організацій місцевими органами влади були покладені відповідні обов’язки в набагато більшому, ніж раніше, обсязі. Подробиці викладено в консультаціях «Обліковуємо призовників і військовозобов’язаних» // «БТ», 2017, № 8 і «Офіцери запасу, на перший-другий шикуйсь!» // «БТ», 2017, № 23.

Головне: строго кажучи, йдеться саме про можливу агресію ворога і підготовку до її відбиття, але ніхто не говорить про реальні бойові дії! Крім того, звертає на себе увагу короткостроковий характер уведення обговорюваного режиму воєнного стану, що робить останнє більше схожим на командно-штабні навчання з елементами заходів з цивільної оборони.

Не панікуйте.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі