Теми статей
Обрати теми

У якому періоді відображати податкові накладні, «амністовані» 2 січня 2018 року

Кравченко Дар’я
У вересні 2017 року постачальник склав податкову накладну (ПН) і своєчасно направив її на реєстрацію в ЄРПН. Проте ПН була заблокована. З часом постачальник подав «разблокувальні» документи. Проте до 01.12.17 р. комісія ДФСУ так і не вирішила, що робити з такою ПН. У січні вона була зареєстрована в ЄРПН. У якому періоді покупець може включити в податковий кредит таку ПН?

Дійсно, починаючи з 01.01.18 р. на якийсь час призупинена дія системи блокування реєстрації ПН в ЄРПН і «амністовані» деякі із заблокованих раніше ПН (подробиці — у Темі тижня «Податкова міні-реформа — 2018» // «БТ», 2018, № 1-2). Ось тільки, що робити з таким «щастям» покупцеві (у якому періоді відображати в ПДВ-звітності), — ніхто не пояснив. Давайте з’ясуємо це самостійно.

За загальним правилом, для покупця період відображення ПН у ПДВ-декларації залежить від:

• своєчасності реєстрації/факту реєстрації ПН в ЄРПН (визначає початок періоду, протягом якого покупець може включити ПН в податковий кредит (ПК));

• бажання покупця скористатися таким правом.

Нам треба визначити перший місяць 1095-денного періоду, в якому покупець має право сформувати ПК за «амністованою» ПН. А для цього слід з’ясувати, чи своєчасно ПН потрапила в ЄРПН. Тоді згідно з пп. 198.6 і 201.10 ПКУ:

• ПН, зареєстровану в ЄРПН у встановлені строки, покупець зможе включити в ПК починаючи з періоду складання ПН (у нашому випадку — з вересня 2017 року);

• ПН, що потрапила в ЄРПН із затримкою (але у рамках 1095 календарних днів) — починаючи з періоду реєстрації ПН в ЄРПН (у нашому випадку — із січня 2018 року).

Ось тут і виникає найголовніше запитання: чи вважати розблоковану ПН зареєстрованою в ЄРПН своєчасно, якщо така ПН була спрямована на реєстрацію вчасно?

На жаль, ні ПКУ, ні податківці не дають прямої відповіді на це запитання.

На наш погляд, у такій ситуації краще обрати менш ризикований варіант — «амністовані» ПН включити в ПК періоду їх розблокування. Тобто в ПК січня 2018 року.

Річ у тому, що п. 201.10 ПКУ чітко встановлює граничні строки для реєстрації ПН в ЄРПН:

• для ПН, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

• для ПН, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, що йде за місяцем, в якому вони складені.

При цьому в ньому немає жодних винятків, які б передбачали випадки переривання зазначених строків або ж їх призупинення для розблокованих ПН.

Тому цілком імовірно, що податківці наполягатимуть на відображенні ПН, розблокованих згідно із Законом № 2245*, саме в січні 2018 року.

* Закон України від 07.12.17 р. № 2245-VIII.

Звичайно, такий підхід несправедливий і багато платників ПДВ хотіли б включити розблоковані ПН у ПК грудня (IV кварталу) 2017 року.

Бо, якщо проаналізувати порядок блокування, раніше прописаний у п. 201.16 ПКУ, то стане очевидно, що сам період блокування повинен як би «випадати» із загальних ПДВ-правил (подробиці — у статті «Податкову накладну заблокували: наслідки для продавця і покупця» // «БТ», 2017, № 31).

Саме з цієї причини на період блокування призупиняється перебіг строків для штрафів за затримку реєстрації ПН в ЄРПН (про що досі свідчить п. 1201.1 ПКУ). Зупинявся і перебіг строку, відпущеного на формування ПК за операцією (п. 198.6 ПКУ в редакції до 01.01.18 р.). Логічно припустити, що повинні перериватися і граничні строки реєстрації ПН в ЄРПН.

Але! На жаль, законодавці забули про це прописати в ПКУ. Тому доти, доки контролери не прояснили це питання, ризикувати не варто. ПН, розблоковані в січні 2018 року, безпечніше включити в ПК січня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі