Теми статей
Обрати теми

Трудова «допомога» рідні без оформлення — штрафи на загальних підставах

Голенко Олександр, податковий експерт
Рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 01.11.18 р. у справі № 2340/3229/18

Суть спору. Під час інспекційного відвідування двох об’єктів фізичної особи — підприємця (ФОП) було виявлено, що дві доньки «допомагали» ФОП в здійсненні підприємницької діяльності на одному об’єкті (громадське харчування), а третя донька — на іншому (магазин).

При цьому трудові договори з доньками не укладалися, повідомлення про прийняття їх на роботу податковому органу не направлялися. Хоча суду таки був наданий договір між ФОП і третьою донькою про надання їй послуг з навчання підприємництву (?).

Становище ФОП ускладнило те, що в письмовому поясненні, відібраному при перевірці, він визнав, що регулярно залучав доньок для «допомоги» у підприємницькій діяльності без оформлення трудових відносин із ними.

Проте, мабуть, через величезну суму штрафу (335070 грн.) ФОП оспорив відповідну штрафну постанову управління Держпраці.

Позиція органу Держпраці. «Трудовики» з управління Держпраці в Черкаській області рапортували про цю свою судову перемогу на сайті (http://ck.dsp.gov.ua/?q=article/sud-vyznav-pravomirnoyu-postanovu-upravlinnya-yakoyu-na-subyekta-gospodaryuvannya-nakladeno).

Треба таки відзначити їх серйозну підготовку до відповідної перевірки: велася її відеофіксація…

Що ж до предмета схожих перевірок Держпраці, то усі подробиці вам відомі з консультації «Ви не чекали, а ми…», або Мас-старт комплексних перевірок» // «БТ», 2018, № 42.

Рішення справи судом. Суду (навіть за бажання «допомогти» ФОП) зачепитися було ні за що… Адже строго формально, ані частина третя ст. 24 КЗпП, в якій заборонено допускати працівника до роботи без укладення з ним трудового договору і повідомлення податківців про прийняття його на роботу, не встановлює жодних винятків, навіть для найближчої рідні. Ані поготів абзац другий частини другої ст. 265 КЗпП у такій ситуації не дає жодних послаблень у розмірі штрафу.

Чи подавав ФОП апеляцію на жорстке рішення суду*, поки не відомо…

* http://reyestr.court.gov.ua/Review/ 77593003.

Думка редакції. При усій повсякденності «життєвої» ситуації, коли в діяльності ФОП задіяні усі його близькі та далекі родичі, і начебто очевидного обґрунтування справедливості такої участі сімейними цінностями, законодавство подібну аргументацію відкидає… На додаток до вказаних актів зазначимо, що і Сімейний кодекс України від 10.01.02 р. № 2947-III тут не рятує.

Інша справа, що звертає на себе увагу, так би мовити, повна наївність постраждалого ФОП.

Точніше — його неготовність до трудової перевірки: адже Інтернет давно рясніє як попередженнями (у тому числі і з боку органів Держпраці) про небезпеку та драконівські штрафи «за допуск», так і усілякими «рятівними» рецептами..

До речі, судова практика демонструє, що багато судів таки «допомагають» підготовленим ФОП — зрозуміло, за наявності у тих потрібних папірців, що дозволяють представити нібито працівника — чи то виконавцем за цивільно-правовим договором (головне — щоб він не підкорявся трудовому розпорядку), чи то взагалі не причетним до трудової функції. Див., наприклад, постанову Житомирського окружного адмінсуду від 19.06.17 р. у справі № 806/1278/1**; рішення Чернігівського окружного адмінсуду від 22.12.17 р. у справі № 825/2010/17*** та ін.

** http://reyestr.court.gov.ua/Review/ 67400057.

*** http://reyestr.court.gov.ua/Review/ 7126273.

Так, підприємництво — воно, звісно, «на свій ризик», але не ризиком же єдиним…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі