Теми статей
Обрати теми

Змінюємо номенклатуру: нові РК-подробиці

Солошенко Людмила, податковий експерт
Податківці нещодавно прояснили ще декілька моментів щодо заповнення розрахунку коригування (РК) при зміні номенклатури (відповідні консультації розміщені на офіційному сайті ДФСУ*). Нагадаємо, що РК-плутанина нарешті закінчилася. Податківці повернулися до колишнього підходу: здійснювати «номенклатурні» коригування одним РК. Щоправда, при цьому встановили нові правила нумерації «плюсових» (що додаються) рядків у РК**.

* http://sfs.gov.ua/anonsi/17334.html.

** Детальніше — у консультації «Як розширити номенклатуру в податковій накладній: «свіже» рішення від ДФСУ» // «БТ», 2017, № 52.

Як коригувати «старі» РК

У такій ситуації виникало запитання: як проводити «номенклатурні» коригування, коли «за плечима» є «старі» РК (з колишньою нумерацією)? Тобто в яких рядках з «-» і з «+» нумерувати ще за «старими» правилами — однаково: одним і тим же (!) порядковим номером (детальніше — у консультації «Як додати дані до зведеної податкової накладної» // «БТ», 2017, № 5). Порада від контролерів тут така.

Якщо вже змінювали номенклатуру раніше (за старими правилами — за допомогою «старого» РК з однаковою (що дублюється) в рядках з «-» і з «+» нумерацією), то, щоб знову поміняти номенклатуру, РК треба заповнити так. Спочатку всі позиції з одним і тим же номером перенумерувати за новими правилами (тобто новими порядковими номерами, яких не було в податковій накладній (ПН)), після чого вже змінювати номенклатуру (з урахуванням здійсненої перенумерації).

Інакше кажучи, якщо в «старому» РК усі або якісь з однаково пронумерованих позицій підлягають коригуванню, то контролери пропонують в РК, що складається, змінювати номенклатуру в два етапи. Спочатку перенумерувати позиції з однаковим номером на новий лад. Тобто фактично піти від однакової нумерації і присвоїти кожній позиції свій порядковий номер. Для цього в РК, що складається, насамперед потрібно:

зняти (рядками з «-») однаково пронумеровані позиції «старого» РК (при цьому в «порядковій» гр. 1 по усіх «мінусових» рядках продублювати один і той же номер зі «старого» РК);

додати ці ж (!) товарні позиції (рядками з «+»), пронумерувавши їх уже в РК за новими правилами, тобто наступними новими порядковими номерами, яких не було в ПН.

Ну а вже після того, як навели лад з нумерацією, змінювати номенклатуру. Звичайно, пам’ятаючи при цьому про свіжі правила нумерації «плюсових» рядків (що додаються) в РК.

Для цього в РК потрібно:

• рядками з «-» зняти відповідну номенклатуру (з урахуванням її свіжої перенумерації);

• рядками з «+» (якщо натомість щось додається) додати нові товарні позиції, пронумерувавши їх у «порядковій» гр. 1 РК наступними (!) новими порядковими номерами, яких не було в ПН з попередніми РК.

При цьому в усіх (!) рядках РК причиною коригування в гр. 2 записати «Зміна номенклатури».

Наочніше ситуацію розглянемо на прикладі. Припустимо, що в ПН були дві позиції («1» товар А і «2» товар В). Потім змінювали:

товар А → на товари А1, А2, а

товар В → на товари В1, В2.

Тепер вирішили замінити товар В2 на товар С.

Тоді змінювати номенклатуру податківці пропонують так, як показано на рисунку. Для простоти наводимо тільки порядкові номери рядків у ПН/РК, назву товару і знак коригування («-»/«+»).

img 1

*** Утім, якщо вийде зареєструвати такий РК, то більш простий варіант — відразу показати товар С, що додається, під номером «4» (а ось рядки: 4 «+» товар В2 і 4 «-» товар В2 у РК взагалі не відображати).

Зверніть увагу: навіть якщо тільки деякі (тобто не усі) з однаково пронумерованих позицій підлягають коригуванню, перенумерувати необхідно усі (!) позиції з таким однаковим порядковим номером (тобто в цьому випадку усі позиції з порядковим номером «2»: і товар В1, і товар В2, а не тільки, скажімо, товар В2, який замінюватиметься).

А ось поголовно перенумеровувати увесь «старий» РК — усю номенклатуру в ньому (якщо ми правильно зрозуміли податківців) не треба. Тому перенумеровувати ще і А-позиції (з номером «1») не потрібно, оскільки за ними номенклатура не змінюється. Якщо змінюватиметься пізніше, тоді і перенумеруємо.

В усякому разі з роз’яснень податківців вбачається саме такий підхід. ВУім, поки, на жаль, не можна стверджувати що-небудь однозначно. Подивимося, як на ділі під такі РК-коригування налаштують програмне забезпечення.

Дореєстрація перехідних РК з «+»

До того ж контролери згадали про перехідний період, коли з 20.11.17 р. по 14.12.17 р. при зміні номенклатури «мінусові» РК проходили ЄРПН-реєстрацію, а «плюсові» — ні. Тобто ще ті часи, коли податківці «підкинули ідею» міняти номенклатуру через два РК: з «-» і з «+». Але як діяти тепер, якщо відтоді РК з «+» так і залишилися незареєстрованими? Рецепт від податківців такий.

Якщо в перехідному періоді РК з «+» так і не були зареєстровані, то треба наново скласти й зареєструвати нові РК з «+».

Важливо! Нумерацію рядків у таких РК необхідно провести за новими правилами. Тобто позиції (рядки), що додаються, в такому РК нумерують новими черговими порядковими номерами, яких не було в ПН.

Тож у такому разі треба довести справу до кінця: скласти і направити на реєстрацію нові РК з «+» (пронумерувавши, проте, рядки в них по-новому).

Щоправда, податківці, на жаль, жодним словом не обмовилися про штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію таких «плюсових» РК. Адже безперечне те, що в такому випадку вони будуть зареєстровані із запізненням не з вини платників. Ну а з урахуванням цих обставин, РК-штрафи до невинуватих платників податків застосовуватися не повинні. Сподіваємося, що незабаром контролери це підтвердять своїми роз’ясненнями. А ще згадають протилежний випадок і роз’яснять, як бути, коли без жодних підстав блокувалися «мінусові» РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі