Теми статей
Обрати теми

Прострочена сплата ЄСВ — нетриваюче порушення

Голенко Олександр, податковий експерт
Постанова ВСУ від 11.12.18 р. у справі № 242/924/17

Замість преамбули нагадаємо деякі юридичні тонкощі.

1. За несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного соціального внеску (ЄСВ) у п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI передбачений штраф (на страхувальника/платника) у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум (і пеня на суму недоїмки у розмірі 0,1 % від суми недоплати за кожен день прострочення — див. ч. 10 там же). Застосування цих санкцій у постанові, що коментується, не згадується (мабуть, не оспорювалося) і нами не обговорюється.

2. За це ж порушення на посадових осіб страхувальника/платника накладається адмінштраф згідно зі ст. 1651 КпАП (причому, розмір адмінштрафу залежить від суми виявленої недоплати).

3. Що стосується саме штрафів за адміністративні правопорушення (у тому числі й за ст. 1651 КпАП), то частина перша ст. 38 КпАП для застосування цих санкцій встановлює однакові за тривалістю (2 місяці)*, але різні за моментами початку перебігу «граничні строки»:

* Якщо постанову виносить суд, то граничний термін притягнення до адмінвідповідальності складає 3 місяці.

• щодо правопорушень, які тривають, — з дня виявлення;

• інших (так званих разових) — з дня здійснення. Це важливо.

Тут же нагадаємо, що існує також категорія так званих продовжуваних адміністративних правопорушень (див. листи Мін’юсту від 01.12.03 р. № 22-34-1465 і Міндоходів від 13.05.13 р. № 1101/Н/99-99-15-04-01-14), які триваючими теж не вважаються.

Суть спору. Податківці виявили, що підприємство-страхувальник допустило прострочення сплати ЄСВ за цілою низкою минулих строків, і своєю постановою застосували до посадової особи підприємства (головбуха) адміністративний штраф за ст. 1651 КпАП.

Головбух оспорив цю постанову в судовому порядку, при цьому вирішальну роль зіграв один аргумент: з дня здійснення зазначених правопорушень до дати «штрафної» постанови податківців спливло більше 2 місяців.

Позиція податківців. Податківці вважали, що вчинене адміністративне правопорушення — триваюче, оскільки, неодноразово порушуючи встановлені строки сплати ЄСВ, головбух, мовляв, «здійснював це порушення безперервно». Тобто караючи його, вони уклалися в двомісячний термін «з дня виявлення»…

Вирішення справи судом. Верховний Суд відхилив касаційну скаргу податківців і підтвердив думку попередніх інстанцій на користь головбуха. ВСУ ще раз розтлумачив: щоб правопорушення вважалося таким, що триває, винна особа повинна встановлені законом обов’язки не виконувати саме безперервно. Акцентуємо: саме безперервно здійснювати правопорушення. А ряд «однотипних» разових правопорушень (у цьому випадку — прострочень сплати ЄСВ) не може розглядатися як одне триваюче правопорушення.

Думка редакції. Не занурюватимемо вас у нетрі термінології («триваюче»/«разове»/«продовжуване»), а лише зазначимо: по-перше, декілька вчинених поспіль нетриваючих (разових) правопорушень — це нетриваюче правопорушення.

По-друге, не потрібно плутати цю ситуацію з іншою — коли покараний адмінштрафом правопорушник протягом року знову попався на такому самому правопорушенні… Тоді останнє визнають «повторним», і санкція КпАП буде, як правило, набагато більш суворою.

Сподіваємося, що тепер головбухи, які з точки зору КпАП щось порушили (зрозуміло, ненавмисно), відчують себе упевненіше у відповідних ситуаціях. Наприклад, у тій, яка розглянута в консультації «Що робити, якщо перевищено готівкове обмеження?..» // «БТ», 2018, № 39.

А контролери перестануть «перегинати»…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі