Теми статей
Обрати теми

Гарантійне обслуговування сільгосптехніки: оподатковуємо правильно

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 29.12.17 р. № 3203/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Податок на прибуток. У листі, що коментується, податківці цілком справедливо відзначили, що товаровиробник, який проводить гарантійне обслуговування сільгосптехніки (як малодохідник, так і високодохідник), не коригує фінрезультату до оподаткування на різниці, пов’язані з такою операцією.

Річ у тому, що в ПКУ не передбачено таких різниць. Ці операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

ПДВ. Що стосується обкладення таких операцій ПДВ, то податківці, як і раніше (див. консультацію «Безкоштовний гарантійний ремонт: чи нараховувати ПДВ-зобов’язання» // «БТ», 2017, № 32), вважають, що такі операції оподатковують залежно від того, чи включається товар/послуга, використані при такому обслуговуванні, до складу собівартості оподатковуваного товару (детальніше про це читайте в статті «Облік гарантійних ремонтів у виробника» // «БТ», 2016, № 14).

Так, якщо товар використаний при гарантійному обслуговуванні:

1) не включають до собівартості проданого товару, то відбувається безкоштовна передача товарів/послуг. А тому виробник має нарахувати ПДВ за загальними правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ, тобто слід скласти і зареєструвати в ЄРПН дві податкові накладні:

• одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання (0 грн.);

• другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни над фактичною ціною.

Увага! «Компенсуючі» ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ не нараховуємо;

2) включають до собівартості проданого товару, то запчастини і послуги, використані при гарантійному обслуговуванні, вважаються використаними в оподатковуваних операціях. А отже, така операція не розглядається як окрема операція з постачання товарів/послуг і не підлягає обкладенню ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі