Теми статей
Обрати теми

РРО-тонкощі для ФОП на ЄП

Ольховик Ольга, податковий експерт
У IV кварталі 2018 року сума доходу фізичної особи — підприємця (ФОП) третьої групи єдиного податку (ЄП) — не платника ПДВ, що був отриманий готівкою і через POS-термінал, перевищила 1 млн грн. Коли необхідно зареєструвати РРО? Чи треба його реєструвати, якщо надалі підприємець не планує отримувати доходи в готівковій формі? І чи можна вважати дохід, отриманий через POS-термінал, безготівковим?

У загальному випадку такому ФОП на ЄП доведеться застосовувати РРО вже з 01.01.19 р. Тому треба встигнути зареєструвати його до цієї дати. Щоправда, якщо із зазначеного числа підприємець отримуватиме доходи виключно безготівково (але не через POS-термінал!), то РРО можна не реєструвати. Пояснимо детальніше.

Звільнення від РРО для друго- і третьогрупників з доходом за календарний рік до 1 млн грн. передбачене п. 296.10 ПКУ і п. 6 ст. 9 Закону про РРО (крім ФОП на ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та які повинні застосовувати РРО незалежно від обсягу доходу).

Зверніть увагу: при розрахунку мільйонного ліміту слід ураховувати не лише готівкові і «POS-термінальні» доходи. Мають бути враховані усі єдиноподаткові доходи ФОП, визначені ст. 292 ПКУ. Тобто контролювати треба і доходи, отримані у безготівковій формі, і доходи від безкоштовно отриманих товарів, робіт, послуг.

А «з коли» застосовувати РРО у разі, якщо мільйон перевищений?

Застосування РРО розпочинається з першого дня першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, і триває в усіх подальших податкових періодах перебування на єдиному податку.

У вашому випадку перевищення відбулося в IV кварталі 2018 року. Отже, РРО треба застосовувати починаючи з 01.01.19 р. і далі — в усіх подальших періодах перебування на ЄП.

Але, безумовно, РРО знадобиться підприємцеві тільки в тому випадку, якщо з початку майбутнього року і згодом матимуть місце розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо та/або операції з прийняття готівки для її подальшого переказу (ст. 3 Закону про РРО).

Нагадаємо: розрахунковою операцією є прийняття від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

Зверніть увагу: розрахунки із застосуванням платіжних карток (через POS-термінал), хоч і є безготівковими, все одно визнаються розрахунковою операцією. А тому суб’єкт господарювання, який має застосовувати РРО, повинен застосовувати його і при здійсненні «POS-термінальних» розрахунків.

Якщо ж розрахункових операцій (розрахунків готівкою і через POS-термінал) підприємець здійснювати не буде, то РРО йому не знадобиться. Отже, в цьому випадку можна його і не купувати, і не реєструвати.

Крім того, врахуйте: «відсидітися» на безготівці рік, щоб надалі знову без РРО приймати в оплату готівку та/або пластикові картки, не вийде.

Не допоможе тут ані тимчасовий перехід на загальну систему оподаткування, ані тимчасове припинення підприємницької діяльності (див. категорію 109.02 ЗІР ДФСУ). Тож у разі перевищення ліміту вибір невеликий: або застосовуємо РРО, або про готівку і «POS-термінальні» розрахунки забуваємо назавжди.

Хоча, звісно, можна і схитрувати. Наприклад, уникнути перевищення, для чого оформити повернення необхідної суми виручки або оформити «зайві» суми як надходження за посередницькими договорами (детальніше про ці та інші способи див. консультацію «Втеча ФОП-єдинника від РРО «через» загальну систему» // «БТ», 2018, № 32).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі