Теми статей
Обрати теми

Касова книга в магазині потрібна не завжди

Чи необхідно вести касові книги для торгових об’єктів, які не є відокремленими підрозділами і не приймають / не видають готівку за касовими ордерами?

Згідно з п. 39 розд. IV Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, усі надходження і видачу готівки установа/підприємство має відображати в касовій книзі.

При цьому кожна установа/підприємство веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою (без урахування кас відокремлених підрозділів).

Відокремлені підрозділи:

ведуть касову книгу, якщо вони проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням їх прибутковими касовими ордерами, а також операції з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями;

не ведуть касову книгу у разі, якщо вони здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО і книги обліку розрахункових операцій і при цьому не проводять операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами.

Таким чином, торгові об’єкти, які не є відокремленими підрозділами установи/підприємства і не проводять операції з приймання готівки за касовими ордерами, касову книгу не ведуть.

Детальніше про особливості ведення касових операцій у відокремлених підрозділах підприємства читайте в статті «Відокремлені» каси: працюємо за новим Положенням» // «БТ», 2018, № 6.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.15

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі