Теми статей
Обрати теми

Де побачити відомості про дохід ФОП на єдиному податку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Для платника єдиного податку (ЄП) дуже важливо визначити розмір отриманого доходу. І не лише єдинникам групи 3, в яких ставка ЄП установлена у відсотках до доходу. А всім платникам ЄП. Адже щоб мати можливість працювати на ЄП, не можна перевищувати граничного обсягу доходу для тієї або іншої групи. Крім того, від розміру доходу залежить, чи повинні фізичні особи — підприємці (ФОП) на ЄП груп 2 і 3 застосовувати РРО*. Сьогодні з’ясуємо, як можна підстрахуватися, щоб не пропустити ні копійки свого ЄП-доходу.

* Першогрупники звільнені від застосування РРО (див. п. 296.10 ПКУ).

Джерела даних

Небезпечні межі. Спершу нагадаємо: щоб ФОП мав право працювати на ЄП, його підприємницький дохід протягом календарного року не повинен перевищувати граничну межу, встановлену ст. 292 ПКУ, а саме:

300 тис. грн. — для групи 1;

1,5 млн грн. — для групи 2;

5 млн грн. — для групи 3 (як платників, так і неплатників ПДВ).

Ну а щоб ФОП уникнути застосування РРО, вони не повинні протягом року переходити поріг в 1 млн грн. (п. 296.10 ПКУ). Ця цифра однакова як для групи 2, так і для групи 3.

Зверніть увагу, що і в першому, і в другому випадку йдеться про ЄП-дохід, розрахований згідно зі ст. 292 ПКУ.

Як визначити ЄП-дохід? Доходом ФОП — платника ЄП є дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Де знайти дані? Суми, які потрапляють в ЄП-дохід, ФОП — платник ЄП заносить:

• або в Книгу обліку доходів (затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579). Її використовують ФОП — представники груп 1, 2 і 3 — неплатники ПДВ;

• або в Книгу обліку доходів і витрат (затверджена тим же наказом). Вона призначена для ФОП — представників групи 3, які зареєстровані платниками ПДВ. Виходить, щоб перевірити себе на досягнення граничного рівня доходу для цілей перебування на ЄП та/або застосування РРО, ФОП достатньо заглянути в таку Книгу.

Проте можна скористатися й альтернативним способом — переглянути дані про виплачені такому ФОП доходи, які протягом року зазначали податкові агенти у формі № 1ДФ.

Річ у тому, що юрособи або підприємці, які придбавали товари/послуги у ФОП, повинні відображати ці суми в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ (див. лист ДФСУ від 10.01.18 р. № 100/6/99-99-13-01-01-15/ІПК).

Навіть попри те, що єдиноподатники взагалі не сплачують ПДФО (замість цього податку вони платять ЄП). «Хранителем» такого масиву даних є ДФСУ.

Але відразу попереджаємо: цей спосіб можна використовувати лише як орієнтир, який допоможе вам оцінити картину в цілому. Адже у формі № 1ДФ представлена інформація про доходи, отримані фізичною особою як від підприємницької діяльності, так і від трудової (якщо вона у неї є), а також від іншої непідприємницької діяльності (продаж власної нерухомості, рухомого майна або виконання робіт/послуг як звичайна фізична особа за ЦП-договорами).

Щоб визначити конкретну цифру ЄП-доходу, треба очистити інформацію з форм № 1ДФ від усіх непідприємницьких доходів.

У загальному випадку у формі № 1ДФ виплати ФОП відображаються з ознакою доходу «157». Тому для підрахунку ЄП-доходу треба в першу чергу підсумувати дохід з такою ознакою. Проте будьте уважні, адже туди потраплять і ті суми, які єдиноподатний дохід не збільшують. Наприклад це:

• усі грошові кошти, перераховані на адресу ФОП-ЄП за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами (лист ДФСУ від 02.01.18 р. № 2/6/99-99-13-01-01-15/ІПК). Тоді як у дохід платника ЄП включають лише суму отриманої винагороди (п. 292.4 ПКУ);

• суми ПДВ (у складі плати за товари/послуги). Їх у дохід ФОП-ПДВшника з групи 3 ЄП не включають (п.п. 1 п. 292.11 ПКУ).

Такі суми вам треба виключити з доходу, що фігурує у формі № 1ДФ з ознакою «157».

І навпаки, суми, які повинні потрапити в ЄП-дохід, можуть не потрапляти під ознаку доходу «157». Це, приміром, суми отриманої поворотної фіндопомоги і не поверненої єдиноподатником протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (ознака доходу при її отриманні— «153») (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

До речі, якщо ФОП на ЄП не надасть податковому агентові документи, що підтверджують його ЄП-статус, то останньому доведеться утримати ПДФО і військовий збір з виплат такій особі за «цивільними» правилами. А в цьому випадку, як розумієте, буде вже інша ознака доходу.

Ці види доходу треба додати до очищених підприємницьких доходів, які фігурують у формі № 1ДФ з ознакою «157».

Ну і, звісно, не варто забувати, що податкові агенти просто можуть допустити помилку при заповненні форми № 1ДФ.

Наприклад, відобразити дані не за виплатою грошових коштів ФОП на ЄП, а при їх нарахуванні. Такі суми в ЄП-дохід не потрапляють.

Але навіть незважаючи на це, Податковий розрахунок за формою № 1ДФ може стати непоганим помічником у самоперевірці ЄП-доходу. Про те, як отримати такі дані від ДФСУ, розповімо далі.

За доходами — у ДФСУ

Для отримання у податківців інформації про доходи, зазначеної податковими агентами у формі № 1ДФ, є два шляхи.

1. Подати до податкової заяву. Форму заяви (№ 10ДР) див. у додатку 14 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО*, затвердженого наказом Мінфіну від 29.09.17 р. № 822 (далі — Положення № 822).

* Державний реєстр фізичних осіб — платників податків.

Контролюючий орган протягом 3 робочих днів з дня подання заяви надасть відомості з ДРФО (п. 6 розд. Х Положення № 822).

Вони будуть представлені у вигляді таблиці, де ви знайдете дані про суми виплаченого доходу, щодо яких податкові агенти подали до контролюючих органів форму № 1ДФ (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Таблиця, що містить відомості з ДРФО

2. Зробити запит через Електронний кабінет (ЕК). Побачити доходи і утримані податки з ДРФО можна і в приватній частині (особистий кабінет) ЕК**. Для цього:

** Знайти Електронний кабінет можна або за адресою http://cabinet.sfs.gov.ua, або в стрічці сервісів на головній сторінці офіційного сайту ДФСУ — www. sfs.gov.ua.

• увійдіть до особистої (приватної частини) ЕК (за допомогою ЕЦП);

• у меню, яке з’явиться з лівого боку вікна, що відкрилося, виберіть пункт «Заяви, запити для отримання інформації».

Перед вами з’явиться увесь перелік запитів, які платник податків може подати через ЕК. Вам у цьому випадку буде потрібна саме форма F1301802 «Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді» (рис. 2).

Натисніть на неї.

img 2

Рис. 2. Де в ЕК знайти запит на отримання відомостей з Держреєстру

Перед вами відкриється вікно. Знайдіть на ньому кнопку «Створити» і натисніть на неї. Таким чином ви увійдете до форми самого запиту.

Насамперед перевірте в ньому дані, які система заповнила автоматично.

А потім зазначте:

• вашу електронну пошту;

• податкову адресу (адресу вашого проживання);

• дані паспорта;

• період, за який запитуєте інформацію.

Щоб побачити, які поля треба заповнити обов’язково, можете натиснути кнопку «Перевірити», і система їх підсвітить.

При виборі періоду, за який ви хочете запросити дані, треба враховувати, що:

• відомості про суми отриманих доходів і суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні 3 роки (поквартально);

• відомості за останній звітний період (квартал) — через 50 днів після його закінчення.

Попереджаємо: якщо вкажете період без урахування цих особливостей — система відмовить у збереженні документа. Тепер:

• натискаєте кнопку «Зберегти»;

• у табличці, що з’явилася, ставите галочку з лівого боку від форми запиту;

• натискаєте кнопку «Підписати», вказуєте ключ ЕЦП (як при вході в особистий кабінет) (у колонці «статус» з’явиться ключик);

• знову ставите галочку навпроти форми запиту і натискаєте кнопку «Відправити» (рис. 3).

img 3

Рис. 3. Вікно «Введення звітності» після відправлення запиту

Через деякий час (як правило, того ж дня) ви отримаєте відповідь на запит (форма F1401802). Її ви знайдете у вкладці «Вхідні/вихідні документи» (рис. 4).

img 4

Рис. 4. Де в ЕК знайти відповідь на запит

Переглянути отриману інформацію можна за допомогою кнопки «Перегляд». Натиснувши на неї, ви побачите табличку, в якій будуть розписані поквартально дані про ваші доходи і суми утриманого ПДФО. Вона буде ідентична формі відповіді, яку контролери надають на Заяву за формою № 10ДР (див. рис. 5).

img 5

Рис. 5. Форма відповіді на запит в ЕК

Увага! Інформація про доходи, отримана у податківців, включає тільки дані про грошові виплати ФОП госпсуб’єктами.

Якщо ж товар або послугу єдинник продавав фізичним особам, то визначити дохід, отриманий від таких осіб, можна, тільки відфільтрувавши інформацію за платежами від таких осіб у виписці банку, в чеках РРО або товарних чеках.

Склавши такі дані з даними, отриманими від податківців, ви отримаєте шуканий розмір річного доходу.

Порівнявши його з граничним доходом, установленим для вашої групи ЄП, — з’ясуєте, чи було перевищення.

Удачі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі